Repassem els artistes que donen suport a les candidatures independentistes de Junts Pel Sí i CUP - Crida Constituent

El 27-S en clau musical

Les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre es poden llegir en clau musical. Després d'haver sabut quins músics es presenten a les llistes electorals, en plena campanya, la candidatura independentista de Junts pel Sí publica una versió del clàssic de Lluís Llach, que canta acompanyat de Joan Dausà, Joan Reig (Els Pets), Joan Masdéu, Pemi Fortuny, Ivette Nadal, Els Catarres Quim Mandado, entre altres. Per la seva banda, una bona colla de persones de l'àmbit cultural han signat un manifest a favor del periodista i músic Antonio Baños (Los Carradine), cap de llista de CUP - Crida Constituent, com ara Feliu Ventura, Joan Colomo, membres d'Obrint Pas, Guillamino, Le Petit Ramon...
Text: Redacció. Fotos: Joel Fortuny
Viatge a Ítaca (Movieplay, 1975) és l'obra que consolida el prestigi de Lluís Llach com a compositor. La cara A del vinil conté una sola cançó, "Ítaca", dividida en tres fragments. El gironí va musicar una adaptació del poema de Kavafis traduït per Carles Riba. La cançó que presenten Junts pel Sí és el segon fragment i l'han rebatejat com a "Junts anirem més lluny". 


Però aquesta vegada Llach no canta sol, i l'acompanyen els músics que també es presenten a la candidatura unitària de CDC, ERC i les entitats sobiranistes, i altres artistes que s'hi han sumat. De fet, bona part d'ells van formar part de La Banda Impossible, la formació inèdita que va recompondre el Canet Rock 015: Cris Juanico, Quim Mandado (ex-Sangtraït, LGP), Pemi Fortuny (primer cantant de Lax'n'Busto) o Joan Reig (Els Pets).

Pel que fa a Gossos, hi han participat tres membres (Natxo Tarrés, Roger Farré i Juanjo Muñoz) i en el cas de Lax'n'Busto hi col·laboren des dels dos cantants que ha tingut el grup, Pemi Fortuny i l'actual Salva Racero, fins a Pemi Rovirosa (guitarra) i Jimmy Piñol (bateria). La banda de "Junts anirem més lluny" la completen Èric Vinaixa (teclats) i David Ibarz (baix).

Entre tots sumen una vintena d'artistes que donen suport a la candidatura: Joan Dausà, Ivette Nadal, Arnau Orriols (Okey Ok), Josep Maria Mainat (La Trinca), Caïm Riba, Els Catarres (el cantant Èric Vergés és suplent de la llista), BikimelJoan Masdéu

El tema va ser enregistrat a AB Recording Studio (el Vendrell) els dies 6 i 7 setembre, i també hi col·labora un cor infantil. La remasterització ha anat a càrrec de Pemi Rovirosa i Joan Reig. "Per una política nostra", manifest de suport a Antonio Baños
Més d'una cinquantena de gent del món de la cultura (periodistes, editors, poetes, escriptors i músics) han signat un manifest a favor de la candidatura que encapçala el periodista i músic Antonio Baños. A les veus i guitarra de Los Carradine, Baños es posa al capdavant de la llista de la CUP - Crida Consituent i juntament amb tota la banda, molts artistes han signat "Per una política nostra", on es mostren afins a la candidatura de l'esquerra independentista.

Entre tots els sotasignats, a banda de la resta de la banda de Los Carradine, hi ha una bona colla de músics: Meritxell Gené i Cesk Freixas (que formen part de la llista electoral), At VersarisFeliu Ventura, Jordi Montañez, membres d'Obrint Pas (Miquel Gironès, Miquel Ramos, Robert Fernàndez i Xavi Sarrià), Le Petit Ramon, Guillamino, Joan Colomo, el líder de Senior i el Cor Brutal Miquel Àngel Landete, The New RaemonPau Alabajos o Pau Llop (L'Home Llop & The Astramats). A més, també han anunciat la seva afinitat cap a Baños Ricky Gil (Brighton 64), Sandra Sgiao (Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra), Pol Serrahima (Vàlius), Esther Margarit (Me And The Bees), Lluís Cabot (Da Souza i Beach Beach) i Miquel Sospedra (Mazoni i Sanjosex). També s'hi han sumat músics de The Gramophone All Stas, Anímic, Manos de Topo, Trau, La Brigada, Nueva Vulcano, Fred i Son, Los Retrovisores, RomboOcellot o Les Sueques.

Ovidi Montllor, present al 27-S
Fa vint anys que Ovidi Montllor va marxar 'de vacances' i molts reivindiquen la seva música i el seu discurs, encara vigent a dia d'avui. En aquesta campanya electoral també hi ha referències a l'alcoià. En el cas de Junts pel Sí promouen la campanya #PerquèVull per explicar els motius de la independència i curiosament és el títol d'una de les cançons més populars del cantautor.

Però qui sempre ha reivindicat la figura d'Ovidi Montllor ha estat el parlamentari de la CUP David Fernàndez. El periodista s'ha ajuntat als escenaris amb Borja Penalba i el poeta David Caño (que també han firmat el manifest a favor d'Antonio Baños) en un espectacle d'homenatge al valencià, Ovidi3. Fernández acostuma a citar els seus referents als seus discursos, i en aquesta línia cita unes paraules ovidianes a la pel·lícula-spot electoral que han publicat ("Anaven lents perquè anaven lluny"): "Com diria l'Ovidi, 'ni referents, ni preferents'".