Presentem les darreres novetats dels festivals que tindran lloc en els pròxims mesos

Quins festivals se celebren aquesta primavera i estiu?

La temporada de festivals ja és a punt de començar. Després d'un any especialment difícil per a la música en directe, aquesta nova temporada s'encara amb més optimisme que l'anterior, tot i que sense deslliurar-se de l'incertesa de quins estralls pot causar l'evolució de la pandèmia. Amb previsió, alguns festivals ja han decidit suspendre l'edició enguany, com el Primavera Sound, el Clownia o el Sónar, mentre d'altres estan esperant a veure com evoluciona tant la situació sanitària com les restriccions que l'acompanyen. Però, molts altres festivals han optat per mantenir la programació d'enguany o les aplaçades des de l'any passat
Text: Sergi Núñez, Gerard Aliberch i Sheila B. Fernàndez. Fotos: Xavier Mercadé.
Al llarg de tota la primavera i l'estiu es podrà gaudir de festivals amb dates, localitzacions i estils musicals ben diferents, però a tots ells els uneix l'aposta per seguir programant contra marea. Sense oblidar per això, tot un conjunt de mesures de prevenció contra la covid-19, essencials per fer de la cultura i la música un lloc segur i evitar la propagació del virus en aquest tipus d'esdeveniments.

A continuació, us presentem els diferents festivals programats per aquesta primavera i estiu:

Guitar Bcn
Barcelona - En curs. Des del 12 de febrer fins al 18 de juny

Vinculat al món de les sis cordes i al teixit de sales musicals de Barcelona, el Guitar Bcn d'enguany va arrencar el mes passat. Tot i així, la programació s'estén fins a juny amb actuacions d'artistes d'àmbits ben diferents. Carlos Sadness, Nil Moliner, Judit NeddermannJoan Miquel OliverEls Amics de les Arts, Ferran Palau, La M.O.D.A, Marcel i Júlia, Suu, El Kanka o Clara Peya, entre molts d'altres, formen part del cartell d'enguany. En canvi, però, altres grans figures internacionals de la guitarra com el virtuós Joe Satriani i el jazzístic Pat Metheny -que també tenien concerts programats per a aquesta l'edició- han hagut d'ajornar fins al 2022 la seva actuació.



BarnaSants
Multilocalització arreu dels Països Catalans - En curs. Des del 17 de gener fins al 18 de juliol

L'edició del 2021 del BarnaSants ja fa setmanes que està en marxa. El festival, que té un format descentralitzat, posa el focus en la cançó d'autor i s'autodefineix com a "projecte cultural en xarxa". Malgrat que ja fa mesos que va engegar motors, encara queden diferents concerts programats repartits arreu dels territoris del Països Catalans. Paco Ibañez, Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, Gemma Humet, Feliu Ventura o Pau Riba, entre altres, són alguns dels artistes que passaran properament pels escenaris del Barnasants.

 

Voll Damm Festival Jazz de Barcelona
Barcelona - En curs. Des de l'octubre al 9 de juny

La 52a edició del festival va començar el passat mes d'octubre i s'havia d'allargar tan sols fins gener. Les restriccions degudes a la pandèmia, però, van obligar a l'organització a reprogramar gran part de les actuacions per aquesta primavera. Així, en els propers mesos es podran gaudir d'actuacions d'artistes com Rita Payés i Elisabeth RomaSílvia Pérez Cruz o Tomatito Sexteto, a diversos indrets de la capital catalana com el Palau de la Música o la sala Barts. Fins ara, han passat pel cicle, en aquesta edició, artistes com Marco MezquidaMiguel PovedaAndrea MotisMartirio i Chano Domínguez, o Maria José Llergo.



Strenes

Girona - Des del 26 de març al 2 de maig

Dins de la programació de festivals de primavera es troba l'Strenes. Amb diferents ubicacions per tota la ciutat de Girona, el festival vol seguir insuflant de vida musical la ciutat amb concerts com els de Stay Homas, La Casa Azul, Zoo, La Pegatina, Oques Grasses, Amaral o Buhos.

