Quaranta bandes de mètal en català afirmen que la pandèmia no podrà amb ells

El mètal no s'oxida davant la pandèmia

El heavy català viu dies difícils. Com a tothom, la pandèmia els ha castigat, però són granítics i no s'enfonsen mai davant les adversitats. Si el trenta de maig del 2019 parlàvem de quinze bandes que certificaven la salut de ferro del gènere, avui hem de confirmar que, en aquests 2 anys, la proliferació i consolidació de grups arreu dels països catalans està creixent i força, amb el valor afegit que cada cop més d'ells interpreten en català. Tot seguit repassem l'estat actual dels grups esmentats ja a l'article anterior, i fem un recull de 25 propostes més que marquen l'actualitat del mètal fet aquí
Text: Ricard Altadill. Foto: Xavier Mercadé.
Udol
Mestres del doom mètal per excel·lència al 2077 van treure l'EP 157 lliures i 17 salaris (autoeditat), els nous temes ja estan llestos per ser enregistrats i comencen a veure la llum.


Forja
Representants del folk mètal català, al 2017 van presentar El llibre dels Feyts (autoeditat). Des de fa una any i mig, estan immersos en la composició dels temes per al nou àlbum, el segon de la seva trajectòria, que sortirà aquest 2021. Com tots els processos creatius, la cocció està essent a foc lent i mimant cadascun dels detalls. Forja es caracteritza per l’ús de timbres ben diferenciats, fet que li aporta molta riquesa i dinamisme però a la vegada és de composició complexa.



Ósserp
El passat setembre a les seves xarxes anunciaven que ja tenien acabades les guitarres i baixos del que serà el seu nou treball LP3 per aquest any 2021. De moment ens conformarem en seguir escoltant Al meu pas s’alça la mort (Blood Fire Death / Hecatombe, 2017), el seu darrer disc. Ósserp ens seguiran oferint una bona barreja de death grind punk i black noise.



Foscor
El dark mètal atmosfèric de Foscor cumpleix 20 anys, son referència a Catalunya i admirats arreu d'Europa. Per celebrar aquest vintè aniversari estant preparant i desenvolupant diverses accions i articles commemoratius que introduiran en un moment més adient. De moment, podem destacar la col·laboració de Falke, guitarra i membre fundador de Foscor, amb la iniciativa Metal Against Coronavirus, amb qui acaben d'estrenar On the Edge of Conscience (autoeditat, 2020) que compta amb músics i artistes de dos continents diferents.



Vidres a la Sang
El quartet terrassenc van tornar al 2018 amb Set de sang (Background Noise) i van arrasar els escenaris i fent sold outs a dojo. La setmana passada ens van anunciar que reprenen la gravació del nou disc. Amb tota l'energia, força i inspiració necessàries que requereixen aquests temps. No saben quan podrà veure llum aquest disc, ni saben de quina manera ho faran, però el que és segur, és que algun dia arribarà a les nostres orelles.



KOP
Tot i patir com la resta de grups, els KOP són dels pocs que a principis de l'any passat van poder fer unagira mexicana i tancar la roda de La revolta continua a la Sala Salamandra de L'Hospitalet. Més tard, van fer un streaming amb força ressò, el Kalikenyo Rock. Ara per ara la banda liderada per Juan Ramon Rodríguez està centrada amb la reedició de marxandatge. Fa 8 mesos, amb motiu dels 20 anys de lluita, van reflectir la trajectòria de la banda amb videoclips de cançons del primer fins a l'últim disc, donant-los-hi un cop d'aire fresc i transmetent l'energia de la banda a l'escenari.



Siroll!
Són experts en l'extrem crossover i els que mes progressió han aconseguit a nivell d'actuacions de pes: han participat al Ripollet Rock i aquest any passat tenien confirmada la participació al Can Mercader Festival de Cornellà de Llobregat. Els pagesos satànics (Rat Produccions / Grans Records, 2019) resten amb el tractor en marxa per si cal entrar en acció directa.



