Sopa de Cabra encara la recta final de la gira '30 anys Ben Endins'

Gerard Quintana: «Sempre és especial tocar a l'Acústica»

La cita és divendres 2 de setembre, a la Rambla de Figueres una de les poquíssimes ocasions de veure un concert de la gira '30 anys Ben Endins' sense haver de passar per taquilla. Sopa de Cabra es retroba amb el públic de l'Acústica poques setmanes abans de tancar la gira al Palau Sant Jordi el pròxim 26 de novembre. Repassem amb Gerard Quintana el que es pot dir d'aquests concerts i fem balanç del que ha estat la gira fins aquest moment
Text: Joaquim Vilarnau. Fotos: Joan Solé.

L'Acústica ja és aquí. Com serà el concert a Figueres?
Sempre és especial tocar a l'Acústica. Aquest serà un dels pocs concerts d'entrada lliure que farem en aquesta gira. Concentrarem el millor del repertori d'aquest segon any de celebració dels trenta anys del Ben Endins.

Ara encareu la recta final de la gira. Quin balanç en feu?
El balanç és molt positiu. La resposta del públic ha estat bestial. Per a nosaltres és un regal poder compartir un repertori que ja era tant o més del públic que no pas nostre. Retrobar-nos amb aquestes cançons ens ha fet recuperar perspectiva. Per saber on vas convé saber d'on vens. Ens hem sentit uns privilegiats.

Quin públic esperàveu i quin us heu trobat?
D'entrada ens esperàvem el públic que ha fet camí amb nosaltres al llarg d'aquests 37 anys de trajectòria, les persones que van fer que el Ben Endins fos l'àlbum de rock en català més venut de la història. I el que ens hem trobat és un públic multigeneracional. Aquests dies estem celebrant els 40 anys de "Podré tornar enrere", la cançó que tancava el doble vinil i el doble casset del Ben endins. És emocionant veure tanta gent que no havia nascut quan vàrem compondre la majoria de les cançons d'aquell repertori i que les canta i les fa seves.

Després de l'Acústica us quedaran tres concerts més i arribarà el Sant Jordi. Què suposa tornar al Sant Jordi ara que també fa 30 anys d'aquell gran concert de juny del 1991?
Sí, ens quedaran tres concerts fins al 26 de novembre. Encarem el concert al Palau Sant Jordi amb la màxima motivació. Serà un bon aniversari de la primera vegada que vàrem actuar-hi amb el Ben Endins. En aquella ocasió amb Sau, Sangtraït i Els Pets. Les coses han canviat molt des d'aleshores. Segurament encara tindrem més viu el record dels tres concerts del 2011. Aquell va ser el moment en el qual vàrem decidir reprendre el camí junts. El Palau Sant Jordi és ple de significats en la vida dels Sopa.Heu preparat alguna sorpresa?
Sí, unes quantes. Fins i tot algunes que encara són una sorpresa per a nosaltres mateixos. Després del concert de l'Acústica deixarem passar uns dies i hi posarem les banyes. En aquest tancament de gira farem un concert diferent de tots els que hem fet durant l'any i mig que haurà durat el "Ben Endins 30 Anys". Sense artificis i amb molta il·lusió i complicitat.

A partir de desembre, què faran els components de Sopa?
Aquesta pregunta em recorda aquella altra que diu: 'Hi ha vida més enllà de la mort?' Sempre hem treballat o planejat les coses a un o dos anys vista. El després és com si no fos possible desxifrar-lo. M'imagino que estarem treballant en noves cançons. I que el pols entre les intencions i la realitat donarà el seu fruit.

 

UN ANY MÉS D’ACÚSTICA

Dijous va arrencar l'Acústica a Figueres deixant enrere el format pandèmic de les Nits de l'Acústica i recuperant el festival habitual. La jornada inaugural va comptar amb els concerts de La Ludwig Band, Doctor Prats i Clima. Avui divendres, a més de Sopa de Cabra, també hi actuaran Els Catarres, Ptazeta i Lal'Ba, i Maria Jaume, Clara Peya i Sexenni.
 
Dissabte el festival continuarà amb els concerts d'Oques Grasses, The Tyets, Joan Dausà, Delafé y la Flores Azules, La Fúmiga, Dan Peralbo i el Comboi, Albert Planadevall, El Petit de Cal Eril, Ariox, Habla de Mí en Presente i Onniria. Finalment, el diumenge certificarà la cloenda de l'edició d'enguany amb el concert de Mariona Escoda -guanyadora d'Eufòria- a la Rambla.