El músic de Castellbisbal debuta en solitari amb un EP de quatre cançons | N'estrenem la darrera, acompanyada d'un videoclip on també apareix Júlia Serrasolsas

Xicu canta des de més amunt

"sol" i en solitari, Cesc Valverde (Xicu), que alguns han conegut a partir del seu paper com a bateria a Ginestà o bé com a productor de diversos projectes emergents, ara es llança a la piscina com a cantautor. Demà, el de Castellbisbal debuta amb un primer EP de quatre temes, que com la darrera de les cançons que en descobreix, es titula 'sol' (Satélite K, 2021). A més, en la cançó que avui estrenem, compta amb la participació especial de Júlia Serrasolsas, també membre i cantant de Ginestà
Text: Anna Tisora i Èlia Gea. Foto: Arxiu


"sol" continua la resta de cançons de l'EP -"lluna fuig", "pedres", i "cap amunt"-, formant així un àlbum conceptual, que comença enfonsat al "pou" de "lluna fuig", després d'una ruptura sentimental, per anar traient el cap, fins al sol. Sobre el procés de composició, Xicu admet que no va ser gens premeditat: "Em van sorgir mentre jo vivia totes aquestes fases del dol. Treballava de carter a Correus i passava moltes hores caminant al carrer sol. Algun dia, de fet, no vaig repartir cap carta", admet rient, "estava tot el dia escrivint i en arribar a casa, el primer que feia era gravar-ho". 

També explica que si, tant el videoclip com a la cançó de "sol" surt acompanyat, és per jugar amb la ironia: "vaig sentir que aquesta cançó podia quedar molt guai si la feia amb algú... de fet, amb la meva parella. Crec que és el videoclip que més em representa, i una bona manera de tancar la història".



Xicu va començar aquest projecte mentre "passava per un moment dur, però no tenia cap projecte on poder interpretar aquestes cançons, així que vaig decidir treure-les de manera senzilla i autoproduïda", explica el músic que, finalment, ha acabat comptant amb el suport del segell Satélite K. Pels clips, ha tingut la complicitat del seu amic i professional Adrià Martos, segons l'autor, "un dels grans genis que m'han permès dur a terme tot aquest projecte".

Quant a la seva posició en el panorama musical actual, Xicu reconeix que "pensava que era l'únic a fer pop amb tocs de música urbana, però de sobte érem un exèrcit de penya que fèiem, si fa no fa, el mateix. Suposo que és música que neix d'una necessitat conjunta. En general, com a generació estem malament, però alhora, som músics i joves amb moltes coses a dir". En aquesta línia, també reflexiona sobre l'espai que ocupen altres gèneres, com el mestissatge, que segons l'artista "està caducat; he crescut tocant mestissatge, fins i tot tenia un grup. Però les circumstàncies vitals i el món en què vivim ens ha transportat a unes altres necessitats." Per la presentació d'aquest EP debut en directe, el de Castellbisbal s'ha muntat una banda, de la que formen part Andrea Puig, Eloi Canyelles i Gerard Sala.