La desena edició del festival se celebra del 26 al 28 de juny

La dècada prodigiosa del popArb

La soca de l'arbre del cartell del popArb marca deu primaveres, i per a l'escena del pop independent català i els amants de la música el festival d'Arbúcies ha esdevingut un aparador pioner, referencional i ineludible. A la desena edició, que se celebrarà en el seu espai habitual de Can Cassó del 26 al 28 de juny, hi haurà noms que repeteixen per raons de pes (Manel, Mazoni, Sanjosex, Mishima, Refree) i també artistes que finalment hi podran treure el cap, com Pascal Comelade & Pau Riba, Raydibaum o L'Hereu Escampa.
Text: Helena morén. Fotos: Arxiu Enderrock

La programació de la desena edició del festival popArb reunirà el bo i millor dels seus caps de cartell al llarg de la darrera dècada –des de Manel fins a Mishima, passant per Mazoni, Sanjosex, Refree, Anímic, Guillamino i Miqui Puig, com a DJ i també al capdavant de l'Agrupació Cicloturista–. A més, també hi actuaran noms que per mèrits propis s'han guanyat un espai en l'escena del pop independent català; bandes de qualitat com Raydibaum, que presenta el seu nou disc Estructures sota terra (Right Here Right Now, 2014); artistes de recorregut com Carlos Cros y Los 400 Golpes, que estrena el primer disc signat en solitari després del pas per Selenitas, o emergents amb projecció, com L'Hereu Escampa i el seu disc Llamp de Déu, o Me And The Bees amb el recent Mundo fatal (La Castanya, 2014).


Els experimentals CaboSanRoque arribaran al popArb amb només dos músics, Laia Torrents i Roger Aixut, i un set adequat per a festivals: tres caixes de fusta farcides de mecanismes i ginys. D'altra banda s'estrenarà la presència de Pascal Comelade, que hi tocarà fent duet amb Pau Riba –aquest ja havia trepitjat el festival amb Mazoni– per presentar el seu primer disc i espectacle conjunt Mosques de colors (DiscMedi, 2014).
 


En el transcurs de la seva trajectòria no només ha cescut el festival, sinó també els artistes que hi passen. Erm, l'artista que va assumir el risc de ser el primer d'actuar a la primera edició del popArb, hi tornarà amb el seu quart disc sota el braç, Història certa d'Abel Costafreda (DiscMedi, 2013), i Refree hi interpretarà el seu darrer i rocker Nova Creu Alta (El Segell del Primavera, 2013).

Els maresmencs The Free Fall Band, que ja van participar al festival d'Arbúcies fa uns anys fent una cercavila des de les piscines fins a l'escenari del Prat Rodó, aquest any arriben amb tots els honors a l'escenari gran de Can Cassó. I per la seva banda també hi serà el fill de Pau Riba, Caïm Riba, que ha passat del seu paper de guitarrista i compositor musical de Pastora a posar-se al capdavant del seu projecte personal.

L'espai íntim de Can Torres acollirà enguany ( 26 de juny, 21.20 h) la vigatana Joana Serrat per presentar el seu nou treball, produït per Howard Bilerman (Arcade Fire), Dear Great Canyon (El Segell del Primavera, 2014), un disc de folk-rock d'arrels nord-americanes que s'ha descobert com una de les sorpreses de l'any. El cartell del popArb també inclourà una superbanda de músics integrada per Edu Martínez (La Habitación Roja, Pumuky, Partido, Clem Snide), David Soler (possiblement el millor intèrpret català de guitarra pedal steel) i el canadenc Gavin Gardiner, membre de The Wooden Sky.

Finalment, el festival incorpora com ja és habitual un important apartat dedicat als discjòqueis, amb DJ Amable, DJ Delafé (Òscar Daniello) i DJ Phil Musical (Òscar Dalmau) a l'envelat, i l'habitual DJ Txarly Brown a la gespa de les piscines d'Arbúcies.