El mallorquí ha publicat 'R.D.I. Comunitat des Pla', el seu darrer treball

La república independent de Tomeu Penya

Amb més de cinquanta anys de trajectòria musical a la motxilla, Tomeu Penya no perd l'humor ni les ganes de continuar brindant noves referències. R.D.I. Comunitat des Pla (Blau, 2019) està compost per dotze temes que ha creat i enregistrat des de la publicació del seu darrer treball, i que ara veuen la llum en format de disc. 
Text: Enderrock. Fotos: Arxiu artista.


Les inicials que configuren el nom del nou àlbum de Tomeu PenyaR.D.I. Comunitat des Pla (Blau, 2019), corresponen a la desitjada "República Democràtica Independent" per l'artista. "Jo també vull la independència des Pla de Mallorca", afirma el músic, tot i que en lloc de dirigir la mirada cap a un procés polític, fa referència a una emancipació respecte als especuladors, els corruptes i els masclistes que estan envaint l'illa de mals. 

La primera de les cançons del disc és "Vaja quin paper", un tema que segons el músic és el que "més retrata en Tomeu Penya", tot i que no és la més emotiva. "Recordant-te", per exemple, va ser escrita durant la torrentada de llevant a Sant Llorenç des Cardassar de l'octubre del 2018, quan buscaven un nen que havia desaparegut: "Tots estàvem molt sensibilitzats amb aquesta història", comenta el mallorquí. 

Altres temàtiques que apareixen a l'àlbum van des de la complicada situació de tenir relacions sexuals amb l'exparella d'un amic ("Fer l'amor amb sa teva ex") fins a fer crítiques al turisme excessivament massificat ("Mallorca s'enfonsa"). Les cançons d'aquest nou treball estan fetes sota la filosofia de creació infinita de Penya, que afirma que "sa meua vida és fer cançons, tota la resta és important però secundari".