 

Festival de Pasqua de Cervera
Cervera - En curs. Des del 27 de març al 4 d'abril

Després d'una darrera edició virtual, Jordi Armengol, violista, musicòleg i membre del Quartet Teixidor, assumeix enguany la direcció artística del cicle posant en valor que "és l'únic festival dedicat a la música clàssica catalana". L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell i el Quartet Casals han obert el certamen, que comptarà amb una quinzena més de concerts. El festival cerverí s’afegeix a les commemoracions de dos aniversaris indispensables: el 125è del naixement de Robert Gerhard i el 50è de la mort de Joan Manén.

Menorca Jazz Festival
Multilocalització per tota l'illa de Menorca - Des del 2 d'abril al 5 de juny

A Menorca, es podrà gaudir del Menorca Jazz Festival. En la 23a edició, el festival oferirà diferents propostes jazzítiques repartides per diferents indrets de tota l'illa. Eli Degibri Quartet, Chano Domínguez i Diego Amador o la Balkan Paradise Orchestra, entre d'altres, passaran aquesta primavera per algun dels escenaris menorquins.

FiM
Vila-seca - Del 7 al 9 de maig

Després de 16 anys de recorregut emplenant els carrers de Vila-seca de música, la FiM va plegar veles el 2016. Cinc anys després, no obstant això, la fira es reprèn rebatejada com a 'Fira de música emergent i familiar de Vila-seca' per una dissetena edició que tindrà lloc el 7, 8 i 9 de maig de 2021. Amb una programació artística que suma fins a 30 bandes i companyies, es duran a terme 37 actuacions durant els 3 dies de festival. Anabel Lee, Ariana Abecasis, b1n0, Carlota Flâneur, Clara Poch i Marçal Calvet, Kids from Mars, KoemanLes Anxovetes, Lia Sampai, Lucia Fumero, Marcel i Júlia, Maria La Blanco, Pol Bordas, Porto Bello, o Xiula són alguns dels músics que formen part del cartell.

Festus
Torelló - Del 27 al 30 de maig

El Festus arriba a la seva 24a edició per omplir de nou els carrers de Torelló de teatre, circ, dansa i música. El festival vol reivindicar la cultura en aquests moments complicats com una eina que ens ajuda a repensar-nos per a tirar endavant. Per ara, encara no hi ha cap artista confirmat però aviat s'aniran fent públics els artistes que passaran pel festival.

Festivalot
Auditori de Girona - Del 28 de al 30 de maig

Per la 7a edició del Festivalot hi ha previst un total de 10 concerts, que inclouran les actuacions de Els Amics de les ArtsEls PetsSuuDoctor Prats, i Cesk Freixas. Amb aforaments reduïts i complint amb totes les mesures de seguretat, la celebració d’aquest festival de caràcter familiar no podrà ser una edició normal, però l’objectiu continuarà sent el mateix: cantar i ballar en família.



Jardins de Pedralbes
Jardins de Pedralbes (Barcelona) - De l'1 de juny al 18 de juliol

El festival Jardins de Pedralbes reprèn l'activitat després de l'aturada de l'any passat a causa de la pandèmia, en què van reinventar-se com a FesPedralbes. Dins d'un dels espais més emblemàtics de Barcelona, com són els jardins del Palau Reial de Pedralbes, s'hi podrà sentir un amalgama molt variat de músics, que van des de Nathy Peluso Juanes, a Jethro Tull, Love of LesbianManelMadness, James Blunt o Álvaro Soler.



Es Claustre
Claustre del Convent del Carme (Maó) - Del 4 de juny al 5 d'agost

Aquest magnífic espai del segle XVIII situat de forma annexa a l'església del Carme de Maó, fa diversos anys que actua com un centre cultural de la ciutat. Enguany, seguirà oferint un cicle de concerts durant bona part de l'estiu, entre ells el de Joan Miquel OliverRenaldo i ClaraBeth, o Meritxell Neddermann.

