Llistem alguns dels artistes que trauran nou disc enguany i t'expliquem tot el que en sabem

Com sonarà el 2023?

El 2022 ha estat l’any de la recuperació pandèmica i aquest 2023 s’encamina a consolidar la normalitat amb una gran previsió de llançaments. Bona prova serà l’enorme florilegi de novetats discogràfiques que es viurà aquesta primavera. En repassem una seixantena dels més destacats
Text: Sergi Núñez. Fotos: Arxiu.

Lildami

L’amo del Supermercat
El raper terrassenc serà una de les grans cares del 2023 per dos motius, perquè seguirà avaluant cada setmana com a jurat els concursants d’Eufòria i buscarà revalidar l’èxit del senzill “Supermercat” amb un nou treball que sortirà aquest febrer.


 

Mariona Escoda, Triquell, Edu Esteve i Scorpio

El boom eufòric
Una desena dels concursants de la primera edició d’Eufòria ja han signat contracte amb discogràfiques, i la meitat d’aquests ja ha confirmat que publicarà un primer àlbum l’any vinent. Són la cantant guanyadora, Mariona Escoda, i Edu Esteve, que ho faran sota el segell Música Global; el segon classificat, Triquell, amb Halley Records, i Scorpio, que debutarà amb Delirics.


 

Gertrudis

Els pioners de la fusió
El trio de la Garriga és un dels exponents més longeus del mestissatge català. Després d’una darrera etapa virant cap al vessant electrònic, com ja va demostrar a No em dona la gana (PAM, 2019), Gertrudis llançarà un nou treball festiu i eclèctic al maig amb el mateix segell.


 

Sílvia Pérez Cruz

La veu sensible
La cantant de Palafrugell és indubtablement una de les veus més importants i referencials del país. Just després de signar amb el gegant discogràfic Sony Music, Sílvia Pérez Cruz prepara un disc per a l’abril que inclourà bona part del repertori en català.


 

Miki Núñez i Alfred García

Pop al quadrat
Després de la ‘col·labo’ al tema “Electricitat”, els dos ex-Operación Triunfo afronten un 2023 farcit de reptes. A final de mes, Alfred García participarà al Benidorm Fest per tal d’intentar representar de nou TVE a Eurovisió i, a més, tots dos gravaran nou disc a la primavera amb el suport d’Universal, tot i que Núñez és un artista vinculat al segell Música Global.


 

Buhos

La clau de l’èxit
El grup del Vendrell s’ha consolidat com una de les bandes de més èxit fora del país gràcies a la seva col·laboració amb En Tol Sarmiento, que ha versionat en basc “Volcans”. De cara al maig, Buhos presentarà nou àlbum, el primer que publicarà amb el segell Halley Records.


 

La Ludwig Band

De desembre a novembre
Amb el Premi Enderrock 2022 a Millor Disc de l’Any, La Ludwig Band ha presentat l’EP Desembre (The Indian Runners, 2022) per tancar una temporada rodona. Després d’un descans a principi d’any, la banda tornarà a entrar a l’estudi per enregistrar un nou disc previst per al novembre.


 

Maio

Els marges del pop
La cantant de Sant Andreu de Palomar Maio, germana de Pau i Júlia Serrasolsas de Ginestà, ha començat a gestar un nou disc per a la tardor amb Propaganda pel Fet! El segon treball, després de Des dels marges (Propaganda pel Fet!, 2021), inclourà temes en català i promet mantenir els nivells de reivindicació, càrrega política i tendresa que mostrava al debut.



 

Sexenni

Vents de Ponent
La banda lleidatana s’ha convertit per mèrits propis en una de les revelacions del pop-rock festiu de les Terres de Ponent. Després de debutar l’any passat amb Retrats (Delirics, 2022), prepara un segon treball previst per al setembre que de ben segur mantindrà l’esperit festiu.
 

La Maria

El nou cant valencià
A final del 2021 la saforenca La Maria es va fer viral gràcies a una versió per xarxes socials de la tonada “Arranquen vinyes”. Aprofitant l’impacte, al febrer traurà el primer EP, L’assumpció (Propaganda pel Fet!, 2022).


 

Ven’nus

El creixement
La cantautora sabadellenca ja s’ha convertit en un dels grans pals de paller de la nova fornada d’autors del pop de butxaca. Al febrer presentarà el segon treball de la mà del doblet de segells Halley i Vida Records.



 

Ferran Orriols

Aventura en solitari
El cantautor i guitarrista del grup Nyandú, Ferran Orriols, ha engegat aventura en solitari. El resultat d’aquest nou repte serà Plata, que va enregistrar de manera casolana i veurà la llum a l’abril amb la companyia Great Canyon Records.


