Us proposem una quinzena de títols literaris i musicals per aquest segon Sant Jordi de pandèmia

Llibres que vessen música

L'any passat ens va tocar viure un Sant Jordi confinat, i malgrat que encara arrosseguem la pandèmia, amb nous casos diaris, i les seves conseqüències, enguany sí que podrem celebrar la diada de Sant Jordi amb certa normalitat. Tant els espais com els aforaments estaran més controlats que altres anys, és clar, però podrem veure de nou els carrers engalanats de roses i llibres. Si vols anar ben preparat o preparada, et llistem ja una quinzena de llibres musicals d'autors com Gerard QuintanaPau RibaJoan Isaac o Silvie Rothkovic (Nunavut)
Text: Helena Morén Alegret. Fotos: Xavier Mercadé.
L’home que va viure dues vegades
Gerard Quintana
(Columna)

La segona novel·la del cantant gironí és Premi Ramon Llull 2021, i presenta la fina línia que separa una realitat de la irrealitat amb l’àlter ego Salvador Martí. Gerard Quintana confessa la seva fal·lera per escriure narrativa: "Ja m’he posat amb el tercer llibre. És addictiu i obsessiu, en el sentit que pots viure una altra realitat sense la necessitat de res més que l’ordinador, un paper i un bolígraf. La llibertat que em dona és la que somiava de petit. De fet, el meu gran somni era ser escriptor tot i que no gosava dir-ho perquè em semblava pretensiós i deia que volia ser astronauta, que em sonava més accessible".


La vida no regalada
Lluís Cabrera
(Roca Editorial)

El fundador del Taller de Músics, Lluís Cabrera, retrata en la seva novel·la sense ficció l’evolució del país a través de vivències reals. De fet, el protagonista, Lorenzo Almendro (emigrant de Jaén), és un àlter ego de l’autor ben reconeixible, a través del qual s’evoquen la lluita veïnal a Nou Barris, l’escena flamenca a l’àrea metropolitana de la ciutat de Barcelona, la subversiva o l’original penya Enrique Morente. A més, hi desfilen músics com Tete MontoliuMayte Martín i Miguel Poveda.


Pendents que arribin els conqueridors
Miquel Serra
(Empúries)

La part musical del llibre és al seu dietari final, ‘Les rutes de Moondog’, on les expectatives d’un cantautor mallorquí es veuen de cop confrontades amb una realitat no sempre desitjable. És prou curiós com la dotzena de relats anteriors poden lligar en algunes línies, com ara “Cooperativa”, que té cert aire del que descriu que li agrada de Josep Pla en la seva estada a Palafrugell, de passada per un concert i visita a la Casa-Museu-Fundació. Les misèries de la vida com a músic als 40 anys es contraposen a relats d’una infantesa revisitada i les seves referències artístiques constants.


Pascal Comelade: L’argot del soroll
Donat Putx
(Empúries)

Treball exhaustiu sobre l’obra i trajectòria del músic nord-català amb tota mena de detallismes biogràfics (Montpeller, Vernet, Barcelona, Ceret, París, Japó), discogràfics, bibliogràfics, fotogràfics i hemerogràfics. La redacció del periodista Donat Putx és impecable, en referències que prenen vida conversant amb el fil narratiu amb entrevistes a Lluís Llach, Enric Casasses, Sisa... intercalades amb notes de Pascal Comelade, que tant recorda Víctor Nubla com Alan Vega, la família, la formació, els viatges i grups o les etapes amb la Bel Canto Orchestra.


LLIBRES DE MÚSICS AMB ALTRES CONNEXIONS
(dietari, poesia, contes il·lustrats, ciència, fotografia...)


