Els guanyadors del VII Concurs Sons són un dels caps de cartell del Circuit Folc 2015

L'enrenou de Mox,
de gira

La música d'arrel aterra de nou aquesta tardor gràcies al cicle itinerant Circuit Folc. Gairebé una desena de localitats rebran renovadors del gènere, modernor i tradició a dalt de l'escenari gràcies a grups com Achilifunk Sound System, Pau Figueres o els valencians Mox, entre altres. La banda de Puçol farà parada al Principat en el marc de la novena edició, però també presentarà el seu darrer disc, 'Tuactes i rebomboris' (Mésdemil), a la XVIII Fira Mediterrània de Manresa un any després d'haver-se proclamat guanyadors del VII Concurs Sons. 
Text: Sandra Tello. Fotos: Jordi Mira i Carles Rodríguez.
El rock elèctric contundent aliat amb el cant d'estil i amb els patrons de la música tradicional valenciana de Mox va convèncer el jurat del VII Concurs Sons com a proposta guanyadora del certamen. Gràcies al guardó, els valencians van publicar Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015), una fusió d'estils populars i tradicionals renovats. Cants de batre, danses, malaguenyes, jotes i fandangos prenen una nova dimensió a través d'un punk-rock melòdic genuí. Aquesta tardor Mox tornen a engegar la gira de presentació de l'àlbum. Al País Valencià faran parada el 26 de setembre (Moniàtic Festival, Alcoi), 9 d'octubre (València), 10 d'octubre (Festes Alternatives de Carcaixent) i 29 de novembre (Teatre Micalet, València). 

Al Principat actuaran dins el Circuit Folc dues vegades: el 24 d'octubre a les Festes de Girona i el 4 de desembre al Teatre Comtal de Ripoll. I com diu la dita, tal dia farà un any i els valencians el 16 d'octubre tornaran a aterrar a la Fira Mediterrània de Manresa, aquesta vegada com a guanyadors del VII Concurs Sons (sala El Sielu, Manresa). Recta final del VIII Concurs Sons
Qui agafarà el relleu de Mox? El veredicte de la nova edició del certamen no se sabrà fins al 15 d'octubre (Taverna Estrella Damm, 21.30 h), dia en què se celebrarà la final també a la Fira Mediterrània. Enguany és una edició ben especial, ja que les quatre formacions finalistes estan liderades per veus femenines i sonoritats més aviat acústiques: el trio de veus gironines Les Anxovetes, que pren les havaneres com a base; el cant d'arrel de la valenciana Àngela Furquet; el sextet festiu de folk i rumba del Camp de Tarragona Roba Estesa, i la recreació de la tradició musical mediterrània dels barcelonins Xaluq.

Roigé, premi a la votació popular

Una de les novetats del VIII Concurs Sons és que el públic també hi pot dir la seva. Entre tots els grups classificats, excepte els finalistes, l'artista que ha rebut més suport ha estat el cantautor Roigé. El músic de Cardedeu es defineix com un 'cantautor en desfossilització', i gràcies a aquest guardó actuarà el 15 d'octubre (20.30 h) al restaurant Veigé de Manresa, dins la programació de l'Humus Mediterrani de la Fira.