Els V Premis Enderrock de la Música Balear 2022 també han premiat per votació popular a Aina Tramullas, Maria Hein, Roada, Dos Sipiots, Gori Matas i Omar Lanuti, Jaume Oliver, Caterina Ross i O-Erra

Antònia Font es corona com el grup balear de l'any

No hi ha dubte que el panorama de la música balear és en un dolç moment d’efervescència, tant pel que fa a qualitat com a quantitat. En paral·lel al creixement de l’escena, els Premis Enderrock de la Música Balear també es fan grans, i celebren el seu primer lustre amb un canvi d’escenari i es traslladen al Teatre Principal de Palma
Text: Redacció. Fotos: Pep Lluís Lluna i Juan Miguel Morales.
La nit de l’entrega de guardons s’ha succeït entre actuacions de qualitat, amb la presència de les principals personalitats culturals i polítiques de les Illes Balears, i amb una predominança absoluta d’Antònia Font, que s’ha coronat com el gran vencedor d’aquesta edició.



El tret de sortida de la jornada, a les 20 h del vespre, l’ha donat l’actuació de la felanitxera Mar Grimalt. Guanyadora del Concurs Sons 2021, la jove artista ha estrenat en directe “Espurnes i coralls”, acompanyada del seu pandero quadrat, per donar la benvinguda al públic als V Premis Enderrock de la Música Balear. Pep Suasi i Enka Alonso (La Nena Samsó) han pujat aleshores a l’escenari en el seu rol de presentadors -en què repeteixen un any més-, per enfilar, ràpidament, els primers lliuraments de guardons de la nit.

Cocreador de la revista S’Altra Música i coorganitzador del festival Mobofest, Toni Jaume Martorell ha entregat el primer premi de la vesprada al millor disc balear de jazz de l’any segons la crítica. Per segon any consecutiu, el guardó ha quedat en mans del celebrat i prolífic pianista Marco Mezquida pel cant a la vida, inspirat per la paternitat i la pandèmia, que fa a Letter to Milos (autoeditat, 2022). El músic ha recollit el guardó celebrant el suport que rep i dedicant-lo als companys de trio amb qui va enregistrar el treball, Aleix Tobias i Martín Meléndez, a més del seu fill, per a qui va fer el disc, en motiu del seu primer aniversari.

El Tinent de Batle de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Toni Noguera, ha estat qui ha entregat el següent guardó de la nit: el Premi Enderrock de la Crítica al millor disc balear de folk. L’han recollit Miquel Brunet i Biel Majoral pel seu treball conjunt a La llei d’Ohm. Brunet ha volgut destacar el concepte de Països Catalans, "que és molt important", el paper de Majoral, "guia, mestre i font d'inspiració", i la resistència de la llengua. Tot seguit ha estat el torn de la segona actuació de la nit, amb la veu sempre encertada d’Anna Ferrer i les seves idees clares: “Voldria lo que voldria” és la cançó que ha interpretat i que recull a l’espectacle Parenòstic, dirigit pel Niño de Elche.

Amb la “Jota de morir” de Marala -inclosa al nou disc homònim (Propaganda pel Fet!, 2022)- sonant de fons, Joan Miralles ha entregat el primer guardó especial de la nit, el Premi Enderock-Obra Cultural Balear a una Personalitat, que s’ha endut Carme Castells per la seva difusió de la literatura en contacte amb la música, molt presents en concerts, cicles i projectes com el ‘Cançoner de Mallorca’ i el ‘Tradicionari’. "Me sent molt honorada", ha assegurat Castells, perquè la seva tasca en la cultura estigui sent reconeguda en uns premis "envoltada de tants músics admirats, com Antònia Font o Ja T'ho Diré, i tot de músics joves que estau fent una escena absolutament fascinant".

