Creem nou recorreguts per viure la festa major de Barcelona segons diferents estils musicals

La Mercè 2022. Escull la teva aventura

S'acosta la Mercè i, després de dos anys de programació marcada per les restriccions pandèmiques, aquest 2022 es podrà tornar a gaudir de tota mena de propostes musicals per tota Barcelona amb completa normalitat. Entre el divendres 23 i el dilluns 26 de setembre -enguany festiu-, la festa major barcelonina oferirà més de 100 propostes musicals repartides per diferents indrets de la ciutat
Text: Sergi Núñez. Fotos: Xavier Mercadé.
Com sempre, l'agenda musical es combinarà amb les programacions de Música Mercè -amb Gisela Sais com a directora artística-, BAM (Barcelona Acció Musical) -comissariat per L'Afluent-, Acció Cultura Viva -organitzat a través d'un sistema participatiu- i les emissores radiofòniques Cadena 100, Europa FM, RAC10 i Els 40. Per no perdre's en aquest gran mar de música al carrer, et proposem 9 recorreguts per estils perquè puguis gaudir al màxim de la teva Mercè.
 

UNA DE POP PER A TOTHOM

DIVENDRES 23

El pop-rock tindrà dues grans cites el primer dia de la Mercè. Per una banda, a l'Escenari Mediterràniament d'Estrella Damm a la Platja del Bogatell, hi actuaran Marcel i Júlia a les 21:30 h; Els Catarres a les 23:30 h i Delafé y las Flores Azules a l'01:30 h, que enguany ha tornat als escenaris amb motiu del seu 20è aniversari. Per altra banda, a l'Avinguda Maria Cristina, Cadena 100 portarà l'actuació de l'exconcursant d'Operación Triunfo David Ros (21:30 h); la de l'emblemàtica banda donostiarra La Oreja de Van Gogh (23:30 h) i la de la banda de pop festiu Mosaic (01:30 h). A més d'aquestes dues grans cites, el divendres també es podran escoltar altres propostes com les de Koers (23 h a la Nau Bòstik) i La Élite + Sin Bragas (a les 0 h al Moll de la Fusta Llobregat).



DISSABTE 24

L'endemà, el pop-rock tornarà a tenir com a gran centre neuràlgic l'escenari de l'Avinguda Maria Cristina. Com a part de la programació d'Europa FM, hi passaran fins a cinc artistes de diferents indrets dels Països Catalans. La primera a fer-ho serà la beniarresina Samantha (20 h), seguida de la gavanenca Nerea Rodríguez (21 h), la banda de Sant Vicenç dels Horts Les Montses (22:15 h) i els montcadencs Itaca Band (23:45 h) i La Pegatina (01:15 h).



A l'Escenari Mediterràniament de la Platja del Bogatell, hi passarà Alizzz (23:30 h); a la Fabra i Coats oferiran la seva música la banda de fusió Noko Woi (19:15 h), encapçalada per Salvador Sobral, i el duet de rock electrònic Trezor (23:45 h), a l'escenari Fabra, mentre El Remei de Ca la Fresca (18:15 h) i Robot Emilio (22:45 h) actuen a l'escenari Harmonia del mateix recinte. A més, també hi haurà grans dosis de rock amb la banda marroquina Bab L'Buz (Ronda Sant Antoni - 22 h); el grup barceloní Egon Soda (Teatre Grec - 01:15 h) i el desembarcament al Moll de la Fusta Llobregat dels suecs Molly Nillson i el seu synthpop rocker (00 h) i la formació femenina de death mètal melòdic Frantic Amber (02 h).



DIUMENGE 25 I DILLUNS 26

El penúltim dia arrencarà amb la triple actuació al Moll de la fusta Llobregat dels finalistes de la passada edició del concurs Sona9: Crisbru (18 h), Microhomes (18:45 h) i el guanyador Dan Peralbo i el Comboi (19:30 h). A la nit, a l'Avinguda Maria Cristina, RAC105 ha programat Clima (20 h), Ginestà (21 h), Stay Homas (22:30 h); Buhos (00 h) i Habla de Mí en Presente (01:45 h). En el nou escenari de la Zona Universitària, al carrer Martí i Franquès, Els 40 portaran dalt de l'escenari Portobello (20:30 h), Miki Núñez (21:35 h) i Doctor Prats (01:45 h). 