Als llacs
Silvie Rothkovic
(Alabatre)

Poemari que va inspirar el disc de Nunavut Hotel Iglú (autoeditat, 2021), un àlbum musical de Jan Garrido (Xiula) i la poeta Silvie Rothkovic (germana del també poeta Marc Romera), que han configurat tot viatjant per l'univers poètic de la barcelonina. El punt neuràlgic de l'aventura és Als llacs on 'la paraula escrita és l'únic cel blau', una 'cançó negra que només sona on no se sent res', que es fixa en 'la llum que queda suspesa en tot el que no em dius' i 'un buit que podria créixer'. Entre les composicions, hi ha un poema com "Nyckelharpa" que eleva més la veu, '...xisclant com un estornell/ tocant folk dels països nòrdics/ en una barca...'. En d'altres, també rescata petits fragments epistolars, com fa a "Ets el vent": '...benvolguda Silvie dos punts/ John Coltrane sonant fort t'espero a baix/ anirem a escoltar músics cecs'. Uns paratges poètics on també s'hi passegen músics de clàssica com Chopin o Schummann.




Cantata de València
Rafa Xambó
(Vincle)
Pròleg d'Àngels Gregori

El cantautor i sociòleg valencià Rafa Xambó ha escrit sis textos complexos i poètics, en vers i prosa, sobre la ciutat de València. En ells, hi recull la memòria del fotògraf de la ciutat i de la seva gent, Francesc Jarque, alhora que dona veu a altres autors amb onze textos que els són propis (Marc Granell, Maria Josep Escrivà, Enric Sòria...).


Carlos Cano: Voces para una biografía
Omar Jurado / Juan Miguel Morales
(Carlos Cano Producciones / Diputación de Granada)

El periodista Omar Jurado i el retratista Juan Miguel Morales, un dels caps de la secció de fotografia del Grup Enderrock, signen aquesta monumental aproximació al món artístic del cantautor andalús Carlos Cano (1946-2000). L’obra inclou entrevistes i retrats a una cinquantena de personalitats –artistes, activistes socials, amics de la infància...– que han deixat testimoni de la riquesa i la diversitat de l’obra del músic de Granada. Des de Lluís Llach fins a Paco Ibáñez i d’Ian Gibson a Federico Mayor Zaragoza, s’aixeca un retrat coral del gran imaginari de Cano.


Els teus somnis
Sopa de Cabra
(Editorial Nanit) Il·lustracions de Maria Antònia Roig

Conte protagonitzat per una nena anomenada Agnès (que es trobarà altres personatges, com el Nan Blau), escrit per Laia Figueras i Núria Puyuelo. El tema s'inspira i il·lustra la cançó de Sopa de Cabra "Els teus somnis" i on es vol "parlar dels somnis, dels conscients i dels inconscients, perquè tots són abraçables". Anteriorment l'editorial també ha il·lustrat les cançons "Bon dia" d'Els Pets, "Compta amb mi" de Txarango, "Ara som gegants" de Joan Dausà o "Aigua" de Cesk Freixas, entre d'altres. 



Història de l’Univers
Pau Riba
(Males Herbes)

Pau Riba segueix les passes del seu amic galàctic Sisa i s’endinsa en l’origen de l’univers per fer-se còsmic (no galàctic). El músic, poeta i escriptor posa ordre a allò que, segons ell, és el cosmos: des del Big Bang fins als ‘tres més un’ elements (hidrogen, heli, liti i... aire, no-res o espai buit), passant pels estats de la matèria (sòlid, líquid, gasós), les forces primordials, o el naixement d’estrelles i galàxies. Tot plegat fa sentir al lector que parla un historiador en totes les matèries, amb una prosa amb el punt just de poesia perquè el que s’hi diu pugui expandir significats com qui multiplica universos. Un bon viatge astral i també literari. 

Les veus del mar
Gemma Humet
(Editorial Nanit)

L’àlbum gràfic inclou una cançó de Gemma Humet il·lustrada per Sara Serra. Les veus del mar ha tingut l’assessorament d'Open Arms, l’organització que rescata persones al mar. El conte ‘posa veu i noms a la migració [Amar, Samir, Azahar] per explicar que els qui la viuen són persones com nosaltres, i pretén reconèixer la feina i valor de les organitzacions humanitàries'.