Icestorm
Power death metal nòrdic fet a Catalunya, Icestorm actualment està en parada tècnica després del seu darrer treball -Saga (autoeditat, 2019)-, per fer ajustaments interns i, paral·lelament, estan component i donant forma al que serà el seu proper disc.



Angoixa  
Esclaus de la por (autoeditat, 2018) és l'última referència d'Angoixa. Actualment, la banda està preparant la seva continuació, tot i que són conscients de les dificultats, i a dia d'avui no tenen clar si podran finalment fer-ne una segona part. D'altra banda, Robert Garcia, compositor, guitarrista i cantant del grup, encapçala la direcció o codirecció de pàgines com Death Metal Catalunya on tenen cabuda tots els grups de tots els estils death metal dels Països Catalans; actualment agrupen un total de 220 grups i estan en descarrega gratuïta al web.



Crim
10 anys per veure una bona merda (autoeditat, 2011) és la nova proposta dels tarragonins que sortirà al mercat el proper 9 d'abril. Han regravat 10 temes dels seus tres treballs anteriors i els han traduït al anglès per cantar-los amb uns quants amics, com per exemple Ivar Nikolaisen, vocalista de Kvelertak o Guillermo Izquierdo, de Angelus Apatrida.



Ratpenat
Rock 100% indecent (autoeditat, 2019) va ser el nom del seu primer disc; el segon, 50% Glam 50% Clavegueram (Rock de Kasba, 2020), presentat a l'inici de la pandèmia, ha estat un dels treballs mes destacats per la premsa i seguidors. Al disc, hi van col·laborar artistes com en Morfi Grei, cantant de La Banda Trapera del Rio, i Soto Sargantana, vocalista de Pirat's Sound Sistema. La banda de punk-mètal ha hagut d'anul·lar i posposar una trentena de concerts però, tot i així, anuncien per a finals d'any una nova gira amb La Banda Trapera del Río -amb què el grup de Morfi Grei s'acomiadarà dels escenaris-. Per al 2022 prometen nou disc. Mentrestant seguiran dempeus i plantejant noves accions indecents.



Noctaämbuls
L’evolució del grup s'ha consolidat gràcies al seu darrer treball Torres d'ivori (autoeditat 2019). El van presentar a Razzmatazz 2 en el marc del MetalCatFest2, i des de llavors els vilanovins tenien programats 15 concerts dels quals només en van poder fer 5. En temps de pandèmia han canviat de cantants, Pep Fillät ha donat pas a Héctor Llauradó i han potenciat el seu canal de twitch fent converses amb altres grups, periodistes i activistes culturals. Noctämbuls beuen del heavy rock clàssic.



Saüc
Els balaguerins es mantenen en progressió ascendent, tot just el 8 de febrer han entrat al Nomad Studio per enregistrar el primer disc, que portarà per títol Eterna (Nomad Studio, 2021) i que sortirà al mercat cap a meitat d'aquest any. Per presentar-lo, prometen un artwork impactant. El quintet es mou entre el rock dur, el mètal i el rock clàssic .



Los Guardians del Pont
Els hereus de Sangtraït van tancar la paradeta desprès de la mort sobtada de Martín Rodríguez el 3 de gener de 2019. Quim Mandado la veu i baix del grup i Joan Cardoner, guitarra, pocs dies desprès van oficialitzar la fi de l'etapa LGP.


Dentellada
Els barcelonins acaben de publicar el seu segon disc, Campanades a morts (autoeditat, 2020) gravat a Trash Zone, del qual en destaquen "El Setge", "Escorxador", "Taüts negres" i "Terra Cremada". Alguns soó registres nous amb molt d'amor i una mica d'odi, i un parell de temes regravats del primer Verbatim pels nostàlgics. Dentellada emanen essència total Nuclear Death Crust.



