El projecte cultural La Bressola impulsa un disc de musicacions de l''Animalari' d'Enric Larreula

The Tyets produeixen el primer disc de música urbana per a infants

Després de més de dotze anys del projecte cultural que uneix les escoles de la Catalunya Nord amb la música d'arreu dels Països Catalans -La Bressola-, avui es publica el disc 'Animalari urbà' (Luup Records, 2021), que ha comptat amb la producció del duet maresmenc The Tyets. El nou recopilatori comprèn dotze musicacions de poemes del barceloní Enric Larreula fetes per The Tyets, amb la col·laboració de gairebé una desena d'artistes d'arreu del territori
Text: Anna Tisora. Fotos: Arxiu i Jaume Quílez.


El nou àlbum es titula Animalari urbà en relació amb els temes que s'hi troben a l'interior, titulats tots ells amb noms d'animals com "El ratolí", "El porc", "El poll" o bé "La girafa". L'adjectiu urbà fa referència al gènere pel qual s'ha apostat en aquesta ocasió: la música urbana. The Tyets confessa que "ha estat un doble repte, per una banda fer música per a infants i gent molt jove, i per l'altra, musicar poemes, una tècnica que no havíem utilitzat mai".

Tres de les cançons adaptades han estat musicades i interpretades pels mataronins The Tyets, i en la resta, s'hi troben els talents de bandes com la valenciana Maluks, l'emergent Ariox, el barceloní Yung Rajola, el mallorquí Baaldo o el gironí Pol Bordas. També hi participen Andana, Pepet i Marieta o Julià Leone amb Juan Galán i Roots. I, en un parell d'ocasions, The Tyets sona conjuntament amb el cor d'una de les escoles de La Bressola. Els mataronins expliquen que "hem escollit cares noves i artistes que estiguessin a l'altura del projecte. La majoria d'ells, ja els coneixíem d'altres ocasions".



Tot plegat, ha estat enregistrat, mesclat i produït als estudis La Kate, de Mataró, altrament conegut com a casa dels The Tyets, on darrerament hi han produït treballs com el seu darrer disc, El pipeig (Luup Records, 2020). Per la seva banda, l'artista plàstica Duna Llobet s'ha encarregat de donar vida visual al disc, amb cadascuna de les il·lustracions que s'hi inclouen, i Jaume Quílez n'ha estat el fotògraf. Quant al clip, "El ratolí", que avui mateix veu també la llum, ha estat realitzat per Sebi Escapenter.

 

Les escoles de La Bressola, pioneres a practicar la immersió lingüística al territori després de la prohibició del català l'any 1700, celebren 225 anys des del naixement de la primera d'aquestes, situada a Perpinyà, Rosselló, l'any 1976. Fa més d'una dècada que, amb l'objectiu d'establir un lligam cultural entre la Catalunya Nord i la resta dels Països Catalans, va néixer la idea de fer un projecte musical de La Bressola, inaugurat el 2008 amb el disc Musiquetes per la Bressola (Propaganda pel Fet!). "Tothom sap que el model francès és súper centralitzat, als anys 70 es van crear un grup d’escoles concertades que proposaven fer educació en català, sobretot impulsat per terceres generacions, i tenen molta vida", comenta Oriol de Ramon, de The Tyets

Actualment, la Catalunya Nord acull ja vuit centres educatius pertanyents a aquesta associació cultural. El disc que demà surt a la llum, Animalari urbà, és un encàrrec de l'associació Amics de la Bressola al Grup Enderrock, i compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.