Conversem amb el duet valencià del nou treball, 'Tot i res', i n'estrenem «Que no s'acabe mai»
Pupil·les: «Hem fet un àlbum amb cançons plenes d'històries d'amor, de sexe i d'amistat»
El trio valencià de hip-hop i pop festiu Pupil·les, format per Natàlia Pons, Mireia Matoses i DJ Rule, presentarà aquest dijous 'Tot i res' (Halley Supernova, 2022), un segon àlbum molt esperat amb deu cançons plenes d’optimisme i ritmes festius
Text: Emma Tomàs. Fotos: Impro Productions.
Per saber els detalls del disc, les cantants han respost a una llarga entrevista, juntes i per correu electrònic. A més, avui, ens mostren en exclusiva una darrera pista d'avançament de l'àlbum: l'hedonista i èpica, popera i electrònica, "Que no s'acabe mai".
Què voleu contar-nos amb 'Tot i res'?
El títol és un viatge per històries personals que es poden emmarcar dins els conceptes d’amor, sexe i amistat. Ho hem fet com a homenatge al poeta Joan Vinyoli, que és el favorit de Mireia. A nosaltres ens agrada posar referències poètiques a les cançons i aquest cop ho hem fet també amb el disc.
D’on han sorgit les cançons?
La majoria van nàixer a partir de records personals. En el cas de “Tota estiu” volíem que fora continuació de “Domini màgic”, una cançó que vam presentar el 2019. Relata les sensacions que van sentint les protagonistes quan s’enamoren.
“Festa major” és una cançó molt alegre i optimista però també té un punt reivindicatiu.
Sí, amb aquest tema volem reivindicar la importància de la sororitat i el pes que té l’amistat per a nosaltres.
També vau avançar “Formentera- València” i “La paret”, que parlen d’amor i desamor.
La primera és una cançó que parla de desamor. És la història d’una parella que recorda amb melangia la seua relació. I l’altre tema parla d’una parella que es retroba al cap d’uns anys i tot torna a fluir.
Tot el disc va en aquest sentit?
Sí, hem fet un àlbum amb cançons plenes d’històries d’amor, que de ben segur transportaran els oients a alguna vivència pròpia. Les tres primeres cançons que vam avançar eren una bona carta de presentació del disc, tot i que la resta segur que també us encantaran.
Pel que fa a l’estil musical, quines són les novetats?
Es pot dir que pràcticament hem abandonat el hip-hop per donar pas, entre altres, a elements del pop. Vam apostar inicialment pel rap perquè era el que sabíem fer i ens agradava, però amb el nou disc hem evolucionat cap a ritmes més festius i alegres.
També hi ha Joan Rodríguez ‘DJ Rule’, l’altra peça fonamental de Pupil·les. De quina forma vos ajuda en la creació de cada tema?
El nostre DJ ha fet les cançons “8M” i “Gambito de dama”, però en aquest disc no ha estat present en l’àmbit de la creació.
Parlem de les lletres. A l’hora de crear i compondre cada cançó, qui s’encarrega de la idea principal, o és una tasca compartida?
Tenim la feina repartida. Mireia Matoses és qui fa les lletres i, juntament amb el productor Mark Dasousa, s’encarrega de la part musical, mentre que Natàlia Pons porta el pes logístic del grup.
Heu gravat a Atomic Studio i heu tornat a treballar amb el productor Mark Dasousa. Com ha anat el procés?
Ha sigut un procés molt intens en què hem anat treballant amb cura la música que demanava cada lletra. Ho hem fet a poc a poc, i ens sembla que podem dir que és el nostre disc més madur. Treballem amb Mark perquè s’hi implica al màxim i ens agrada molt el resultat.
I pel que fa als videoclips, heu confiat de nou en Hombre Viento i Impro Productions. Què us aporten?
Tenen el que més valorem, que és la qualitat humana. Ens entenem molt bé a l’hora de dur a terme la realització i producció dels nostres vídeos.
Un cop publicat el disc arribarà el directe de 'Tot i res'. Com seran els concerts?
Començarem la gira amb Zoo a Alacant el 14 de maig. Esperem que siga un any en què tornem a palpar una mica la normalitat prèvia a la pandèmia. Encara estem treballant en com seran els directes, però ja podem avançar que hi haurà nous elements escenogràfics.
Pugeu als escenaris des del 2014. Si mireu enrere, quin balanç faríeu d’aquests anys en la música?
Hem viscut uns anys molt intensos, carregats d’històries de tot tipus que sense el grup mai haguérem viscut. Ho hem passat molt bé, i si hem de quedar-nos amb algun moment, segur que seria el caliu que aporta del públic en els directes.
De quina manera vos heu sentit perjudicades per les conseqüències de la pandèmia?
Confinament, cancel·lacions de concerts... I com ha afectat el llançament de Tot i res? Com a la resta de grups de l’escena, ens hem vist perjudicades sobretot pel que fa als ajornaments i les cancel·lacions dels concerts. Però també és cert que aquesta parada ens ha vingut bé per dedicar-nos íntegrament a la nostra feina com a professores de català.
A banda de Pupil·les, les dues compartiu la faceta professional educativa. Què vos diuen els alumnes?
La veritat és que ens coneixen perfectament! De fet, als nostres alumnes els fa molta il·lusió saber que tenen professores que canten. Els dies més intensos són després de publicar temes nous, perquè ens van repetint els títols en veu alta quan entrem a classe o posen els clips a la pantalla digital. Ens fa molta gràcia aquesta part de la professió i la relació que tenim amb els alumnes.
Al marge del disc, anireu llançant altres senzills al llarg de l’any?
Això encara no ho hem previst, però podria ser que sí. En tot cas, no ho direm ara, que estem posades en la sortida de Tot i res. Ja ho veurem...