Llistem els festivals que se celebraran aquest estiu

La temporada de festivals arrenca als Països Valecians

L'esclat de la pandèmia ha fet trontollar tot el panorama de música en viu i molts concerts s'han hagut de cancel·lar per tal de mantenir la seguretat d'artistes, treballadors i assistens. No obstant això, hi ha alguns festivals que han aconseguit mantenir-se tot adaptant-se a les circumstàncies i a les noves mesures de seguretat. Et llistem els cicles que es podran gaudir aquest estiu al País Valencià
Text: Redacció. Fotos: Xavier Mercadé.
Etnomusic de València
València - Del 2 al 23 de juliol

El festival de música folk i del món de referència al País Valencià va obrir les portes al públic el passat 2 de juliol i s'allargarà fins a finals de mes. Organitzat per l'emblemàtic Museu Valencià d'Etnologia, el festival forma part d'un conjunt d'activitats culturals que tenen com a objectiu la recuperació de la cultura tradicional i la diversitat cultural. Enguany, el festival girarà entorn la temàtica de les músiques de caràcter ibèric, i comptarà amb les actuacions musicals d'artistes com la flamenca Mayte Martín, Coetus amb la música de percussió, Korrontzi que portarà la música tradicional d'Euskadi o la música d'arrel murciana de la mà de Juan José Robles, així com d'altres que es poden consultar al web del festival. A més, el festival serà emès per la televisió valenciana À Punt TV, gràcies al novadós acord de col·laboració entre el museu i la televisió. 

Viu
València - Des del 3 al 18 de juliol

L'associació Valencian Music Association (VAM!) llança el nou cicle Viu, cap estiu sense música. Un seguit de concerts que, amb la sala 16 Toneladas de València com a escenari, omplirà el mes de juliol de música. El cap de setmana passat van començar la temporada amb els concerts de Pau Alabajos i Maluks, i seguirà la setmana vinent amb les actuacions de Laura Esparaza i Carlos Esteban, Badlands i Toni de l'Hostal.

Feslloc
Benlloc - Del 9 a l'11 de juliol

El festival de la Plana Alta estarà dedicat exclusivament a l’escena valenciana amb un format reduït i nova ubicació als afores. El dijous 9 i el divendres 10 les actuacions del festival tindran lloc a l’Auditori de Benlloc, només per als ciutadans del poble. Dissabte 11, en canvi, els concerts seran oberts al públic reduït que hagi adquirit les entrades, distribuït en espais separats per grups d’amics i sense zona d’acampada. El dia fort del Feslloc s’ubicarà en un lloc apartat dins el terme municipal de Benlloc, a 13 quilòmetres del centre. En total s’han programat dotze hores de música en valencià que se celebraran com a acte de suport a l’escena. Del cartell s’han mantingut la majoria d’actuacions previstes, amb La Fúmiga, Smoking Souls, Jazzwoman, El Diluvi, Feliu Ventura, Tardor, Tesa, Jonatan Penalba i Cactus. D’altra banda, amb el lema ‘Cuidem la música, cuidem-nos!’ el Feslloc ha llançat una campanya de recaptació de fons per als treballadors de la música en valencià, que inclou com a premis entrades per assistir al festival i descomptes per a l’edició del 2021

Polirítmia de València
València - Del 9 al 12 de juliol

El Teatre Principal de València acollirà el segon cap de setmana de juliol les 12 actuacions de la progrmació d'enguany. Amb tres actuacions diàries, entre les quals una serà a l'exterior i dues a l'escenari del Teatre Principal. El cartell compta amb els concerts d'artistes del territori degut a la impossibilitat de portar formacions d'altres països. La Trocamba Matanusca, Urbàlia Rurana, Tarta Relena o Christian Penalba seran alguns dels artistes que passaran per l'escenari durant el certamen. A més, el festival també comptarà amb tallers formatius que tindran lloc durant fins a finals de juliol.

Pirata Rock de Gandia
Gandia (La Safor, València) - Del 3 al 5 de setembre

El festival celebra enguany la quarta edició amb unes noves dates, el 3, 4 i 5 de setembre. Mantenint el cartell anunciat, el cicle programa concerts d'artistes com Miki Núñez, Oques Grasses, Nil Moliner, Green Valley, Ciudad Jara, Lágrimas de Sangre, La Fúmiga, Nativa, La Sra Tomasa, Doctor Prats, Muyayo Rif, a més d'altres músics del panorama estatal com Kase.O, Los Chikos del Maíz, SFDK, Rels B, Rayden, Mägo de Oz, Guitarricadelafuente, El Canijo de Jérez, Juancho Marqués, Funambulista, Lendakaris Muertos o Carolina Durante, entre altres.

Montgorock
Xàbia (La Marina Alta) - 25 i 26 de setembre

El festival de Xàtiba ha hagut de canviar les dates per finals de setembre, a causa de la COVID-19. Malgrat que encara no han publicat el cartell definitiu, i a l'espera de possibles modificacions, el festival comptava amb primeres figures com M-Clan, Leiva, La Fuga, Sidecars, Los Zigarros i Gran Quivira, entre altres.