Hwæder
Black atmosfèric / post black metal sobre introspecció, existencialisme, natura i esoterisme. Aquesta és l’ambient que presenta Hwæder al seu primer disc Of Murk Skies and Withering (autoeditat, 2018). D'entre els temes que configuren el debut, "Mountains" ha rebut bones crítiques, i a més també en destaquen "Tardor eterna" i "Paràsits a la pell de la Mare Terra". En pandèmia, han compartit cartell amb els Redimoni.



Atman / Melangia
Atman va ser creada a Barcelona el 1992  per l'Oriol Candela (Darshan) que ja era conegut després del seu pas per bandes com Mortal Mutilation o Corrupt Soul, també va ser membre de Melangia, Argar, Inexorable End i Spectre. Amb Atman van debutar el 1996 amb el disc Like Pure Unawaited Magic (New Gotia/Requiem Records), anys després, al 2010, van publicar el treball No recordaren a la mort (Ishtadeva Vinyl Productions, 2010). Al 2019, i gràcies a la discogràfica i distribuïdora Paura / Negra nit, referent absolut del gènere black metal a Catalunya, han editat un vuit polzades amb un tema de Atman gravat al 2010 i un tema d'una altra banda de Darshan.



BOCC
Inserits en del death Doom, els de la Verneda (Barcelona) acaben d'estrenar el single "Els camins de la vesània". En aquest darrer any han exhaurit totes les còpies del EP A la forca (autoeditat, 2020que comprenia quatre temes: "La nit més negra", "Ala de corb", "A la forca" i "Dansa de la mort".


Metacrani
El gener de 2020 van publicar Aigua, terra, aire i... foc (autoeditat, 2020) Els barcelonins de Metacrani caminen entre el heavy, el power i el trash metal. Tot i la mala sort de no poder presentar el disc a la tercera edició del Metal Cat Fest i d'altres concerts posteriors programats, segueixen assajant (amb les limitacions horàries i de mobilitat conegudes) i preparant la gravació d'un nou EP.


Golíat
Representants a la final popular del Sona9 en aquesta darrera edició, i defensant el seu exquisit i inclassificable estil, barreja de post rock, mètal, sludge i grunge, Golíat acaben de publicar una campanya de micromecenatge a Verkami per cofinançar la publicació del nou àlbum. A mitjans del 2020 van enregistrar-ne una cançó, que faran servir de flagship del nou disc. Destaquen l’experiència de participar al Sona 9 malgrat que encara fos sense públic i en una sala amb només els membres dels altres grups que tocaven aquell dia, els organitzadors i els tècnics. Tothom fantàstic i els van tractar com a reis, asseguren, però no va ser el mateix quan a l'octubre van participar al concert de celebració dels amics de Bestiar Netlabel, amb aforament reduït, però entregat.


Marasme
Proposta mallorquina de sludge i post metal, amb tres discos al seu currículum. El darrer és Malviure (Diorama Sound, 2019) enregistrat en directe a l'Atomic Fest (Es Gremi, Palma) el 28 de setembre de 2019, va ser produït, mesclat i masteritzat per Toni Salvà (Diorama Sound).


Batec
Rebels de cor (El Lokal, Sarna Social, Tóxico Records, Valles Punkrockers i Batec, 2021) és la nova proposta feta entre Rubí i Almacelles. Un EP amb sis temes: "La tempesta", "El problema ets tu", "Maquinària", "Herència arrelada", "Com si no hi hagués demà" i "El cor a un puny". El disc està dedicat a totes aquelles persones que estan patint la repressió més cruel de l'estat i el sistema judicial i penitenciari, amb la dispersió, la tortura, l'abús de poder i els muntatges. Anteriorment, la bona maquinaria punk rock de Batec havia publicat ja Cicatrius de guerra (El Lokal, Sarna Social, Tóxico Records, Valles Punkrockers i Batec, 2018) i Ara i sempre (2016, Batec, Tóxico Records i Valles Punkrockers).


