Parlem amb el quintet de Menorca sobre el nou àlbum 'A sa vostra salut'

Pèl de Gall: «De vegades el paradís està molt més a prop del que pensem»

Després de tres anys des del seu últim disc, el quintet menorquí Pèl de Gall treu un quart àlbum, 'A sa vostra salut' (RGB, 2020). Amb les màximes de positivitat i hedonisme, el disc recorre al llarg d'onze cançons temàtiques lleugeres i quotidianes, que defugen la gravetat del dia a dia i ofereixen una estona de música i diversió. Parlem amb la banda sobre la referència i la seva particular manera d'entendre la música.
Text: Èlia Gea. Fotos: Albert Mir.


El disc és un homenatge i agraïment als vostres seguidors. Què els voleu transmetre?
Que sense ells no hagués estat possible arribar a fer un quart disc. Fins i tot, és molt probable que ni tan sols haguéssim començat amb el projecte, ja que va ser gràcies al feedback i resposta que vam rebre, que vam decidir crear el grup. Per tant, com el seu nom indica, aquest disc és clarament un homenatge, perquè sense la calor de la gent que ens escolta i que ens segueix res d’açò tindria sentit.

Com ja és habitual, aquest quart disc és molt festiu, fins i tot hedonista. Enteneu la música com un moment d'esbarjo?
Totalment. En línies generals ens agrada escriure sobre la part plaent i positiva de la vida. I sí, es pot dir que a la nostra música un hi pot trobar un refugi o desconnexió dels problemes del dia a dia, del quals també en parlem molt. Però intentem enriure'ns-en. Al final, un se’n adona que moltes de les preocupacions que tenim, moltes vegades són tonteries que no tenen més importància.

Les vostres cançons acostumen a ser també molt positives, fins i tot en parlar de "Ressaca" o de currar "De sol a sol". Quina idea preteneu encomanar?
Ens agrada tenir empatia amb la gent, i és que al final, els seus problemes, penes i alegries també són els nostres. La temàtica de les nostres lletres és diversa i bastant variada. Encara que en molts de casos, intentem agafar situacions més o menys quotidianes amb les quals el públic s’hi pugui sentir identificat. Qui no s’ha emborratxat mai i l’endemà s’ha aixecat fet una caca? Qui no ha fet a la feina més hores que un rellotge currant "De sol a sol"? El nostre objectiu és connectar amb la gent explicant situacions on gairebé tothom s'hi ha trobat. Però sempre traient ferro a l’assumpte… i és que allà on hi ha pèl hi ha alegria!Quin tret definitori destacaríeu d'aquest disc que el distengeixi dels altres tres que heu publicat?
Tots els discs que hem tret fins ara són bastant diferents entre ells i ens considerem un grup una mica eclèctic. Sempre ens ha agradat explicar el que sentim en aquell moment en concret, sense seguir una línia predeterminada ni gaire estudiada. Ara ens trobem en un bon moment: ens estem consolidant com a banda i hem trobat estabilitat amb la formació actual, la qual cosa fa que tot resulti molt més fàcil i flueixin les idees d'una manera més natural. De fet, creiem molt en la importància de que hi hagi pinya i bon rollo entre els membres que formen una banda, i és per això que aquest últim disc ha agafat un aire més alegre i positiu que l'anterior. És un disc més directe, animat i sobretot molt festiu.

A la cançó del single "Paradís", la imatge que presenteu del paradís és a més molt terrenal, una història d'amor.
La majoria de gent, quan sent la paraula 'paradís', el primer que li ve al cap és un paisatge idíl·lic, un indret allunyat, una platja paradisíaca… Amb aquesta cançó nosaltres vam voler donar-li la volta i explicar que no necessites estar a l'altra punta del món prenent-te un mojito per sentir que estàs en un paradís. Sinó que t'hi pots trobar conversant i rient amb amics, bevent una cervesa, dinant amb família, a la terrasseta de casa, llegint un llibre, dins del llit, amb la teva parella… i és que de vegades aquest paradís està molt més a prop del que ens pensem.Malgrat que canteu molt de sortir de festa i d'alcohol, també teniu el moment "Polvo, peli i manta"). És la vostra versió del 'Netflix & Chill'? Cal equilibrar la festa?
I tant, no es tracta de sortir cada nit. A més, ja no tenim 20 anys i el cos ja no aguanta com abans… Hi ha moltes altres maneres de divertir-se, i veure una peli en bona companyia és un dels plaers de la vida que sempre ve de gust. I si la pel·lícula resulta que és molt dolenta, sempre tenim alternatives interessants per passar una bona estona… com per exemple beure una Fanta (riuen).

Com ha estat de moment la rebuda del disc? Era la que esperaveu?
Ha estat realment molt positiva i estem encantats. El feedback ha estat impressionant. Hem rebut molts missatges dels nostres seguidors i també de gent que no ens coneixia i que amb aquest disc ens ha descobert. Això s'ha traduït en una quantitat de còpies venudes i un volum de reproduccions molt il·lusionant en les diverses plataformes digitals en les quals se'ns pot escoltar. De fet, en poques setmanes des de la seva publicació, la cançó 'Paradís' ja és una de les cançons més escoltades de tota la nostra discografia.

Com presenteu el disc en directe i on?
Durant aquesta primavera fem gira de presentació del nou disc. La primera actuació serà dia 17 de març a la sala Luz de Gas de Barcelona. Posteriorment presentarem el disc a Menorca el dia 11 d'abril, i ho farem a la Sala Multifuncional d'Es Mercadal. I per suposat, també visitarem la nostra illa veïna el dia 24 d'aril per actuar a Santa Maria des Camí, a la Factoria de So. Finalment, tancarem aquesta gira de presentació amb dues actuacions més a Menorca. La primera serà a Sant Lluís dia 09 de maig, i la segona serà a la sala Jazzbah de Ciutadella dia 16 de maig.