La banda tarragonina presenta el primer avançament del proper àlbum

El «Patrimoni mundial» de Crim

Crim ha publicat recentment una nova cançó, "Patrimoni mundial". Aquesta nova tonada és el primer avançament del proper disc de la banda tarragonina, previst per a finals de 2022. El tema està dedicat a la seva ciutat i relata el cantó fosc de Tarragona: "La cançó és una crítica a la deixadesa de Tarragona en tots els sentits. En l'àmbit cultural, que ara està més morta que mai, però també en l'àmbit industrial i turístic. La forma en què s'ha venut sempre Tarragona, com a ciutat del patrimoni mundial, no és certa. La ciutat, ara mateix, fa bastanta pena", explica Quim Mas, guitarrista de la banda 
TEXT: SERGI NÚÑEZ. FOTOS: MARTA SANTALÓ.


Més enllà de les problemàtiques industrials i socials, Mas incideix a remarcar les enormes dificultats en què es troba el sector cultural de la ciutat. "És molt trist que les poques iniciatives es topin amb problemes. Sempre hi ha més obstacles que ajudes. A més, la pandèmia ha acabat d'ensorrar el poc que quedava. Avui dia, només hi ha un local en tota la ciutat que programi regularment concerts de rock", es lamenta. "Sembla que ara comença a haver-hi alguns canvis, ja que tota aquesta gent que porten les iniciatives comencen a treure el cap a les institucions. Per exemple, s'ha aconseguit que a la Tàrraco Arena (l'antiga plaça de toros) s'hi programin esdeveniments culturals que no depenguin de l'Ajuntament. Però, històricament, Tarragona ha estat un lloc avorrit i on la gent estava encantada que no s'hi fes res, tret d'activitats típiques com la Setmana Santa, els gegants o els castells. 

Mas també puntualitza que la cançó relata una veritat sovint invisibilitzada, però que la ciutat també té aspectes positius. "Evidentment, ens estimem la nostra ciutat i n'estem orgullosos. Hi ha molts grups que fan cançons de la seva ciutat i n'hem volgut fer una explicant la veritat. Tot i això, Tarragona també té coses bones... Però, ja les cantarem en un altre disc!"

En relació amb el nou disc que la banda prepara, Mas n'avança alguns detalls: "Tenim pensat que el disc surti a finals d'any. De fet, el disc el vam començar a gravar el 2020, just el primer dia que vam poder sortir de casa. Des de llavors, s'ha anat posposant per la difícil situació pandèmica. Com que no podíem presentar el disc en directe amb normalitat, hem decidit esperar-nos", argumenta. El guitarrista també afegeix que serà un àlbum d'extrems. "Hi ha cançons més fosques, com les dels primers discos, amb molts acords menors. Per altra banda, en canvi, també té cançons alegres i més grandiloqüents amb acords majors", reconeix.