EDR : Vint anys de Fira Mediterrània a Manresa

Futur, patrimoni, innovació i Mediterrània són els pilars fonamentals de l'edició d'enguany

Vint anys de Fira Mediterrània a Manresa

Amb la vintena edició de la Fira Mediterrània ja començada, és un bon moment per fer una repassada als actes i concerts que venen en un cap de setmana mogut a Manresa. Amb motiu de l'efemèride, la direcció artística ha volgut projectar quatre missatges o conceptes centrals vinculats al tarannà de l'esdeveniment: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània. Per a cadascun d'aquests missatges hi haurà un espectacle especialment concebut.
Text: Redacció. Fotos:
El futur va venir ahir de la mà del concert inaugural, que va reunir a l'escenari del Kursaal el duet Maria Arnal i Marcel Bagés, les veus de Judit Neddermann i Joana Gomila, el duet de gralla i acordió Criatures (guanyadors del IX Concurs Sons de la Mediterrània), el multiinstrumentista i compositor Manu Sabaté, el guitarrista Pau Figueres, el grup de folk del Baix Llobregat Riu, el cantaor Xavier de Bétera i la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra.

Pel que fa al patrimoni, estarà representat en la primera incursió de la Fira Mediterrània a l'Abadia de Montserrat. A l'emblemàtic espai s'hi estrenarà una innovadora adaptació del Llibre vermell de Montserrat, amb dansa inclosa, a càrrec de l'ensemble Magister Petrus, l'Esbart Dansaire de Rubí i el Cor de Cambra Francesc Valls. Aquesta producció a partir del manuscrit original del 1399 posa en valor una de les descobertes del desaparegut musicòleg Pare Gregori Estrada: la seva connexió amb la cultura popular i la presència al text de coreografies pensades per ser ballades pels peregrins.

La innovació es materialitzarà en el projecte A vore, laboratori de creació que uneix improvisadors contemporanis i artistes tradicionals amb l'objectiu d'aproximar-se al món de la jota de l'Ebre, i més en general a la manera en què la cultura popular ha acompanyat la feina i la xalera a la ciutat de Tortosa. Tindrà la direcció de la coreògrafa Sònia Gómez i de l'artista visual Ramon Balaguer, amb el grup de jazz Astrio, el dolçainer Pau Puig i la ballarina Carme Balaguer.

Finalment, el Mediterrani, i especialment la mirada crítica al drama dels migrants que s'hi viu cada dia, protagonitzarà l'espectacle final: Mar de foc, una falla en forma de vaixell de paper que estarà plantada a la plaça Major de Manresa. L'artista plàstic bagenc Txema Rico ha ideat aquesta acció, on col·laboraran més de 200 nens de la comarca. 

Pòrtic històric
Uns dies abans de la Fira, el 22 de setembre, hi haurà un pòrtic de la Fira amb una jornada on destaca l'espectacle Bella Ciao, commemoració dels cinquanta anys d'un esdeveniment que va marcar un punt d'inflexió en la música popular italiana. Hi participaran Riccardo Tesi, Lucilla Galeazzi i Ellena Ledda, a més de Jaume Arnella i Carles Belda com a col·laboradors especials.

El projecte de Mazoni amb la Istanbul Street Ensemble, l'homenatge de Mísia a la diva del fado Amália Rodrigues i la col·laboració entre la gran cantaora Rocío Márquez i el violista de gamba Fahmi Alqhai són altres propostes destacades de la programació d'aquesta vintena Fira Mediterrània.