L'artista olesana va assolir el tercer lloc amb 459 punts a l'edició d'enguany

Chanel es converteix en la segona artista catalana en arribar al podi d'Eurovisió

Chanel va ser una de les grans triomfadores de la nit d'Eurovisió d'enguany. El certamen, que es va celebrar el dissabte passat a Torí, va catapultar l'artista olesana cap al podi gràcies a la seva interpretació de "SloMo"
Text: Redacció. Fotos: Arxiu.
Tot i que en l'inici del vot del jurat especialitzat es va arribar a situar primera, finalment, Chanel va obtenir 459 punts i un tercer lloc que la converteix en la segona artista dels Països Catalans en arribar al podi en tota la història del festival. A més, el seu resultat ha esdevingut el segon millor registre eurovisiu d'un artista català, només superat per Salomé el 1969, que va aconseguir el primer lloc en un quàdruple empat amb els representants de França, Països Baixos i Gran Bretanya.



Per altra banda, Chanel ha aconseguit fer un gir de 180 graus a una altra tendència de les darreres edicions. En els últims sis anys, fins a tres altres artistes catalans van passar pel festival europeu, però, a diferència de Chanel, tots van quedar relegats als últims llocs de la classificació. Miki Núñez va quedar el 2019 en 22a posició i 54 punts, Alfred, fent duet amb Amaia, va obtenir el 2018 el 23è lloc amb 61 punts i el 2017 Manel Navarro va quedar en última posició amb tan sols 5 punts.

El gran guanyador de la nit van ser la formació d'Ucraïna Kalush Orchestra, que es va endur el micròfon de cristall gràcies al gran suport rebut pel vot popular. A més, en segona posició va quedar el representant britànic, Sam Ryder, en quart lloc va quedar la sueca Cornelia Jakobs i en cinquè l'artista sèrbia Konstrakta.
 

EL CATALÀ CONQUEREIX DINAMARCA

Paral·lelament, el divendres anterior es va celebrar el festival Liet International, que pretén ser una alternativa a Eurovisió que doni veu a llengües regionals i minoritàries. Enguany, en la seva 13a edició, celebrada a Tønder (Dinamarca), el català ha tornat a formar part del festival. Ho va fer de la mà de l'igualadí Roger Argemí, que va ser classificat en setena posició amb “La contradicció”.

De les 28 candidatures seleccionades, només 13 s'interpreten "en una gala final amb els tempos d'Eurovisió, però en un format més modest", explica Roger Argemí. Els artistes arriben uns dies abans per fer proves de so i la gala té un format similar amb entrevistes i peces audiovisuals. Després de totes les actuacions, el jurat, format per membres de cada delegació, reparteix els punts entre els concursants.



El cantant d'Igualada ja va ser seleccionat l'any 2020, en una edició cancel·lada per la pandèmia. Finalment, aquest any ha pogut participar amb "La contradicció", una cançó pop i festiva. "Hem apostat per una música molt internacional, agrupar les sonoritats mainstream de The Weeknd o Dua Lipa i fer-ho en català. És una arma de doble fil perquè t'estàs allunyant de la tradició pel que fa a la sonoritat, però la lletra és en una llengua totalment local". En aquest sentit, Argemí explica que hi ha diversitat musical a les candidatures, algunes amb melodies més folklòriques i altres que aposten per un so més global com ell.
 
Argemí explica així la relació amb els altres representants del concurs: "No s'ha parlat en cap cas de política, hi havia molta germanor entre els cantants. Tots érem persones de diferents cultures, llengües i territoris que hem tingut la sort de poder abraçar-nos amb la música, el llenguatge que teníem en comú. Hem connectat d'una manera totalment diferent de la que ho fas amb els teus amics o la família en el dia a dia".

"L'experiència ha estat meravellosa", conclou el cantant. "Hem pogut donar a conèixer el català, hem estat un petit altaveu per la nostra llengua i la nostra cultura, dins de les nostres possibilitats. No és Eurovisió, però hem sortit al New York Times amb el titular 'Catalan pop'". Per altra banda, el cantant igualadí valora molt positivament el certamen en l'àmbit personal, com un espai per nodrir-se d'influències d'estils i persones diferents. "És un festival molt positiu i em plantejo tornar-hi perquè és una oportunitat per créixer en tots els sentits, tant personalment com professionalment".