Per si no hi hagués prou on triar, el Moll de la Fusta Llobregat tornarà a concentrar la programació més rockera amb el heavy mètal de les madrilenyes Bones of Minerva (21:30h) i el punk de La URSS (00 h). El dilluns 26 hi haurà l'actuació de Magia Bruta a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm (18:15 h).

EXPLOSIÓ URBANA

DIVENDRES 23

La programació urbana del primer dia de la Mercè tindrà un fort caràcter emergent. Al Moll de la Fusta Llobregat hi passaran el col·lectiu Durag (21:30 h) i el pop urbà dissident de la barcelonina Luna Ki (02 h). Al Moll de la Fusta Besòs hi haurà la rapera d'origen marroquí Miss Raisa (20:45 h) i l'artista colombiana Lao Ra (01 h), que col·laborat amb artistes destacats com ara C. Tangana. Paral·lelament, a la Nau Bòstik, s'hi podrà sentir en directe la música de la MC argentina La Maga (21 h) i de la rapera uruguaiana Eli Almic (22 h), i a la Ronda Sant Antoni tindrà lloc el concert de Big Menu (00 h).



DISSABTE 24

La programació de rap i músiques urbanes es concentrarà el dissabte a la Platja del Bogatell i a la Rambla del Raval. A l'Escenari Mediterràniament d'Estrella Damm, la primera línia de mar podrà gaudir de dues propostes sabadellenques: la del trap de 31Fam (21:30 h) i la de la rapera Santa Salut (01:30 h), mentre al Raval s'hi escoltarà el traper d'origen marroquí Issam i el hip-hop canadenc de Cartel Madras. Simultàniament, a l'escenari Fabra de la Fabra i Coats hi actuarà el guanyador del Sona9 2017, Senyor Oca (21:30 h).



DIUMENGE 25

Les noves tendències de música urbana tindran la seva darrera cita a la Mercè el diumenge 25. A la Zona Univeristària, The Tyets portarà el seu trapetón a les (0:25 h) i Lola Índigo portarà el seu pop de tints urbans (22:55 h) mentre Pedro Mafama oferirà el seu hip-hop a la Rambla del Raval (00:30 h).

L'EMOCIÓ DE LA CANÇÓ D'AUTOR

DIVENDRES 23

Enguany, la ciutat convidada a la Mercè és Roma, i la programació d'autor s'omplirà de propostes italianes. Una d'elles serà la del cantautor romà Mannarino, que actuarà l'Avinguda de la Catedral a les 00 h. A més, la Festa Major de Barcelona acollirà la nit Tribu(t) Pau Riba: un concert d'homenatge per recordar la vida i la trajectòria de l'artista palmesà. Situat a l'escenari de l'Avinguda de la Catedral, formaran part del tribut artistes com Enric Casasses, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz, Adrià Puntí, una versió reduïda de l’Orchestra Fireluche i alguns dels fills de Riba.



DISSABTE 24

Tot i el vincle amb Itàlia i Roma, també hi haurà espai per cantautors tant dels Països Catalans com d'altres punts de la Península. Per la Ronda Sant Antoni hi passaran Guillem Roma i Alessio Arena (12 h), pels Jardins de Pla i Armengol, Nico Roig (20 h), mentre Juan Perro serà a l'Avinguda de la Catedral (00 h). Al llarg del dissabte, també oferiran en directe la seva música miquel i Novel Quintet a l'escenari Fabra de la Fabra i Coats (17 h) i l'alemanya Anika al Moll de la Fusta Besòs a l'01 h. El cantautor italià Vinicio Caposella serà un dels plats forts de la jornada amb el seu concert al Teatre Grec (22:15 h).



DIUMENGE 25

Per tancar el cap de setmana, el músic de Flix Xarim Aresté actuarà als Jardins de Pla i Armengol (23:30 h) i les polifacètiques Las Opinólogas, presentaran el seu projecte a l'Escenari Fabra de la Fabra i Coats (13:30h).

VIATGE PER LES ARRELS I EL FOLK

DIVENDRES 23

El folk agruparà una quantitat de cares molt àmplia en l'extensa programació de la Mercè. En la primera jornada, es podran escoltar la singular proposta d'Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, un grup de dones que portaran la tradició gnaua al bell mig de la Rambla del Raval (0:30 h). Paral·lelament, als Jardins de Pla i Armengol, s'hi podran escoltar més propostes d'una gran singularitat: una és la del folk experimental d'Uma (20 h), una artista catalana amb arrels a Tailàndia i el Regne Unit, i la de Faneka (23:30 h), que juga amb la fusió entre el folk i el rock amb tints progressius. 



DISSABTE 24

El dissabte serà el gran dia del folk. Als Jardins de Pla i Armengol, Momi Maiga & Vernau Mier fusionaran la cora de Casamance amb la sonoritat del saxofon (21:45 h), a la Fabra i Coats Joana Dark versionarà el cançoner de Joan Amades (20 h) i al Moll de la Fusta Besòs es podran sentir els jocs vocals del duet estonià Duo Ruut (21 h), així com la fusió entre els sons grecs i balcànics i l'electrònica de Marina Satti (23 h). Per altra banda, al Teatre Grec, Rachele Andrioli (20:30 h) portarà el seu cor femení per presentar el seu darrer treball, Leuca (Finisterre, 2022), i un dels grans referents de la rumba catalana, com ho és Peret Reyes, animarà la nit a l'Avinguda de la Catedral (22 h).



DIUMENGE 25 I DILLUNS 26

El diumenge, el músic de Sassari (Itàlia) Paolo Angeli espremerà totes les possibilitats a la seva guitarra preparada de 18 cordes als Jardins de Pla i Armengol (20 h). Dilluns tancarà la Mercè la menorquina Anna Ferrer, que portarà a L'Antiga Fàbrica Estrella Damm (17:30h) la seva proposta que juga amb la cançó d'arrel i l'experimentació. En el seu darrer espectacle, Parenòstic, es presenta tota sola i fa una síntesi d'influències i referents.

VIBRANT AMB EL JAZZ

DISSABTE 24

El dia 24, a les 20:30h, tindrà lloc el concert de TNDE (The Near Death Ensemble) -formació encapçalada pel guitarrista Marco Curcio-, i en què el post jazz i el free rock conduiran l'oient cap a terrenys desconeguts. A més, dins del marc de les actuacions de l'Esmuc, Leo Golo presentarà als Jardins del Pla i Armengol (12 h) el seu EP debut, Falling Again (autoeditat, 2021).



DIUMENGE 25

El diumenge es podrà viure al Teatre Grec la principal cita jazzística d'aquesta Mercè. Començarà amb un homenatge per recordar Tete Montoliu (20:30 h), que ens va deixar ara fa 25 anys, en què músics de renom vinculats a la carrera del pianista -com el contrabaixista Horacio Fumero i els pianistes Manel Camp i Ignasi Terraza- repassaran les peces més rellevants de la seva obra. El seguirà el concert conjunt del guitarrista brasiler Guinga, la cantant Carme Canela i el saxofonista Pintxo Villar (22:15 h) i l'actuació del músic congolès Ray Lema (00 h), que homenatjarà a Franco Luambo, un dels pares de la música congolesa moderna. Per altra banda, al migidia a la Ronda Sant Antoni actuarà el trio de swing Rivolta (12:30 h), mentre a la nit ho farà la cantant de soul Koko Jean amb la seva banda The Tonics (22 h). Al migdia, a l'escenari Fabra de la Fabra i Coats, serà el torn d'Eva Fernández (12 h) i, simultàniament, el Conservatori Superior del Liceu presentarà als Jardins de Pla i Armengol (12 h), el Liceu Blam Collective, una proposta centrada en Stevie Wonder i el seu mític disc Talking Book (Tamla, 1972).



DILLUNS 26

Per últim, el Taller de Músics presentarà un repertori centrat en la figura de Theloneous Monk en clau flamenc jazz (12:30 h) i la Big Band Jam Session Escola de Música presentarà un recorregut musical multiestilístic (12 h).
 