 

Cookah P i Boom Boom Fighters

El reggae festiu
Entre Girona i Mataró va néixer el projecte que integren Oriol Pujades –àlies Cookah P–, Joan Fité i Tomàs Sánchez. Fusionant el roots reggae dels anys vuitanta i el dancehall dels noranta, la formació prepara per al febrer el segon disc, Confit (PpF!). A diferència del debut, Family Things (autoeditat, 2021), aquest serà en català.


 

Caïm Riba

La nissaga continua
El cantautor barceloní Caïm Riba publicarà aquest 2023 el primer treball després de la mort del seu pare, Pau Riba. Aquest mateix mes ja presentarà el seu primer senzill, i de cara al febrer apareixerà tot l’àlbum complet, editat per RGB Suports.

 

Anna Roig

El retorn de l’afabilitat

Nou anys després del seu últim treball amb la banda L’Ombre de Ton Chien, la cantautora penedesenca torna en solitari amb un nou disc, Aportar bellesa al món (Satélite K, 2023), del qual ja ha avançat el primer tall, “Una abraçada de mare”.

31 FAM

Reis del trap
La proposta de 31 FAM és una de les més populars del trap català. Amb 200.000 oients mensuals a Spotify, la banda de Sabadell ultima un nou treball per al mes de març amb l’impuls de l’agència de promoció Talent i el segell discogràfic Delirics.


 

Judit i Meritxell Neddermann

L’hora de la cançó
Les germanes Neddermann coincidiran amb nous treballs en solitari el 2023. La Judit es presentarà a la primavera amb noves cançons en català després de la seva aventura en castellà amb Aire (Universal/Global, 2021). Per la seva banda, la Meritxell té previst llançar el seu nou disc a l’octubre.


 

The Tyets

El pop urbà
El duet mataroní ja és un dels principals exponents del pop urbà que es factura als Països Catalans. Després de passar pel Sona9 2019, The Tyets s’ha consolidat gràcies al ganxo de les seves cançons i també al seu potencial de productors. El 3 de març presentaran el seu esperat segon àlbum, que editarà el segell Luup Records.


 

Els Amics de les Arts

El trio normal
Després de l’èxit del primer musical, Pares normals, Els Amics de les Arts publicarà disc al març, Allà on volia, editat amb el propi segell Pistatxo Records. El treball s’ha gravat als Estudis Ground (Cornellà de Terri) i a La Casamurada (Banyeres del Penedès), de nou amb producció de l’escocès Tony Doogan, i la participació d’Andrea Motis i Marco Mezquida.


 

Stay Homas

Sense terrat
Gràcies a l’èxit fulgurant de les seves sessions casolanes amb instruments improvisats durant el confinament, Stay Homas treballa en un segon disc amb el segell Halley Records. El nou projecte superarà l’etapa pandèmica i els ha de situar com una de les formacions de referència del pop-fusió.
 

Al·lèrgiques al Pol·len

La revelació de sobretaula
El sextet gracienc amb sis noies va ser finalista als Enderrock 2022 com a artista revelació pel vot popular. Enguany ha previst catalanitzar el nom i gravar el seu tercer treball per consolidar un pop melancòlic amb cançons directes, intenses, càlides i festives per no deixar de ballar.


 

Aina Koda

Rap des de Polinyà de Xúquer
La guanyadora del Premi Cases de la Música del Sona9 2022 aprofitarà la recompensa del guardó i l’experiència adquirida al concurs per estrenar el disc de debut. De moment, ja se sap que el nou treball de la rapera valenciana es titularà Percal i estarà publicat per Guspira Records.


 

Pi de la Serra

L’últim disc?
El veterà guitarrista i cantautor Francesc Pi de la Serra és una de les figures històriques de la Nova Cançó. L’any passat va superar la barrera dels 80 anys, i enguany prepara un enigmàtic disc que portarà per títol L’últim. L’assumpte deixa a la lliure interpretació desxifrar si només serà el disc més recent de la seva discografia o si veritablement serà el darrer de la seva trajectòria. Tot un misteri per resoldre.
 

Joan Miquel Oliver

L’alternativa en solitari
Després de la reunó d’Antònia Font amb l’aclamat Un minut estroboscòpica (Primavera Labels, 2022), el músic solleric llançarà dos nous àlbums, l’acústic amb veu i guitarra, Live in My House, i un altre disc amb banda de cara al segon semestre de l’any.
 

Guineu

Un altre ‘putu any’
L’èxit de la cançó “Putu any” va situar la terrassenca Aida Giménez com una de les referents del pop punk femení en català. Aquest febrer presentarà el segon llarga durada, Una sacsejada, editat amb el segell Propaganda pel Fet!.


 

Crim

El puntal del punk
Una de les bandes catalanes de punk que més èxit han assolit en els darrers anys és sens dubte el quartet tarragoní Crim. Per al febrer han anunciat l’edició d’un nou disc, Cançons de mort, amb el seu segell HFMN.


