El compositor i cantant de Gandia queda com a vencedor del certamen Terra i Cultura per la musicació d'«Oda apatxe a València», de Ramon Ramon i el nou premi Accèssit Ramon Muntaner ha estat per a la barcelonina Anna Andreu per «Quietud», de Maria Antònia Salvà

Carles Dénia guanya el XV Premi Miquel Martí i Pol a millor poesia musicada

El cantant i compositor de Gandia Carles Dénia ha guanyat la 15a edició del Premi Miquel Martí i Pol a la millor poesia musicada en català per "Oda apatxe a València" del poeta de Catarroja Ramon Ramon
Text: Redacció. Fotos: Juan Miguel Morales.
El premi, atorgat pel Celler Vall-Llach i dotat amb 5.000 euros i una escultura de Josep Bofill, s'ha fet públic aquest dimarts 15 de novembre la seu de l'SGAE a Barcelona. El jurat -presidit per Lluís Llach i integrat per l'actriu Sílvia Bel; el poeta, rapsoda i promotor Eduard Escoffet; el sommelier de Can Roca, Josep Roca, i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau- ha atorgat també el nou premi accèssit Ramon Muntaner a Anna Andreu per «Quietud», de Maria Antònia Salvà.Carles Dénia ha presentat enguany "Oda apatxe a València" com a senzill d'avançament del seu pròxim àlbum. Segons explica, del poema de Ramon Ramon el va atraure el seu "llenguatge càustic" per descriure una imatge "corrosiva i crítica de la ciutat: una societat alienant, embrutida, i allunyada de les seues arrels". El president del jurat, Lluís Llach, ha destacat l'estil de Carles Dénia arrelat a la música musulmana i andalusina del País Valencià: “agafa aspectes de la música tradicional que sovint queden oblidats i soterrats en el passat.”El premi accèssit -que enguany duu el nom de Ramon Muntaner en record del cantautor i exdirector de l'SGAE, qui va ser a més membre del jurat-, se l'ha endut Anna Andreu amb la musicació de "Quietud" de Maria Antònia Salvà, cançó que de moment només ha presentat en directes, com el que va fer a Astúries en el cicle Encaja2, i que va quedar enregistrat. "De seguida em va dur a un lloc conegut", recorda Andreu mentre relata que "Quietud" li evoca "una escena reconfortant, que de sobte es fa crua i dolorosa". "Maria Antònia Salvà descriu aquest dolor amb una imatge preciosa i és, precisament, el fet de trobar bellesa en el dolor el que em va commoure", reconeix.

Lluís Llach ha detallat que la cantant i compositora barcelonina el va commoure per la nuesa de la seva musicació: "El gran mèrit de "Quietud" és que, amb una lletra i una guitarra, arriba. És una cançó molt ben definida que no necessita res més”, ha apuntat el cantautor de Verges.

L'acte de lliurament del XV Certamen Terra i Cultura - Premi Martí i Pol ha recordat així mateix el cantautor Ramon Muntaner, traspassat el desembre de l'any passat. El director de l'SGAE de Catalunya Luís Gómez ha posat en valor la seva figura i la seva tasca com a director de l'SGAE, mentre que Lluís Llach ha emfatitzat el llegat artístic de Muntaner i el seu criteri i rellevància dins del jurat del certamen musicoliterari.

 

A més de les musicacions de Carles Dénia i Anna Andreu, la resta de finalistes han estat Dani López per "Tractat de geometria" (de Clara Fiol), Arnau Obiols per "La terra dansa" (de Perejaume), i Cris Juanico per "Quan és de nit" (de Toni Català).

_____
Llegeix els poema i coneix les propostes finalistes: