L'artista felanitxera va imposar-se en la final de la Fira Mediterrània de Manresa

Mar Grimalt guanya el Concurs Sons

La mallorquina Mar Grimalt és la guanyadora del 14è Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada ahir a la Taverna de la Fira Mediterrània de Manresa. També van actuar com a finalistes Joan Peiró AznarDiode i La Troupe
Text: Jordi Martí Fabra. Fotos: Carles Rodríguez.
La cantant de Felanitx Mar Grimalt va imposar-se a la final del 14è Concurs Sons de la Mediterrània, celebrada el passat 14 d'octubre a la Taverna de la Fira Mediterrània de Manresa. El certamen tornava així a la capital del Bages, el seu escenari habitual, després que l'any passat se celebrés excepcionalment al Centre Artesà Tradicionàrius a causa de les mesures sanitàries.

Grimalt va convèncer el jurat amb l'expressivitat i la força comunicativa de la seva veu, acompanyada únicament de guitarra durant tota la actuació, llevat del principi impactant -que va obrir la cantant percudint una taula de la mateixa manera en què tantes i tantes dones, al llarg dels segles, han mirat d'alleugerir i fer més rítmica la feina d'amassar la pasta de blat per fer pa-, i també del final, en què va agafar el pandero per cantar una lletra visceral de naixement i mort inspirada en un poema de Maria Mercè Marçal.
  
Abans, el guitarrista i cantant de Potries Joan Peiró Aznar havia obert la final amb un repertori propi basat en patrons populars de la música valenciana (fandango, jota, havanera...) i unes lletres dedicades a la celebració del gaudi de la vida senzilla i també a la preservació del territori.

Per la seva banda, el duo maresmenc Diode va mostrar una proposta que arranja amb imaginació i elegància un repertori d'estàndards tradicionals, de "Muntanyes del Canigó" a "El testament d'Amèlia". Finalment, la final es va tancar amb el toc festiu de La Troupe, sextet que va animar la taverna, ja de matinada, amb una fusió encesa amb clara denominació d'origen vallesana.

Com a part del premi, Mar Grimalt gravarà un disc i actuarà a tots els festivals que participen al concurs: la mateixa Fira Mediterrània, el Tradicionàrius, el Música a la Vila del Vendrell, el FIMPT de Vilanova i la Geltrú, l'Ethno Catalonia de Banyoles i el Circuit Folc.