 

Clara Peya

El piano que remou
L’empremta que sap imprimir Clara Peya a cadascun dels seus treballs remou i no deixa indiferent a ningú. Acompanyada de col·laboradors encara per revelar, la pianista empordanesa estrenarà nou disc a la tardor amb el segell Vida Records.


 

Selma Bruna i Sandra Monfort

Més enllà de Marala
La sancugatenca Selma Bruna i la pedreguerina Sandra Monfort, juntament amb la mallorquina Clara Fiol, són Marala. Enguany se centraran en els seus propis projectes: Bruna presentarà al febrer el seu debut en solitari, Dorsal, mentre que Monfort llançarà a la tardor el segon disc amb Hidden Track Records.


 

Ariox i Galgo Lento

Ara per separat
Dos referents de l’anomenat pop de butxaca, la cardedeuenca Ariox i el terrassenc Galgo Lento, van unir forces l’any passat per gravar Mama, l’amor em dona mal de cap (Luup Records). Ara cadascú en solitari llançarà nou disc pel seu compte a la primavera amb el seu mateix segell.


 

Beth

20 anys de pop
La popular vocalista surienca Beth es va donar a conèixer a la segona edició d’Operación Triunfo i sent la representant de TVE al festival d’Eurovisió 2003. Ara, amb 20 anys de carrera a les espatlles, llançarà el setè disc a l’abril amb U98 Music, pensat com una antologia de la carrera.
 

MÉS DISCOS DE 2023

Angeladorrrm
La cantant barcelonina publicarà el seu disc de debut, Un malson més, amb The Indian Runners.




Canciones de Nadie
El pop-fusió del grup liderat per l’alcoiana Laura Socaixina brollarà amb un nou treball al març.



Colomet
La cantant LGTBI de Benimaclet Paloma Aparici presentarà el seu disc de debut de pop i urbana.



El Pony Pisador
El folk i l’humor histriònic es tornaran a ajuntar en un treball del quintet, amb el segell Guspira.



Gigi Ros
Indie-pop i electrònica es retrobaran en el primer llarga durada de la vocalista a Música Global.



Guillem Ballaz
La música folk també celebrarà nous treballs, com Substrat (Microscopi), del músic molinenc.



Guillem Roma
El cantautor manlleuenc presentarà nou àlbum amb U98 Music, que combinarà català i castellà.



Isaac Ulam
El baterista de Leonard CohenRafael Gayol, acompanyarà el blanenc al seu nou disc, Odra.

Joan Isaac
El veterà cantautor d’Esplugues fa 70 anys i presenta el 23è disc, Tinc una casa al mar (Discmedi).

Joan Rovira
De cara a la primavera el músic camarlenc aportarà una nova entrega del seu pop d’autor.



Júlia Colom
Després d’actuar per Europa i els Estats Units, la mallorquina enregistrarà nou disc a la primavera.

Mabel Flores
La cantant barcelonina publicarà amb Picap el seu tercer treball, emmarcat en el pop festiu.

Magalí Datzira
La cantant i contrabaixista barcelonina llançarà un nou treball de cançó d’autor amb Bankrobber.



Maluks
La banda femenina de Benimaclet traurà un disc que cavalca entre el pop-fusió i la urbana.



Maria Coma
La cantant i pianista barcelonina presenta nou disc amb un tema en català: “Os cos terra tros”.

Masvidal
Format a l’Esmuc, el trio llançarà un seu segon disc de cançó d’autor al març amb CreaMusic.

Meritxell Gené
La lleidatana llança Ferrater G., dedicat al poeta Gabriel Ferrater i finançat amb un Verkami.

Paula Valls
La cantautora manlleuenca prepara el seu segon disc, que serà ara majoritàriament en català.

Pèl de Gall
La banda menorquina incorporarà més pop-rock festiu al pròxim disc editat per RGB Suports.

Plan-ET
El traper i productor de Manacor, ex-Sona9 2022, presentarà nou treball a l’abril amb MusicBus.

Porto Bello
El pop-fusió festiu seguirà sent l’essència del nou disc del grup, editat per Música Global.

Refree
El compositor i productor barceloní reapareix sol, amb El espacio entre (Tak:til/Glitterbeat, 2023).



Renaldo & Clara
Després de l’èxit de "L’amor fa calor", la lleidatana ha enregistrat nou disc amb Primavera Labels.

Rombo
El quartet santfeliuenc revelarà al març el seu tercer disc, Plaers i terrors del confort domèstic.



Rudymentari
El ciutadellenc prepara un nou treball de hip-hop d’arrels clàssiques amb Guspira Records.



Santi Izaguirre
L’exguitarrista de Cheb Belowski llançarà nou disc en solitari amb el seu nom a Kasba Music.

Suasi
L’excantant de Fora des Sembrat té a punt nou àlbum en solitari gravat a l’estudi LaCasaMurada.

Umbert
El guitarra i lletrista d’Anegats, José Juan Umbert, debutarà en solitari amb Fragments a Blau.