La jornada ha continuat amb l’entrega del Premi Enderrock de la Crítica al millor disc balear de cançó d’autor, que la periodista Marian Colmillo ha lliurat a Maria Jaume pel seu Voltes i voltes (Bankrobber, 2022). Precisament per reflectir la creació de les joves cantautores balears va sorgir el documental Gota entre gotes (Jaume Rodríguez, 2022), que acompanya i descobreix Clara Fiol, Júlia Colom, Maria Hein i Marga Rotger. I aquesta nit, hem tingut les dues darreres dalt de l’escenari per cantar en directe la cançó homònima que van fer les quatre per al film en un format íntim a dues veus, piano i guitarra.

Ben jove, i amb una veu femenina al capdavant, és també el projecte balear que ha rebut el següent premi de la nit, Reïna, que ha recollit el Premi Enderrock-Estrella de la Crítica al millor disc revelació balear. Després de guanyar el Sona9 2020, el quartet de Manacor ha rebut aquest guardó -en mans de Ferran Hidalgo i atorgat per la trentena de professionals que conformen el jurat de la crítica-, pel seu llarga durada de debut Arts marcials (U98 Music, 2021).

A l’altra banda de la revelació, s’hi troba el Premi Enderrock de la Música Balear a la Trajectòria, que enguany ha estat per un dels músics de free jazz més prolífics del país, Agustí Fernández, que celebra 50 anys de carrera professional. El músic ha rebut emocionat el guardó de la mà de la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, després de delectar en directe el públic amb el seu passeig ensomniat per les tecles del piano.

El darrer premi atorgat per la crítica l’ha entregat la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que ha lliurat als referencials Antònia Font el Premi Enderrock de la Crítica al millor disc de pop-rock i al millor disc balear per Un minut estroboscòpica (Primavera Labels, 2022), el seu celebrat àlbum de retorn. "Estam molt contents d'estar aquí, després de vuit o nou anys aturats, i de la rebuda del públic i de la crítica", ha dit la banda sobre l'escenari, que ha volgut reconèixer la tasca d'Enderrock en el seu suport a la cultura en català, "que és tan important, sobretot en aquests moments, en què hem de resistir".

A punt de les 21 h i, per tant, quasi a l’equador de la gala, s’han començat a desvelar els guardons escollits per votació popular. Els primers lliuradors han estat els joves músics Antoni Mulet ‘Amulet’ i Xisca Garau ‘Xis-K’, que han donat el Premi Enderrock de la Música Balear al millor directe a la banda manacorina O-Erra -que competia en la categoria amb Antònia Font i Cabot-. No obstant això, aviat ha tornat a pujar Antònia Font a l’escenari per recollir el segon -tot i que no últim!- guardó de la nit: el Premi a la millor cançó, pel tema que dona nom al nou àlbum, “Un minut estroboscòpica”. Per donar pas a la segona meitat de la gala, la mallorquina Clàudia Nogués ‘Clodine’ ha estrenat en directe al Teatre Principal la seva nova cançó: “Everest”.

Jana Guiscafré (Majava) i Gemma MAr han entregat els següents guardons de votació popular en reconeixement als millors discos balears. Han començat pel Premi Enderrock de la Música Balear al millor disc en llengua no catalana, que s’ha endut Caterina Ross per Nunca se pierde (Produccions Blau); han seguit amb el guardó a millor disc de clàssica i contemporània, que han entregat a Jaume Oliver pel seu Un obús al cor (autoeditat, 2022) -que és la banda sonora de l’espectacle homònim, de Wajdi Mouawab-, i han acabat pel millor disc de jazz, que s’han endut Gori Matas i Omar Lanuti per El tercer espai (autoeditat, 2021).

