Les Buch s'emporten el premi Joventut; Lles l'Èxit; Pol Bordas el Cases de la Música, i Efímer el Popular Verkami

Reïna, guanyadors del 20è Sona9

La sala La Mirona de Salt ha acollit la final de la 20a edició del concurs, que a causa de les restriccions originades per la pandèmia de la COVID-19 s'ha fet sense públic i en 'streaming' a través de les webs d’enderrock.cat i de sona9.cat
Text: Redacció. Fotos: Carles Rodríguez.
Els manacorins Reïna s'han proclamat guanyadors de la 20a edició del Sona9 en una competida final celebrada a la sala La Mirona de Salt. La banda ha fet gala de la seva lírica cuidada, presentada a través d'un pop intimista que s'enfilava amb cançons tan definitòries de la seva sonoritat com "Coret", "Dois", o "Tròpic de Capricorn". Aquest guardó els suposarà l'enregistrament d'un EP i d'un videoclip, material musical i una minigira de cinc concerts en festivals musicals com l’Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, el BAM - La Mercè i les Festes de Santa Tecla, entre altres premis.


 
Pel seu costat, el premi Joventut, que obté el segon classificat del Sona9, ha estat atorgat a Les Buch. Des de Terrassa, aquest peculiar quartet de punk feminista ha demostrat l'aprenentatge adquirit amb l'stage de Cases de la Música, amb un directe potent que ha aconseguit presentar fins a nou cançons en vint minuts. Algunes tan emblemàtiques com "No és no", o "Ens estan matant", veritables himnes feministes. El guardó que s'enduen consisteix en l'enregistrament a Bucbonera Studios i edició digital d'un senzill amb dues cançons, la gravació d’un videoclip, material musical i una minigira en diferents festivals i mostres musicals de Catalunya.
 

El premi Èxit, que s'atorga al tercer classificat, ha estat per Lles. Sent el primer a actuar aquesta nit, el cantautor de Collbató ha presentat una proposta en què la nuesa i la veritat brillaven amb força, fent volar el seu pop metafísic i intimista. "Ei, pensament (estàvem ballant)", l'anecdòtica "Margarita" o la generacional "Això no és una sitcom" són alguns dels temes que Lluís Arruga, l'artista darrere del projecte, ha interpretat aquesta nit. El premi que rep comporta material musical per valor de 600€ i  i una minigira en diferents festivals i mostres musicals de Catalunya.



El premi per Votació Popular Verkami, dirigit al grup amb més vots del públic durant la fase preliminar del Sona9, se l'ha endut la formació Efímer, i consta de 1.000 euros en material musical. Per altra banda, el premi Cases de la Música, al grup amb més projecció de futur segons els professionals de les mateixes Cases de la Música de Catalunya, se l'ha endut el raper gironí Pol Bordas, i consisteix en un programa anomenat Incubadora Musical, que inclou assessorament, seguiment de la carrera musical de l'artista i ajut a la creació, amb l’objectiu d'ajudar el grup o solista a fer un salt qualitatiu en la carrera musical.  

Maria Jaume, guanyadora de la darrera edició del Sona9, ha tancat la final amb un concert on ha presentat les cançons del seu disc Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020). Un concert que l'artista ha defensat amb la mera ajuda de la seva guitarra i que ha presentat mentre el jurat deliberava el palmarès del concurs.

 

Així doncs, Reïna se suma a la llarga llista de guanyadors del Sona9, que en els darrers anys ha premiat grups i artistes com Maria Jaume (2020), Sandra Bautista (2018), Senyor Oca (2017), Lakaste ( 2016), Est Oest (2015), Trau (2014), Copa Lotus (2013), Empty Cage (2012), Nyandú (2011) i La iaia (2010).