Metanoia. Guía práctica para la toma de conciencia
Amparo Sánchez
(Mamita Records)

Com a Amparanoia, ha tornat amb el disc Himnopsis colectiva (Mamita Records, 2021), un disc que té molt a veure amb el seu llibre de recerca personal, Metanoia. Amparo Sánchez hi dona eines, conceptes i exercicis, entre la ficció i la realitat, perquè totes les persones lectores trobin la millor manera de ser elles mateixes. Amparanoia té clar que 'la tristesa et porta cap a tu, l'alegria cap als altres' i ella sap, com a cantant, com ha provocat molta alegria al seu entorn, però també ha après molt d'una matèria de la qual es proclama seguidora: bioneuroemoció. Basant-se en estudis i també en lectures diverses, Amparo Sánchez proposa un recorregut per tal de trobar la pau interior i la sana connexió amb els altres, seguint el seu gurú particular, Enric Corbera: "La gent no et fa coses, la gent fa coses i tu decideixes si aquelles coses t'afecten o no"; una decideix si vol patir o aprendre. 




Origins
Belén Bandera
(Tushita Records)
Llibre-disc de la cantant, compositora i pianista de Premià de Mar Belén Bandera, que surt ben equipada de fàbrica per la seva formació acadèmica, amb estudis musicals superiors, i amb una ànima viatgera, que transmet unes sensacions extraordinàries en cançons com “Baltic Sunset”. De fet, el llibre està basat en dietaris de viatges, recordant primer l'emigració dels seus avis andalusos que van anar a viure a Les Roquetes, prop del castell de Torre Baró, passant pels seus viatges a Amsterdam, Bèlgica, Letònia o Estònia, que la fan fonamentar la seva recerca principal en cada cançó: 'anar a cercar el cor de la sonoritat'. Un treball que fermenta el temps.


L’Ovidi se’n va a la Beckett [Hem d’aprendre a fracassar més i millor]
Ovidi4
(Propaganda pel Fet! / Sembra Llibres)

El projecte poeticomusical que homenatja Ovidi Montllor s’ha presentat sis anys als escenaris i ara té un llibre ple de records del viatge. Recordar el cantautor d'Alcoi s'ha fet un corrent massiu: De la filla Jana Montllor i l'escriptora Isabel-Clara Simó al poeta Marc Granell, passant pel cantautor Feliu Ventura, VerdCel, els escriptors Joan Fuster, Montserrat Roig, la filòsofa Marina Garcés, Manuel Vázquez Montalbán o Jordi Cuixart. “Som innombrables. Si ens compteu, augmentarem”, que diria Erri de Luca, parafrasejat per David Fernàndez (Ovidi4).




7 pecats capitals
Joan Isaac
(Llibres del Segle)
Llibre+CD

El cantautor barceloní Joan Isaac escriu al voltant del costat bo de “les transgressions que mai no haurien d’haver existit, perquè mai no s’hauria d’haver prohibit l’ús responsable del plaer”. La seva tria pecaminosa de poemes i cançons es presenten il·lustrats per Daniel Sesé: “Desmesura” (gola), “Platja secreta” (avarícia), “Petons insubmisos” (enveja), “La dona que té por” (ira), “Udolo el teu nom” (luxúria), “Els fars dels confins” (supèrbia) i “Queda’t quiet” (mandra). La seva veu gira en directe amb la sonoritat d’un piano que s’identifica amb lieds de Schubert a les mans del fidel pianista Antoni-Olaf Sabater, autor dels arranjaments.


T’estimo bastant
Xiula
(El Cep i la Nansa)

La cançó de Xiula, basada en el conte de Rikki Arjuna, ha estat il·lustrada per Rebeca Luciani i té un epíleg de Jan Garrido (vocalista de la banda). Parla d’estimar i de mesurar amb ‘l’estimòmetre’, a més de destacar versos com ara ‘T’estimo tant com l’Índia als elefants’ o ‘T’estimo tant com les balenes als oceans’.




El matí inventat
Jaume Tugores
(Blau)

El guitarrista i compositor palmesà publica un nou nou llibre-disc amb vuit temes instrumentals per a vuit contes, escrits per ell mateix. Els relats celebren i retraten el seu procés de paternitat. Així, al llarg de l'obra, el músic concreta situacions i sentiments que van des d'"Abans de la seva vida", fins a "L'arbre immortal", passant per "Una de les seves llàgrimes" o la "Primera trobada".