"Estem en un moment molt dolç de la nostra trajectòria", assegura Jordi Grau, tercera veu del grup. "Tenim el bagatge que donen 25 anys d'experiència, havent après i compartit vivències amb alguns dels personatges més importants del gènere com són Josep-Lluís Ortega Monasterio, Càstor Pérez, Ricard Balil, Alfons Carreras, Francesc "Xiqui" Ramon o Josep Bastons." Rememorant els seus inicis, Grau també recorda la sort de "poder conèixer l'essència de les tavernes de Calella de Palafrugell, on es cantava inicialment, abans que l'havanera pugés als escenaris. Per últim, va ser molt enriquidor musicalment el nostre viatge a Cuba per a la participació a les II i III Jornades de Cultura Catalana a l'illa."
Però no tot és mirar enrere, i Arjau se sent engrescat amb el futur que els espera: "Com a reptes de futur, tenim la il·lusió de seguir endavant amb el grup amb molts projectes nous que puguin anar sortint, un dels últims, la composició conjunta amb Lildami de l'havanera "Ramiro", en el seu últim disc Viatge en Espiral (Halley Records, 2021), o la gravació de dues havaneres amb l'Orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya en aquest nou disc".
Després de 25 anys tocant, Grau opina que les havaneres encara gaudeixen de bona salut, sobretot a nivell de públic, "tot i ser, normalment, d'edat avançada, sempre n'hi ha, i això vol dir que hi ha una renovació", explica el músic, que teoritza que "és un cant tradicional i ben arrelat, i creiem que la gent, de menuda, ha escoltat havaneres amb l'avi, i quan és més gran, torna a enganxar-se a aquestes cançons per ensenyar-les als fills o nets." Tot i aquest relleu cíclic entre el públic, el que cal, segons Arjau, és una renovació generacional pel que fa als grups: "Nosaltres vam començar amb 17 o 18 anys, però ara no hi ha grups de gent jove que comencin a fer havaneres". I així repassem amb ells aquests 25 anys, a través dels 18 tracks que es recullen a ADN Arjau, 25 anys - Diari de bord.
____
CANÇÓ PER CANÇÓ
1. "Presentació Càstor Pérez"
"Es tracta de la presentació del nostre primer disc a Ripollet, el maig del 2007. La va fer Càstor Pérez, pare de Sílvia Pérez Cruz, relleu dels avis del grup Port-Bo juntament amb Xiqui Ramon. Aquesta presentació té molt de significat pel que explica del gènere i sobre nosaltres."
2. "Mar bonança"
"És la cançó d'obertura, creada per uns dels compositors més cèlebres a Palafrugell, Ricard Viladesau, conegut per les seves sardanes, però que també va fer grans cançons pel repertori de l'havanera. La lletra és de J.M. Clarà 'Bepes'."
3. "Tània"
"Els mateixos autors també van fer aquesta cançó amb nom de dona, dedicada a totes les dones, per aconseguir la merescuda igualtat entre gèneres."
4. "En la barqueta"
"Aquesta és una gravació que vam al teatre de Ripollet l'any 2000 cantada amb Càstor Pérez. És una de les cançons més antigues del repertori en català, amb lletra i música de Ramon Bartomeus."
5. "Mi madre fue una mulata"
"És una havanera clàssica en castellà, de les primeres havaneres que es coneixen i que arriben dels pescadors de la taverna."
6. "Luz que brillas"
"És una cançó dedicada a la memòria d'Andreu Navarro, qui era delegat dels Casals Catalans de Cuba a Catalunya. Gràcies a ell vam poder viatjar a Cuba per actuar en dues ocasions i li devem la gravació del nostre primer disc. Es tracta d'un tema del repertori clàssic, interpretada amb Ricard Balil, un dels protagonistes de la primera cantada de Calella de Palafrugell, que ha recopilat cançons antigues en diferents llibres i CD, i que és el màxim exponent de l’havanera clàssica."
7. "Lola la tavernera"
"Amb lletra de Carles Casanovas i música de Josep Bastons, és una havanera més contemporània i una de les més conegudes en català."
8. "El pensament"
"Fonso Carreras era un habitual de les tavernes de Calella de Palafrugell. Posteriorment, es professionalitzà i entrà al grup Port-Bo. Ha sigut un plaer poder gravar amb ell una de les seves cançons preferides: 'El Pensament'."
9. "El canó de Palamós"
"És una cançó folk molt coneguda del Mestre Josep-Lluís Ortega Monasterio. Recordem amb molta nostàlgia les dues o tres actuacions que vam fer plegats."
10. "Mare vull ser pescador"
"És una havanera molt representativa de l'autora barcelonina Antònia Vilàs, ben coneguda i amb una història molt bonica."
11. "Enyorança"
"Es tracta d'un bolero molt romàntic interpretat amb Xiqui Ramon, antic component nostre entre el 2012 i el 2016. Com deia abans, va agafar el relleu el 1972, juntament amb Càstor Pérez, dels avis del grup Port-Bo -Josep Xicoira, Carles Mir i el seu oncle Ernest Morató-, on hi va cantar en diferents etapes fins al 2006. Torna als escenaris el 2010 amb Cubacant i posteriorment amb Arjau. Sens dubte, és una de les millors veus de l’havanera i una gran guia per nosaltres."
12. "Onades d’amor"
"És una de les últimes creacions de Josep Bastons, un vals fresc i amb una bona lletra de Mercè Fontclara."
13. "Res a mitges"
"Un bolero de Josep Bastons, amb lletra d'un dels seus col·laboradors habituals, Tòful Mus: un tàndem molt prolífic."
14. "Com no t’he d’estimar"
"Vam estrenar aquesta havanera de Josep Bastons i Tòfol Mus a la Cantada d'Havaneres de Calella el 2019. Ens fa molta il·lusió poder haver fet aquesta versió amb el Mestre Josep Bastons, autor de gairebé 100 havaneres i 25 discs enregistrats. Va fundar el grup Peix Fregit, on va estar 33 anys, i ha rebut el Premi Peix Fregit de Palafrugell el 2005 i, el 2016, la Medalla d’Honor de Palafrugell i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Per nosaltres, és el millor compositor d’havaneres de tots els temps, per la quantitat i també qualitat de la seva obra."
15. "Tamariu"
"Tota una versió de luxe amb l'acompanyament de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya d'aquesta havanera que cantem des que vam començar. La SCCC és una formació musical integrada pels instruments tradicionals de corda units al so dels instruments de vent de la cobla. Actualment sota la direcció artística de Francesc Cassú i la direcció tècnica de Jaume Lleixà, han recollit diferents èxits i reconeixements, entre ells, quatre premis Enderrock de la Música Catalana als seus últims treballs discogràfics. És el millor regal musical que ens han fet i que mai haguéssim pogut imaginar."
16. "La Santa Espina"
"En el repertori de l'havanera sempre s'inclouen sardanes. Aquesta és un petit homenatge al nostre petit gran país amb lletra d'Àngel Guimerà i música d'Enric Morera."
17. "La bella Lola"
"Acabem el disc de la manera que ho fem a totes les actuacions, amb les dues cançons imprescindibles. La primera, "La bella Lola", una havanera conegudíssima que s'acompanya amb el mocador i que canta tot el públic."
18. "El meu avi"
"Per últim, no pot faltar "El meu avi", de Josep-Lluís Ortega Monasterio, també amb versió de mudar amb la Simfònica de Cobla i Corda. Un honor poder tancar així el nostre disc."