És barcelonina de naixement, però assegura que és formenterenca de cor. És Mireia, que enguany ha debutat amb Somriuen les deixalles (autoeditat, 2022), un àlbum del qual avui ens ha mostrat l’obertura en escena: “Piga”. La nit ha continuat amb l’entrega de premis, aquesta vegada amb l'escenari presidit per la periodista Marta Terrassa i el músic Miquel Serra. Plegats han entregat el següent paquet de guardons. Roada s'ha fet seu el Premi Enderrock de la Música Balear per votació popular al millor disc de folk per Saó (Ona Edicions, 2022), i la felanitxera Maria Hein s’ha endut el premi a millor disc de cançó d’autor pel seu debut Continent i contingut (Hidden Track Records, 2021). El millor treball balear de músiques urbanes, segons ha decidit el vot popular, ha estat “Bocaxancla” i “S’unic capità” de Dos Sipiots. La jove MdMar, que havia estat nominada a millor disc en llengua no catalana, ha irromput aleshores a l’escenari per presentar el seu primer tema en català, “Me vull amb tu”.

El director del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, s’ha apropat al faristol per adreçar unes paraules al públic i convidats a la gala i destacar el dolç moment que viu ara mateix la música balear: el millor dels darrers 50 anys, amb una producció anual de discos en català i instrumentals que s’ha duplicat en cinc anys. “I a més a més, ha sabut atraure nous festivals, cicles de concerts, mitjans i, sobretot, ha fet créixer una oferta de primer nivell en qualitat, quantitat i diversitat”, ha explicat Gendrau. El director de la revista, així mateix, ha fet una mirada retrospectiva de la tradició creativa a les Illes Balears que, ha assegurat, s’han convertit “en l’epicentre creatiu de la música popular d’arreu del món i s’hauria de reivindicar com un valor patrimonial contemporani únic i exportable.” Per això mateix, Gendrau ha reclamat que se segueixi invertint en música: “La inversió en música i en cultura és la més rendible, perquè sempre dona bons fruits. El retorn sempre es multiplica exponencialment i sense demanar gairebé res a canvi.”

Tot seguit, Gendrau ha entregat el Premi Enderrock d’Honor a un grup tan referencial i històric com Ja T’ho Diré, els membres del qual s’han reunit dalt de l’escenari per recollir plegats aquest guardó especial. "Mos vam envalentir per mirar de fer realitat el sopmni de qualsevol músic: viure de sa nostra passió i hobbie, i vam tenir la sort d'encomanar aquesta passió al nostre públic", recorda Cris Juanico, que dedica el guardó a aquells qui ja no hi són -Jorci Coll, Nino Masferrer i Antoni Reinés-, a Menorca i al públic, "que mos vau esperonar". Abans de seguir amb la vetllada, s’ha volgut tenir un moment de record per a tots aquells músics que, com Pau Riba i també Pere Pla, Xavier Carbonell i Miguel Vicens, ja no hi són des d’aquest any, però també per celebrar totes les efemèrides i aniversaris musicals de les Illes Balears d’aquest 2022.

El “24/7” de Da Souza ha donat el peu a la recta final de la Nit de la Música Balear. El periodista Àngel Aguiló i la cantant Miquela Lladó -que va rebre el Premi d’Honor el 2020- han lliurat els darrers premis de la vesprada. El Premi Enderrock de la Música Balear al millor disc de pop-rock segons la votació popular se’l debatien Cabot, Xanguito i Antònia Font. I en aquesta ocasió, el públic ha coincidit amb la crítica, que també ha considerat que el millor de l’any ha estat Un minut estroboscòpica d’Antònia Font. A millor artista revelació, el públic ha votat la jove cantautora de Puigpunyent Aina TramullasLladó ha aprofitat aleshores per recordar que la "música és vida i mos ajuda a viure" i ha volgut destacar l'augment de la presència de dones en l'escena: "abans no hi pintàvem una regadora, i ara hi ha unes dones fantàstiques".

Finalment, Antònia Font ha pujat de nou a l’escenari a recollir el darrer guardó de la nit, i el seu quart d’aquesta edició, i s’ha coronat com el millor artista balear de l’any segons el públic. Els Premis Enderrock de la Música Balear s’han tancat amb Xanguito interpretant en directe la seva festiva i ballable “Gas!”.

Els PREMIS ENDERROCK DE LA MÚSICA BALEAR estan organitzats pel Grup Enderrock i l’Obra Cultural Balear, amb el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, amb el patrocini d’Estrella Damm.