Korruption Found
Death black betal de la vella escola, Maledicció (autoeditat, 2018) va veure la llum el 10 de març de l'any passat, i com una mala profecia els va enxampar amb l'inici de la pandèmia. Tot i així, la seva proposta tira endavant i aquest any serà un nou moment per trencar la maledicció. 



Homo No Sapiens
Enguany compleixen 20 anys i 144 concerts sobre els escenaris, i esperen reprendre els assaigs el més aviat possible, ja que els seus components viuen en diferents poblacions del Païs Valencià. HnS (Rock estatal records, 2019) és el seu darrer disc. L’últim concert va ser tot just el 7 de març de 2020. Tant aviat com puguin pensen poder reprogramar les actuacions ajornades.


Cendres
Formació gironina que integra components amb certa experiència en el món del hard i el heavy local. Fa ja un parell d'anys, van publicar el seu primer Ep, Cendres (autoeditat, 2019), amb tres temes: "El designi del tro", "Arrenca" i "Desesperació". Recentment han canviat dos membres de la banda: entren al grup Carsten a la guitarra i Dani Zamora al baix, i surten Fran i Sisu. Aquest fet i el confinament, comporten un endarreriment en la preparació del que serà el nou disc.


Cultum Mortis
Són els màxims exponents del metall mort i paranormal. Les seves misses són oficiades pel Pare Quàntic, i interpretades per Fra Fosc del hivern i Fra Fosc de l'Avern, a més de la malèvola Sor Rona, l'Àngel de la Mort. Ostium (autoeditat, 2019) és el seu darrer treball, i actualment estan en retir espiritual però treballant en les noves composicions.


L'Òstia del Segle
Heavy metal fet a Terrassa, la banda resta en actiu, tot i que pràcticament parats a causa de la pandèmia. El 2017 publicaven l'EP Sóc un diable (autoeditat, 2017) amb els temes "Sempre", "Pecats" i "Vine i vicia't". Actualment tenen llest un nou single gravat que encara no han descobert, a l'espera que la situació es calmi una mica. L'Òstia del Segle són Joan Aparicio a la bateria, Marti Raic al baix i Jofré Orús a la guitarra i veu principal.



La Canya Del Metall
Dos tarragonins i dos de Riudecanyes porten 7 anys amb aquest projecte al més pur estil heavy amb tocs de progressiu. Tot i la situació actual, estan gravant a l'estudi el que serà el primer treball en format CD i digital. Reivindiquen ser un autèntic grup de heavy en català i de poble.




La Banda de l'Agonia
Rock cru provinent de l'Alt Empordà, la banda composada per Josep Mazorko a la bateria, Albert Txiwakke al baix, Martingala i Txurruku a les guitarres i veu i Roger Kanalla a la veu, publicarà en breus un nou senzill: "Revingut", que formarà part del nou disc que durà per títol Malsons (autoeditat, 2021).



Assot
Amagats entre les valls del Montseny i el Montnegre, concretament a Breda (La Selva), habiten els Assot. El grup emana death'n'roll en estat pur, no tenen videoclips però si que estan llestos per tornar a entrar a estudi per gravar nous temes i nou treball. Els seguidors del grup esperen ja la segona part de Territori hostil (autoeditat, 2015).



Cop de Gràcia
Mètal en català, veus trencades i melòdiques compartint protagonisme dins de composicions pròpies que equilibren agressivitat i melodia a parts iguals. Així es defineixen aquets amants del thrash i heavy mes tradicional. Estan preparant un nou videoclip que formarà part del primer EP del grup.

