Estrenem el nou clip del palmesà Jordi Maranges, «Un adolescent va en patí»

Entre el desig i la mort, Jordi Maranges

El músic de Palma Jordi Maranges descobreix una nova peça del seu segon llarga durada en solitari, Allau (Fep Producciones / Fonart, 2023). Es tracta d’“Un adolescent va en patí”, un tema que juga amb la poesia i l’electrònica amb un videoclip que es mou entre el desig i la mort. L’estrenem en primícia.
Text: Èlia Gea. Fotos: Arxiu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=[/youtube]

Fa més d’un segle, Thomas Mann publicava La mort a Venècia, una novel·la que mostrava el conflicte interior d’un escriptor madur que s’enamorava d’un adolescent a Venècia; una trama que s’ha visitat en diverses ocasions i de diverses maneres, una de les més recents en la pel·lícula Cal Me By Your Name (Luca Guadagnino). Des de la seva pròpia mirada, ho explora també el poeta Marcos Augusto Lladó en el poemari Barriga, el qual pren -amb traducció d’Aina Riera- Jordi Maranges per filar la seva nova cançó “Un adolescent en patí”.
 
L’adolescent en patí que observa Maranges, a través de Marcos Agusto, representa i evidencia la pèrdua de joventut. “Un adolescent va en patí. Penso que mai podré pujar a la taula de fusta i rodes”, comença la cançó. Tot això queda imprès en un videoclip que, com explica el mateix músic, juga amb “dos conceptes en tensió: Eros i Thanatos”, és a dir, el desig i la mort. Ho fa a través de l’objecte del desig -el jove adolescent en patí-, el joc amb les perles i la veu o les posicions suggerents, per un costat, i amb l’escenari escollit -un cementiri- i els contrastos del blanc i negre amb els colors, per l’altre. “He volgut jugar també amb la ironia i la fantasia drag. Enmig d'un cementiri, jugant amb perles, desafiant la mort."
 
Així mateix, el videoclip -enregistrat amb Daniel Piquer- inclou una referència explícita a La mort a Venècia amb un tall de l’adaptació cinematogràfica que en va fer Luschino Visconti. La relació entre una i altra, per a l’autor, és “evident: un home madur que se sent fascinat per un adolescent i aquest encís és la seva forma de fugir d'ell mateix.”