Embassa't
Sabadell - Del 10 al 13 de juny.

Enguany, l'Embassa't s'ha plantejat un cicle de sis sessions deixant de banda el format festival però amb la intenció de voler gaudir de cada concert i dinamitzar tant la cultura com la música a Sabadell. Per aquestes 6 sessions hi passaran Manel, XiulaRigoberta BandiniMaria Arnal i Marcel Bagés o Pau Vallvé, entre d'altres.

In-Somni
Sarrià de Ter (Gironès) - 14 i 15 de maig

La 18a edicó de l'In-Somni ve preparada per evitar la propagació de la covid. Amb un pla ideat en base a les especificacions sanitàries del Procicat, al Parc de La Coope de Sarrià de Ter es podrà gaudir la música de Grises o Anier, entre d'altres bandes. Si a causa de les condicions sanitàries no es pogués celebrar el festival, l'organització també ha programat com a dates alternatives el 18 i 19 de setembre.

Vibra
Manresa - Del 18 de juny al 17 de juliol

El festival Vibra encara la segona edició com la primera, amb mesures de prevenció contra la covid-19. Repartint les actuacions entre juny i juliol, Manresa acollirà músics de renom com Stay Homas, Zoo, Ciudad Jara, Oques GrassesLágrimas de Sangre Senyor Oca, o els Amics de les Arts.



Liceu d'Estiu
Multilocalització a Catalunya- Del 22 de juny al 27 de juliol

En col·laboració amb altres festivals com el de Pedralbes, el del Castell de Peralada o el Grec, l'orquestra Teatre del Liceu oferirà diversos concerts de música simfònica dedicats a Mozart, Bach, Vivaldi o un recull de bandes sonores, entre d'altres propostes presents en aquesta edició.

Rockfest
Parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramanet) - De l’1 al 3 de juliol

El festival de mètal i rock dur retorna després de la parada de l'any passat a causa de la pandèmia. Bandes veteranes de l'escena vuitantera com Kiss, Manowar, Judas Priest o Accept i altres de més recents com Nightwish, Amon Amarth, Dropkick Murphys o Blind Guardian faran vibrar i saltar el parc de Can Zam.

 

Vida
Vilanova i la Geltrú - De l’1 al 3 de juliol

El festival Vida també recupera l'activitat després de la cancel·lació de la passada edició. En un entorn verd i rural com el de la Masia d'en Cabanyes, el festival oferirà un ampli ventall d'artistes tant de l'àmbit català, amb Stay Homas, Maria Arnal i Marcel Bagés, Ferran PalauRigoberta BandiniNúria Graham o Clara Peya, com de l'àmbit espanyol i internacional, amb Vetusta Morla, Parcels, Belle & SebastianMaria José LlergoDevendra BanhartAlt-J, Black Pumas i Destroyer. A més, paral·lelament, des de l'organització també han engegat enguany el cicle Vida Records & Friends, que va començar a principis de març i de moment ja té concerts programats fins a maig, amb músics com Rita Payés o Carlota FlâneurRenaldo & ClaraJoan Miquel OliverClara Peya Anna Andreu, entre altres.



Canet Rock
Canet de Mar - 3 de juliol

Després de la cancel·lació de l'edició del 2020 -ajornada, en un primer moment, per l'octubre-, el Canet Rock vol no tornar a faltar a la cita d'enguany. El cartell d'aquest any comptarà amb algunes de les cares més conegudes del panorama català com Stay Homas, Buhos, Zoo o Suu, entre d'altres, a més d'Oques GrassesDoctor Prats, Miki NúñezCiudad Jara o Ítaca Band, que ja havien de participar al festival l'any passat.

