El festival Cançons de la Mediterrània, de l'11 de juliol a l'1 d'agost a Palma

Estiu folk al Parc de la Mar

El festival Cançons de la Mediterrània, impulsat per l'Ajuntament de Palma, va renéixer l'any passat reprenent l'esperit folk i panmediterrani amb què es va crear el 1984. Aquest estiu torna amb quatre concerts dobles en quatre nits. Totes les actuacions són a Ses Voltes del Parc de la Mar (21 h, entrada lliure). 
Text: Jordi Martí. Fotos: Arxiu de l
El cicle s'obrirà l'11 de juliol amb la mallorquina Carmen Jaime i els italians Luca Bassanese & la Piccola Orchestra Popolare. La primera és una cantant que no ha parat d'experimentar amb la seva veu i que a Ses Voltes, acompanyada del seu grup, presentarà una recerca personal de les pròpies arrels, recreant al seu aire la música tradicional mallorquina, del "Cant de la Sibil·la" a les ximbombades. Pel que fa a Luca Bassanese, en la seva proposta combina la música popular italiana amb altres estils com el klezmer i un discurs ple de compromís social.

El 18 de juliol la música arrencarà amb Ermanno Panta & Banda Zeitun, un projecte de fusió mediterrània i jazz ètnic que encapçala el cantant i multiinstrumentista sicilià establert a Formentera Ermanno Panta, amb aportacions importants del guitarrista català Sergi Gómez. La nit continuarà després amb els grecs Rodopi Ensemble, que ofereixen un repertori centrat en la música tradicional de Tràcia, especialment les cançons vinculades a les celebracions populars, les noces, etc.

Els senegalès, establert a Mallorca, Omar Niang actuarà el 25 de juliol amb el seu projecte Wa Koul Diop, un grup amb músics d'arreu del món que explora els camins de l'afrobeat, el funk i les tradicions africanes. La mateixa nit prendrà el relleu l'orquestra de percussions ibèriques Coetus, tota una màquina de ritme i memòria que capitaneja Aleix Tobias i que ara mateix és un dels projectes més impactants del folk europeu.

Finalment, el festival Cançons de la Mediterrània es tancarà l'1 d'agost amb una nit mallorquina i eivissenca protagonitzada per un grup emergent i un altre d'emblemàtic. El grup Posidònia, amb la cantant Marta Elkaal capdavant i destacats músics vinculats a l'escena folk mallorquina, presentarà la seva proposta de 'música popular revisitada'. I a continuació, l'històric i pioner grup eivissenc Uc –actualment encapçalat per dos dels seus fundadors, Joan Marí 'Murenu' i Victorí Planells– oferirà el seu concert de comiat, amb el qual posarà el punt i final a una trajectòria de 46 anys.