Parlem amb el tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, i amb el batle de Marratxí, Miquel Cabot
La música en directe es reactiva a Mallorca
Tant Antoni Noguera com Miquel Cabot han apostat, des dels seus càrrecs de responsabilitat, per la cultura, reactivant el panorama de música en directe a Mallorca. Antoni Noguera (Palma, 1979) és l'actual tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, i coordinador de Més per Mallorca i, en l'anterior legislatura, va ser batle de Palma durant dos anys, arran del pacte entre Som Palma i el PSIB-PSOE. Des dels seus càrrecs de responsabilitat a l'administració, ha posat sempre per davant la cultura com a línia d'acció prioritària, i amb una mirada oberta als Països Catalans. Pel seu costat, Miquel Cabot (Pla de na Tesa, 1984) és batle de Marratxí pel PSIB, i ha estat el responsable d'organitzar en plena pandèmia les Festes de Sant Marçal, que per calendari són les primeres festes patronals de Mallorca. Parlem amb tots dos per conèixer com han afrontat des de Mallorca la crisi sanitària de la covid-19
Text: Jordi Novell. Fotos: Arxiu.
ANTONI, quines prioritats culturals heu marcat des de l'Ajuntament de Palma durant aquesta crisi?
Com a responsable de cultura de la ciutat, i essent el sector cultural vulnerable de per si, enteníem que des del consistori havíem de donar un suport explícit, total i rotund a la cultura. La cultura no podia ser una protagonista negativa en una crisi sanitària, que al final ha esdevingut una crisi socioeconòmica important. Deu dies després de l'estat d'alarma vam anunciar un pla de xoc en què ens vam comprometre a no suspendre cap concert, sinó a reprogramar-los. Alhora, vam fer una aposta per l'escena local –com han fet arreu–, perquè entenem que el 'quilòmetre zero' cultural és important per donar suport als creadors i als músics.
Heu establert mesures específiques per als músics?
Hem decidit que el 100% de la recaptació dels concerts als teatres municipals serà per als músics. També som conscients que haurem de complementar els catxets, perquè hi haurà concerts amb fortes restriccions d'aforaments. Amb les instruccions que ha donat el Govern Balear, comptem que, cap al mes de setembre, els teatres puguin tenir un 70% d'aforament. Ja seran aforaments que permetran que els concerts puguin ser rendibles per als músics.
I per al sector?
Tenim dos ajuts. D'una banda, un ajut per a espais culturals, del que n'hem triplicat la dotació, i on es poden presentar des de sales de concerts fins a botigues de discos. I per l'altra, tenim un ajut d'uns 100.000 euros per a programacions culturals com festivals o cicles.
Quines programacions tireu endavant aquest estiu?
Doncs reprendrem el Concurs Pop-Rock de Palma 2020, del qual he reformulat la convocatòria, el cicle 'Cançons de la Mediterrània' amb Aires Formenterencs, Joana Gomila i l'homenatge a Traginada, amb Cris Juanico i Guiem Soldevila, i els concerts al Castell de Bellver de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears i la Banda Municipal de Palma. Aquestes formacions faran més concerts que mai; tot i que hi haurà una reducció d'aforament, dupliquem o tripliquem el número de concerts per tal d'arribar al mateix número de gent o més.
Quins són els projectes que us heu marcat per a aquest mandat?
Abans de la crisi havíem apostat fort per la música, com un element imprescindible del nou model de ciutat. Vam recuperar el Festival de Jazz de Palma, on vam poder donar oportunitats a músics, com el Premi Enderrock de la Música BalearPere Bujosa; el Concurs Pop-Rock; el Festival 'Cançons de la Mediterrània' i la construcció de deu sales d'assaig públiques pels grups emergents, previstes per abans de finals d'any. També tancarem l'any amb la celebració dels Premis Enderrock de la Música Balear, que coorganitzem amb el Grup Enderrock i que s'han convertit ja en una referència per la música de les Illes. Per al 2021 estem treballant en uns cartells molt potents.
MIQUEL, pel vostra costat, quina màxima us vau imposar des de l'ajuntament a l'hora de tractar la música?
Moltes empreses culturals, i sobretot els artistes, no entren per les seves característiques dins les ajudes que es plantegen des dels diferents governs. Per això vam creure que la millor ajuda era no aturar la programació, contractar aquestes empreses i programar aquests músics, que a més a més fan una feina necessària en el moment que està vivint la ciutadania.
Vau programar actuacions en streaming, oi?
En ple confinament vam fer concerts online pagant als artistes. Tots vam veure que molts artistes van posar el seu gra de sorra fent concerts gratuïts des de les seves xarxes socials, però nosaltres crèiem que això ho havíem de retornar, i vam fer una programació musical i cultural remunerant aquestes actuacions. Cadascú ho va enregistrar des de casa seva, i vam penjar-les al web de l'ajuntament. Vam tenir artistes com en Luis Alberto Segura, de L.A., en Tomeu Penya o en Gabriel Fiol de Cello Works.
I a partir d'aquí, el repte de programar les festes patronals…
Nosaltres tenim una particularitat, i és que les Festes de Sant Marçal són les primeres de l'estiu a Mallorca: ens vam trobar amb la responsabilitat de ser un model pels altres. Vam decidir fer les festes d'una manera molt particular. D'una banda, telemàticament, i per l'altra, vam programar fins a sis actuacions en directe al camp de futbol amb un aforament màxim –per al concert de Xanguito– de 400 persones. Els concerts eren gratuïts, però feia falta una entrada per a poder controlar l'accés al recinte i les distàncies de seguretat. I vam voler pagar el catxet que tenen aquests artistes, perquè considerem que pujar a un escenari té el mateix valor amb covid, sense covid, per a 400 o per a 4.000 persones. Ara estem preparant el cicle de concerts del mes d'agost, que consisteix en un concert cada dissabte.
Quines conseqüències econòmiques ha tingut aquesta programació?
Amb el nou model de Festes de Sant Marçal ens hem gastat un 10% del pressupost que teníem. Hi ha hagut partits del consistori que ens han demanat que invertíssim el pressupost no utilitzat en ajudes al comerç o en polítiques socials; però nosaltres insistim que volem invertir aquests diners allà on estaven destinats: en cultura. Segurament a finals d'any milloraran les condicions sanitàries i podrem fer més programació. La millor manera d'ajudar el sector és mantenir la programació cultural.
Aquests concerts van tenir resposta popular?
Vam exhaurir les entrades dels tres concerts de Sant Marçal –un de clàssica, un de la banda i un de Xanguito–. La gent tenia ganes de concerts i de sortir una mica. En el concert de Xanguito –el primer que ha fet aquest estiu– tothom va xalar molt; era molt maco veure la gent ballar des del seu lloc. Estic molt satisfet.
Heu notat els efectes de la insularitat?
Nosaltres no, perquè no som un municipi turístic. Les nostres festes patronals són per a un públic local.