La voluntat de tornar a celebrar el Canet Rock tenia el repte d'oferir un cartell adequat a les generacions musicals actuals, però no podia deixar passar un homenatge i un record per les quatre edicions del festival català més mític de la història. L'aposta pel present tindrà un programa de luxe mai vist fins ara en un festival, i la mirada respectuosa amb el passat serà un factor cabdal per reviure els Canets històrics amb la Companyia Elèctrica Dharma i amb Sisa. Canet Rock 014: homenatge al passat i mirada al futur.
Text: Elisenda Soriguera. Fotos: Francesc Fàbregas, Francesc Tomàs i Arxiu Dharma
"Celebrar un Canet Rock al segle XXI, després de quatre dècades de la primera edició, és fer un homenatge a la memòria històrica, reivindicar-lo i donar-ho a conèixer a les generacions més joves. És una oportunitat de saber què passava als anys de la Transició, com la gent es va reunir al voltant d'un festival de música per canviar el món. És fabricar un pont generacional molt interessant que hauríem de fer més sovint en la nostra història, i que sembla que es vulgui amagar –manifesta el saxo tenor de la Companyia Elèctrica Dharma, Joan Fortuny–. La música és com un riu que es contamina de tot el que troba al seu pas i continua fluint, i l'escena actual és molt bona, hi ha grups molt interessants i això s'ha d'aprofitar. El Canet Rock del 2014 és una bona plataforma."
La Dharma va ser una de les formacions protagonistes de les tres primeres edicions històriques del festival de Canet, i tot i que van aturar màquines a final del 2013 a causa de la mort del bateria del grup, Josep Fortuny, tornaran a pujar puntualment a l'escenari el 5 de juliol per participar al nou festival: "La nostra participació al Canet Rock no és el retorn de la Dharma, sinó que respon a la il·lusió que ens fa participar-hi després de 39 anys. En el seu moment vam actuar amb l'Esteve i en Josep, i ara ho fem per retre'ls un petit homenatge", assegura Joan Fortuny.
Música i contracultura
L'ara germà gran dels Fortuny recorda: "Als Canet Rock dels anys setanta hi van confluir dues coses molt importants: la música i la contracultura. No crec que els festivals fossin només un concert de '12 Hores de Música i Follia', el títol de l'any 1975. Va ser a la primera edició quan tots ens vam sorprendre de veure que hi van anar més de 25.000 persones. I quan parlo de contracultura ho faig perquè crec que la majoria de persones que érem allà buscàvem alguna cosa més que música, ens unia una manera de pensar i d'entendre la vida diferent de la dels nostres pares. Fins i tot diria més, era un rebuig total de la societat, del sistema, del capitalisme salvatge, de la propietat... Anàvem en contra de tot". Canet Rock era un punt de trobada per als que buscaven una alternativa: "La música ens va fer veure que no estàvem sols, que érem molts que pensàvem el mateix".
Preparar-se per a la cita
Fins al 24 de juny es pot visitar
l'exposició 'Canet Rock (1975-2014) a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, que recupera la memòria del festival. És un bon aperitiu per encarar la nova edició del festival, a través d'una mostra que fa un recorregut per les quatre edicions del mític Canet Rock. A més, el cap de setmana anterior al festival (28 i 29 de juny) es podrà adquirir amb el diari
El Punt Avui el DVD la històrica pel·lícula documental
Canet Rock, dirigida per Francesc Bellmunt i Àngel Casas, que amb els anys ha assolit un gran valor com a patrimoni artístic, cultural i social. La pel·lícula
Canet Rock va ser estrenada el desembre de 1976 i es va recuperar amb el número 100 de la revista
Enderrock, juntament amb un nou documental titulat
El Woodstock català: 30 anys després, dirigit per Pere Pons, en què es rememora l'històric festival a partir dels principals protagonistes. Els dos films es distribuiran de manera conjunta i en exclusiva amb el diari.