La compositora i violinista mallorquina publica un disc on musica poemes de Carme Riera

Marta Elka dona a llum «Cançons de maternitat»

Nascuda a Palma, Marta Elka representa una font d'inquietuds de tota mena. El folk, la cultura mediterrània i la literatura són alguns dels elements que més bé la defineixen. Després d'haver estat guardonada amb el Premi Enderrock de les Illes Balears de 2018 amb el seu disc 25 anys en un sospir (Audiovisuals de Sarrià, 2017)ara emprèn un nou treball on posa música a poemes de la seva compatriota Carme Riera. 
Text: Isaïes Albert. Fotos: Cati Cladera, Anita Sancho i Maria Cinta Roselló
'Vertigen. Dansa subtil. Inici', són versos de Carme Riera que sentim en boca de la palmesana Marta Elka. Quatre paraules que ens evoquen la gènesi d'una vida que es crea a l'interior del ventre d'una mare i que inicien tota una etapa de creixement personal en tots els sentits. Després d'encapçalar projectes com Posidònia i Xaloc Música, ara emprèn un nou camí amb Cançons de maternitat (Produccions Blau, 2019), endinsant-se en una situació tan vital com ho és la maternitat. 

Com si el destí l'alineés amb la seva trajectòria, Marta Elka va viure en primera persona tot el que estava treballant al projecte: "Quedar-me embarassada durant la composició d'aquesta obra m'ha permès viure en primera persona el procés que descriu Carme Riera sobre la maternitat". 

"Hi ha fragments molt breus on descriu coses molt importants amb només tres o quatre paraules, i em vaig haver d'adaptar a unes estructures que ja em venien donades. Ha estat un repte de visualitzar el procés des de la concepció fins que la mare ja té l'infant", afirma la vocalista. La composició de l'obra ens exposa una representació sonora de tot el procés que experimenta una mare quan veu evolucionar el seu fill des de la seva panxa fins que ha sortit a l'exterior.  

Des de fa un bon grapat d'anys, va acompanyada als escenaris i a l'estudi per Toni Pastor i els seus incansables coneixements sobre el llaüt. "Amb en Toni he pogut aprofundir en la part musical més descriptiva. Ha posat en valor el seu instrument i m'ha ajudat també a plasmar les idees que volíem descriure", comenta. La cantant mallorquina ha treballat juntament amb ell per passar dels versos a la partitura.