Strip
Els nois de L'Esquirol, comarca d'Osona, pertanyen a la vella escola del hard rock tradicional dels anys 80. Estan absolutament actius i creant noves cançons, tot i que al seu ritme. Com la majoria de grups, pràcticament resten sense activitat pública pero tenen en projecte publicar properament un senzill amb dues noves cançons que ja tenen acabades i estan en procés de gravació, i amb la intenció de fer també un videoclip. Anteriorment, a l'agost de 2019, van publicar el CD Versos prohibits (autoeditat).



Böira
Aleix Archs (guitarra), Llobet (bateria), Marc Rios (baix), Guillem Alberich (guitarra) i Núria Sanz (teclats) formen Böira. Els barcelonins tenen una bona munió de seguidors esperant un nou disc de bon post-rock, després de prop de dos anys des del darrer, Si de la runa naixés (autoeditat, 2019). Fa poc els vam poder veure al Sant Boi Sona en un concert emès en directe a través d’internet els dies 10, 11 i 12 de setembre de 2020, on van participar un total de 14 grups de l'escena local.


Burgûli
Kondea Gorthaur és l’únic component de Burgûli, que converteix aquest barceloní en una rara avis dintre del black metal fet a Catalunya. Sota la producció de Orbis Ali, el juny de 2019 va publicar l’àlbum Ombres (Orbis Ali) i el passat agost Runes (autoeditat, 2020) en format EP.



Desrealización
El 10 de gener de 2020, va publicar Poble antic (auoeditat, 2020), un àlbum de 9 temes encapçalats per "Carrerons d'un poble antic en flames", l'autor ens fa viatjar per uns racons molt obscurs on predominen sintetitzadors i un ambient mètal horriblement encantador. Al 2019 va editar Ciutadella (autoeditat), un EP en tres temes també en català.



Àpeiron
El seu darrer treball és el disc homònim Àpeiron (RGB, 2016) i la idea era fer una capsa amb diferents passatges musicals que mostressin tot el ventall de colors i textures sonores que la banda pot oferir. Ara, en motiu de la pandèmia, han reprès l'activitat individualment treballant en diferents idees que van compartint i donant forma. Marc Usano (veu i guitarra), Ramon Salvadó (guitarra), Javi Garrigós (baix) i Toni Puig (bateria) són Àpeiron, autèntic rock progressiu amb tocs de glam.


TANO!
Power duo amb components de Hurricäde i Anchord. Els gironins han publicat 2 treballs,  TANO! (autoeditat, 2016) i Cants als malsons (¡Error! / La Agonía Vivir / Krimskramz / Saltamarges, 2019). Ara estant preparant temes nous per aquest 2021. Entre confinaments i tocs de queda, han tingut temps per fer un vídeo que recull fragments i imatges majoritàriament enregistrades per la gent que ha vingut als concerts, companys de gires, amics i família durant els últims cinc anys.


Helevorn
Són un dels grans exponents de doom mètal de qualitat. Els illencs segueixen reinventant-se després de 20 anys de carrera i 5 treballs publicats. La pandèmia, com a tothom, també els ha causat estralls i han sofert la sortida de la banda de Xavi Gil (bateria), que ha estat  substituït per Jose Manuel Ordoñez. Ara mateix, treballen nou material i esperen presentar-lo el més aviat possible.



Entreparèntesi
La banda va nèixer a Pego el 2013, però no va ser fins al 2019 que van presentar l’actual formació, liderada per les dos veus de sempre, Jordi Caselles i Àngel Ortolà, i Aida Roca (bateria), Ruffus baix i Andreu Todo a la guitarra i veu. El salt qualitatiu del grup es produeix en la eixida del single "Nàufrag" i la posterior aparició de Kilòmetre zero (ROCK CD Records, 2019). Actualment resten a l'espera de aportar en breu bones noticies.


Illinoise
Amb ganes de tornar als escenaris aviat, de moment tenen fins a tres àlbums publicats: Loop Killing Metronom-o (autoeditat, 2011), Losers (autoeditat, 2013) i 166 (autoeditat, 2019).