MIRANT A L'AMÈRICA LLATINA

DIVENDRES 23

La música llatina tindrà la seva gran cita el divendres 23 amb quatre concerts. Al Teatre Grec, Lucía Fumero i Rita Payés (20:30 h) presentaran plegades un repertori ple d'influències sudamericanes; Les Músiques de Frida (22:15 h) oferirà la banda sonora de l'exposició sobre l'obra pictòrica de Frida Kahlo i, per últim, el multiinstrumentista Alain Pérez portarà tots els matisos sonors de la música cubana (00 h). Simultàniament, als Jardins de Pla i Armengol, la professora del Taller de Músics Ana Rossi presentarà la seva cançó d'autor amb influència llatinoamericana.



DISSABTE 24

Dissabte, hi haurà un darrer concert lligat a les sonoritats llatines: el de la reputada multiinstrumentista Anna Tréa, que portarà les sonoritats afro-brasileres als Jardins de Pla i Armengol a les 23:30 h.

ELS CANTS FLAMENCS DE BARCELONA

DIVENDRES 23

Entre les múltiples propostes de fusió flamenca, a la Rambla del Raval arriba el duet gaditanolisboeta Yeli Yeli, en què les bases d'electrònica s'hibriden amb el cant i els rascats de la guitarra flamenca.

DISSABTE 24

Dins de la programació de l'Esmuc als Jardins de Pla i Armengol, la cantaora Laura Marchal presentarà el seu espectacle La teoría de los afectos (12 h). A més, a la tarda, el col·lectiu femení Flamenco Metropolitan actuaran a l'escenari interior de la Fabra i Coats (18 h).



DIUMENGE 25 I DILLUNS 26

El diumenge hi haurà triple proposta flamenca per diferents espais de Barcelona quasi simultàniament. Als Jardins del Pla i Armengol pujarà dalt de l'escenari el malagueny Alberto Alcalá amb el seu trio (21:45 h), mentre al centre de la ciutat, a l'Avinguda de la Catedral, hi actuaran primer Pepe Habichuela (22 h) -que comptarà la col·laboració de Javier Colina i Sílvia Pérez Cruz- i, després, Laboratoria Flamenco (00 h). Dilluns, Los Voluble oferiran una darrera actuació en clau flamenca a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm a les 19 h. 


 

PER ALS MÉS CLÀSSICS

Des de ja fa diversos anys, la Seu del Districte de Nou Barris és el gran aparador de la música simfònica de La Mercè. Enguany, cada dia hi actuarà una formació simfònica diferent a partir de les 20:45 h: La Banda Municipal de Barcelona el divendres 23, l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu el dissabte 24 i l'OBC el diumenge 25.
 

COL·LECTIUS MUSICALS I PROPOSTES EXPERIMENTALS

A més d'artistes, bandes i formacions de tots els estils, la Mercè també ha programat diversos col·lectius culturals i musicals arrelats a la ciutat com Diversorium i el seu espectacle de cabaret (divendres 23, Rambla del Raval - 21 h) o Sunkusi, un espai per a la difusió de les subcultures urbanes amb discjòqueis com Highkili i el cantant d'afrobeat Soribah (dissabte 24, Rambla del Raval - 21 h). El diumenge 25, al Moll de la Fusta Besòs, hi haurà una nit centrada en aquest tipus de col·lectius musicals. Començarà a les 20 h Don't Hit a la Negrx, el seguirà a les 22:30 h el col·lectiu Toro, que presentarà diferents artistes queer internacionals i, a l'01h, Jookko tancarà la nit amb les seves mescles electròniques inspirades en la diàspora africana.

La Mercè 2022 també deixa espai per a propostes experimentals com l'electrònica experimental de Cruhda (dissabte 24, Moll de la Fusta Llobregat - 22 h); les cançons crues de Tristany (diumenge 25, Rambla del Raval - 23 h); l'espectacle transhumanista de ¥€$SI PERSE (diumenge 25, Moll de la Fusta Llobregat, 02 h) i el projecte multidisciplinar de Mans O (dilluns 26, Àntiga Fàbrica Estrella Damm - 20h).