L'aniversari d'aquest històric disc doble ve acompanyat de gires, reedicions i continguts especials a l'Enderrock de febrer

Pau Riba celebra 50 anys del «Dioptria»

El 1969 el segell Concèntric va publicar Dioptria de Pau Riba, una referència discogràfica que el temps ha convertit en el millor disc del rock català i l'obra més llegendària de la música catalana del segle XX. Dioptria és un treball ple de detalls que l’han convertit en un àlbum mític. Concebut inicialment com un LP doble, la primera edició es va presentar amb la carpeta pensada per als dos vinils però només un disc planxat. El segon lliurament es va presentar uns mesos més tard, ja el 1970 i també editat per Concèntric, amb una estètica ben diferent de la del primer, i amb una transformació musical del rock enregistrat amb Om a la psicodèlia d’unes cançons gravades per Riba i Albert Batiste a Formentera.
Enderrock
En el marc del 50è aniversari del disc, Enderrock publicarà aquest febrer un número especial amb un extens reportatge explicant com es va fer Dioptria i la seva importància. A partir del com i el perquè de cada cançó, la revista revela alguns dels secrets del disc i fa parlar per primer cop dues de les protagonistes: la "Noia de porcelana”, que en realitat és Teresa Congost, i la periodista Elena Posa, personatge encarnat a “Helena, desenganya’t”. El reportatge es completa amb una extensa entrevista a Pau Riba i un repàs a les edicions i reedicions del disc i també dels concerts més emblemàtics que s’han fet amb aquest repertori. 

Amb la revista de febrer també s'hi encarta un documental inèdit en format DVD sobre el procés de creació del Dioptria, titulat 37 anys i un dia, dirigit per Nolasc Riba i amb guió del mateix Pau Riba a partir de les entrevistes de Pere Pons. La idea de l'audiovisual va sorgir coincidint amb l’espectacle Dioptria 2.1, produït per Enderrock i Mas i Mas Produccions, celebrat el 5 de setembre de 2006 a L’Auditori de Barcelona.

Per celebrar el mig segle de DioptriaPau Riba té previst realitzar una gira de concerts conjuntament amb De Mortimers en els quals reprendrà el repertori dels dos discos. Hi haurà bolos de format estàndard i altres en què intervindran alguns convidats. El primer serà el 12 d’abril al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, en el marc del festival BarnaSants. La gira commemorativa tindrà el nom de Dioptria50, i coincidirà amb el llançament d'un nou disc amb material nou acompanyat de l’Orchestra Fireluche– i també un llibre bilingüe sobre l’autor, que inclourà la gravació en àudio i vídeo del concert Electric Toxic e Claxon So que va tenir lloc al Gran Price de Barcelona, l’11 d'abril de 1970, per presentar la primera part del Dioptria

Reedició completa del Dioptria

Apriofitant l'efemèride, la discogràfica Munster Records reeditarà el doble àlbum amb una nova versió en vinil remasteritzada a partir de la gravació original de Concèntric, dipositada a la Biblioteca de Catalunya. La nova edició, que sortirà a principi d’abril, serà una reproducció facsímil que inclourà la carpeta i el llibret interior de la primera edició original, a més de l'àlbum Dioptria 2 amb una funda impresa expressament per encabir-lo a la carpeta doble, com si es tractés d'un disc per entregues.

A més, el llibret del disc s’ha recompost amb els colors de la bandera republicana tal com estava previst al disseny original –i no com va sortir publicat per error–, s’hi han afegit fotos inèdites, s’ha eliminat la traducció del text de Henry Miller –que no tenia autorització– i s’hi han corregit errors ortogràfics. Munster Records també va reeditar fa un temps el primer senzill de Pau RibaTaxista! (Concèntric, 1967). De la nova edició acurada del mític àlbum doble Dioptria se’n farà una tirada limitada de mil còpies.