Parlem amb el cantant Frank Pons sobre el nou disc 'Forces d'atracció'

Les 'Forces d'atracció' de Pèl de Gall

Pèl de Gall és una de les bandes menorquines de referència del pop-rock menorquí. El seu anterior disc, 'A sa vostra salut' (RGB Suports, 2020), ja mostrava una actualització del seu i, ara, el grup ha doblat l'aposta amb 'Forces d'atracció' (RGB Suports, 2023), que aprofundeix en aquesta direcció afegint-hi sons electrònics i urbans. El nou disc es presentarà en directe el 29 d'abril a Es Mercadal (Menorca), el 30 d'abril al Satèl·lit Fest d'Inca (Mallorca) i l'11 de maig a la Sala Bóveda (Barcelona).
Text: Sergi Núñez. Fotos: Anna Senan.


'Forces d’atracció' segueix l’estela festiva de l’anterior, 'A sa vostra salut' (RGB Suports, 2020). Aquesta pàtina ja forma part de la vostra identitat?
Sí, tot el disc segueix la línia dels senzills que vam llançar a final de l’any passat, com “Terra i sal” o “Junts”. A banda de la part festiva, que és ben present, també hem fet un disc íntim, perquè contem històries de la nostra vida en què la gent s’hi pot sentir identificada.

Tot i l'intimisme, les lletres volen desprendre bon rotllo i optimisme.
Sí, Pèl de Gall sempre ha estat així. Som un grup alegre i des del principi hem buscat cert to sarcàstic a les cançons per trobar aquesta part positiva de la vida. Al món ja hi ha prou problemes, i per això intentem foragitar tot el que no ens agrada. Sense arribar a ser un 'carpe diem', el disc parla sobretot de fer les coses que qualcú vol fer i d'aprofitar els moments.



L’aposta festiva es reforça amb les sonoritats electròniques i els teclats. Com heu arribat fins aquí?
Fa cinc anys ens vam actualitzar i vam incorporar David Rosell com a productor. Això ens va donar idees i colors diferents per estendre el camp musical. Qualsevol grup intenta que la seva música soni el més actual possible sense perdre l’essència. Som un grup de pop-rock que agafem noves idees de les noves músiques i sonoritats que anem escoltant.

El disc compta amb diferents col·laboracions, com Guillem Solé (Buhos), Jazzwoman o la triple col·laboració a "Terra i sal" amb Èric Vergés (Els Catarres), Xavi Sarrià i Xanguito. Com van sorgir?
En el cas de JazzWoman, li vam presentar una idea i ella ens va donar el seu punt de vista sobre com encaixar la col·laboració. En el senzill "Terra i sal", com que la cançó parla del Mediterrani i la connexió entre els Països Catalans, quan l'estàvem fent ja vam pensar en diferents noms dels Països Catalans que la poguessin cantar. En el cas de Guillem Solé, va ser una mica més improvisat i quan li vam comentar, li va agradar la idea i ho vam poder fer.



El disc compta amb dos 'bonus tracks': “Què cony” i “Ses festes”, dues cançons que vau gravar fa més de deu anys i ara heu regravat. Per què heu volgut regravar aquestes dues en concret?
Les portem fent en directe des de sempre i, quan les vam gravar en els primers discos, se sentien molt malament. Com que ens agraden molt i representen molt l'essència de Pèl de Gall, les hem tornat a produir, arranjar i gravar per a aquest nou disc per actualitzar-les. Estem molt contents de com han quedat.