Joan Chamorro amb Rita Payés i 'La màgia de la veu', millor proposta i disc de jazz

Premi al planter de la Sant Andreu Jazz Band

Joan Chamorro i la seva feina amb el ‘planter Sant Andreu’ són els grans guanyadors dels Premis Enderrock 2015 de votació popular en la categoria de jazz. 'Joan Chamorro presenta La màgia de la veu' (Jazz to Jazz) ha estat escollit millor disc del 2014, mentre que 'Joan Chamorro presenta Rita Payés' ha estat valorat pels lectors d’Enderrock com a millor nova proposta.
Text: Jordi Martí Fabra. Fotos:
A La màgia de la veu quatre joves valors del jazz català –la trompetista Andrea Motis, la saxofonista Eva Fernández, la contrabaixista Magalí Datzira i la trombonista Rita Payés– reten homenatge als repertoris i les veus de quatre vocalistes gegantines –Billie Holiday, Dinah Washington, Sara Vaughan i Ella Fitzgerald–. La proposta va néixer com un encàrrec del Black Music Festival i amb tres cantants, ja que Payés encara no s’hi havia incorporat. “Vaig veure que la cosa funcionava la mar de bé i que valia la pena fer-ne un disc –recorda Chamorro–, i en l’interludi en què ho preparàvem va entrar la Rita, que va començar a despuntar i va incorporar-se a l’elenc.”

La màgia de la veu
no pretén identificar aquestes joves cantants amb les quatre dives. “Això no tindria sentit –comenta Joan Chamorro–, és més aviat un homenatge a quatre veus que elles quatre han escoltat molt i admiren profundament. Sí que és cert que la veu sempre ven molt més, però des de la Sant Andreu Jazz Band fomentem que escoltin el màxim de jazz. També podríem fer un homenatge, per exemple, a saxos alts com Charlie Parker i Perico Sambeat... Però bé, si alguna persona neòfita que ve als nostres concerts compra el disc, li agrada i aprofundeix en l’obra de les grans cantants del jazz, perfecte!”


 
Del pòquer de joves cantants presentades fins ara per Joan Chamorro, la joveníssima Rita Payés, la darrera d'aparèixer, ha merescut el permi a la millor nova proposta de jazz. “Fa poc que està amb nosaltres, va venir recomanada per Josep Traver –el guitarrista del grup– i té una actitud molt bona. Amb el trombó té molt de feeling, i quan la vaig sentir cantar “Stars Fell on Alabama” vaig tenir clar que li havíem de gravar un disc. Ella no para de créixer dia a dia i està assimilant moltes coses noves, però la versió d’aquesta cançó que vam gravar al Jamboree amb Scott Hamilton ja ens queda com una petita joia que d'alguna manera és important perquè marca el principi del seu camí”, conclou Chamorro.