Spanish Brass i Carles Dénia publiquen el disc 'Mira si hem corregut terres'

Vents amb arrels

El quintet de metalls Spanish Brass va guanyar el II Premi Espai Ter, pensat per fomentar la creació musical als Països Catalans. El projecte presentat, al costat del cantant Carles Dénia, s'ha materialitzat en el disc 'Mira si hem corregut terres' (Seed Music, 2019), que presentaran aquest 5 d'octubre a l'equipament de Torroella de Montgrí.
Text: Jordi Martí Fabra. Fotos: Arxiu Espai Ter.
El conjunt valencià Spanish Brass, que celebra enguany el trentè aniversari, és tot un referent a nivell mundial en l'àmbit de la música de cambra contemporània. Però és també un grup valent -el 1998, els seus integrants van deixar la resta d'ocupacions per dedicar-se en exclusiva a aquest projecte- i especialment permeable a l'hora d'idear projectes transversals, com ara el que els ha unit recentment amb el pianista andalús Chano Domínguez n el disc Puro de oliva (SB Produccions, 2018).

En el cas de Mira si hem corregut terres, es tracta d'un disc en què es troben amb la carismàtica veu del cantaor de Gandia Carles Dénia. Gràcies al Premi Espai Ter, va gravar-se en directe el maig passat al mateix Auditori Espai Ter, a Torroella de Montgrí, i és en aquest mateix espai on es farà la presentació oficial, el proper 5 d'octubre. El grup i el cantant han anat rodant aquest concert per diversos pobles el darrer any -la primera actuació va ser a Alzira, en el marc d'un dels festivals que impulsa el mateix grup- i també n'han fet una versió més pedagògica adreçada als alumnes de secundària.

Anteriorment, amb el disc Metalls d'estil (SB Produccions, 2013), el grup ja havia gravat repertori tradicional valencià al costat de Pep Gimeno 'Botifarra'. Com en aquell treball, en aquest nou treball ha estat novament Ramon Cardo -compositor de jazz que va créixer escoltant les albaes que li cantava la mare i que ja va participar a Metalls d'estil- qui s'ha fet càrrec dels arranjaments. El repertori de Mira si hem corregut terres combina versions de grans clàssics populars ("Mediterráneo" de Joan Manuel Serrat, "Tio Canya" d'Al Tall, "Al vent" de Raimon...), peces tradicionals valencianes  ("Malaguenya de Barxeta", "Havanera Tita"...), una adaptació de La Gossa Sorda ("La polseguera") i dues peces recuperades dels projectes més lliures de Carles Dénia: "Era un jonc emocionat" (del treball sobre els poetes andalusins El paradís de les paraules) i "Tu ets la fi on tots els fins termenen" (del Cant espiritual d'Ausiàs March).



Spanish Brass son Carlos Benetó i Juanjo Serna (trompetes), Manolo Pérez (trompa), Sergio Finca (Tuba) i Inda Bonet (trombó). Aquest darrer explica que "aquest projecte és d'alguna manera una evolució del que vam començar a Metalls d'estil, però amb Carles Dénia hem mirat que el repertori sigui una mica més ampli i, a més de cançons tradicionals, hi hem afegit clàssics de la música popular. Pel que fa a les músiques tradicionals, d'algunes en tenim la melodia i poca cosa més, és per això que la feina que ha fet Ramon Cardo amb els arranjaments ha estat importantíssima". El Premi Espai Ter els ha permès no només presentar el disc a Torroella, sinó també fer-hi una estada per gravar-lo. "És un espai que sona molt bé", explica Inda Bonet, que ja està immers amb els companys en una nova aventura que ha de veure la llum a la primavera: un disc amb Albert Guinovart de músiques per a quintet de metalls i piano basades en les novel·les de Juli Verne (hi ha en marxa una campanya de Verkami per a donar-hi suport).