 

Cruïlla
Parc del Fòrum (Barcelona) - Del 8 al 10 de juliol

Després de l'edició "XXS" celebrada l'any passat -un cicle adaptat a les circumstàncies amb desenes de concerts al llarg de l'estiu arreu de Barcelona-, enguany el Cruïlla es proposa tornar al seu format convencional. En paraules de l'organtizació del festival, l'objectiu és "crear una bombolla sanitària al Parc del Fòrum que permetrà oferir un festival de música en les mateixes condicions, o molt similars, a les que gaudíem abans de la covid-19". El festival, que comptarà tant amb artistes del panorama local com internacional, veurà actuar Kase.OManel, GertrudisSopa de Cabra, La Casa Azul, Lágrimas de SangreJoan Garriga i el Mariatxi Galàctic, Dorian, Iseo & DodoSoundNatos y Waor, Two Door Cinema Club, Editors, Morcheeba o Of Monsters and Men, entre d'altres.



Festiuet
Coma-Ruga (Tarragona) - Del 8 a l'11 de juliol

El Festiuet vol fer de la platja de Coma-Ruga una festa. Amb artistes com Oques Grasses, Doctor Prats, Dub. Inc, SFDK, Ciudad JaraLos Chikos del MaízGreen ValleyXavi SarriàCrimRoba EstesaLa Sra. TomasaPupil·les o Jazzwoman, el festival tornarà després de l'aturada de l'any passat aquest mes de juliol -en comptes de les dates habituals a l'agost-.

Porta Ferrada
Sant Feliu de Guíxols - Del 10 de juliol al 17 d'agost

El festival de Porta Ferrada encara enguany la 59a edició. Arrelat a Sant Feliu de Guíxols (el nom li prové de la porta en forma d'arc del monestir de la localitat), el festival dotarà de vida i de música un any més tota la vila amb actuacions com les de Bad Gyal, Sergio Dalma, Maria Arnal i Marcel BagésKool & The GangSidecars amb SidonieLa Oreja de Van Gogh o Rozalén.



Cap Roig
Jardins botànics de Cap Roig (Calella de Palafurgell) - De l'11 de juliol al 17 d'agost

En un espai emblemàtic com els jardins de Cap Roig, el festival empodanès recupera bona part del cartell de l'anterior edició, que no es va celebrar a causa de la covid-19. Entre juliol i agost, l'edició d'aquest any comptarà amb actuacions com les de Manel, Els Amics de les Arts, BlaumutEstopa, Ara Malikian o David Bisbal, entre d'altres.

Acampada Jove
Montblanc - Del 15 al 17 de juliol.

A causa de l'ajornament dels concerts del 2020, enguany es podrà gaudir de la 25a edició de l'Acampada. El festival, establert a Montblanc des de 2009, espera poder celebrar, per fi, aquesta especial edició. De moment, però, encara no se n'han confirmat les actuacions.

 

Maleducats
Terrassa - 16 i 17 de juliol

Maleducats, el festival impulsat pel raper Lildami, volia fer la seva primera edició el 2020, però la irrupció de la pandèmia ho va impossibilitar. Ampliant el cicle a dos dies, el festival dedicat exclusivament a la música urbana se celebrarà finalment aquest juliol a la Masia dels Bellots, Terrassa.

Dansàneu
Vall d'Àneu (Pallars Sobirà) - Del 25 de juliol a l’1 d’agost

El cicle pirinenc celebrarà enguany la seva trentena edició a finals de juliol amb actuacions de Rufaca Folk Jazz Orchestra, de l’acordionista Roser Gabrie, o de Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic presentant el nou treball -considerat el millor disc de folk per la crítica dels Premis Enderrock 2021-, El ball i el plany (Fina Estampa, 2020).



Sons del món
Ciutadella de Roses - Del 23 de juliol al 08 d'agost

L'actuació de Good Save The Queen programada pel 31 de juliol és la primera confirmada de la 14a edició del Festival Sons del Món. La banda argentina de tribut a Queen és un dels grups que havien d'actuar la passada edició i ara es recuperen. Al cicle, on participaran fins a 9 artistes, es mantindrà l'essència del festival, que combina la part del Village, on es poden degustar productes empordanesos de Km0, amb els diferents concerts. No obstant això, la programació de petit format a Cellers de la D.O. Empordà encara no s'ha confirmat. L'aforament està previst per ser reduït a un 65% de les edicions passades i a la platea, amb capacitat per 1290 persones, hi haurà distància interpersonal entre unitats afectives. Les entrades ja són a la venda a la web del festival

Barraques de Sitges
Sitges - Del 12 al 16 d'agost

Les Barraques de Sitges tornen amb força després que l'edició de l'any passat quedés suspesa a causa de la padèmia. Per celebrar-ho, l'edició d'enguany comptarà amb 20 propostes musicals distribuïdes entre el 12 i el 16 d'agost. Entre les actuacions que acollirà enguany el cicle, s'hi podrà gaudir de les d'artistes com Zoo, Oques Grasses i Lildami, entre d'altres, que presentaran els seus discos, o d'altres grups que actuaran per primera vegada a Sitges, com Celtas Cortos, Ciudad Jara o Mafalda.

Schubertíada
Vilabertran (Alt Empordà) - Del 12 al 29 d'agost

Un any més, a l'Alt Empordà es podrà gaudir de la música clàssica. Amb diferents repertoris i propostes, a Vilabertran es podrà escoltar sentir el Quartet Casals, el Keybart Ensemble o Mathias Goerne, Juan de la Rubia i Maria Dueñas, entre d'altres artistes del món de la música clàssica i contemporània.

Rototom Sunsplash
Benicàssim (Plana Alta) - Del 16 al 22 d'agost

El Rototom, un dels festival de referència de música reggae de tot Europa, celebra enguany la 27a edició. Després d'instal·lar-se des de ja fa 11 anys a Benicàssim, el festival tornarà a ser l'ànima del reggae i del dancehall amb grups del panorama internacional com Barrington Levy, Alborosie & The Shengen Clan, Kofee, Natiruts o Julian Marley & The Uprising, entre d'altres.



Som de Mar
Jardins de Santa Clotilde (Lloret de Mar) - Del 19 al 28 d’agost

El festival Som de Mar va néixer el 2020 per convertir-se en el festival de referència de la Costa Brava Sud. De la mà de la productora U98 Music i l’Ajuntament de Lloret de Mar, el festival celebra una nova edició on els assistents podran gaudir de la música de Marina Rossell, Xiula, Miquel Abras, Carlos Sadness, Els Amics de les Arts, Sopa de Cabra o David Otero, entre d’altres. Les actuacions seran als Jardins de Santa Clotilde, tot fent un tast de la gastronomia mediterrània gràcies al gremi de bars, restaurants i cafeteries de la ciutat.



BioRitme
Vilanova de Sau (Osona) - Del 26 al 29 d'agost

Enmig de la natura, a tocar al pantà de Sau, tot apunta que enguany es podrà tornar a celebrar el BioRitme. L'organització va haver de cancel·lar l'edició de l'any passat, però aquest any preveu retornar amb la programació prevista pel 2020 -amb noms com TribadeOques GrassesCiudad JaraJazzwomanKoersQueralt Lahoz o The Sey Sisters, entre d'altres, així com el 30% del cartell que encara estava per anunciar-.

Mercat de Música Viva de Vic
Vic - Del 15 al 18 de setembre

Després de la passada edició en un format híbrid, amb concerts presencials i d'altres en línia, aquest any l'organització espera poder fer els concerts repartits en quatres espais de la ciutat: l'Atlàntida, la Jazz Cava, la Plaça Major i El Sucre. Per ara, però, encara no hi ha ni cartell ni cap artista confirmat.