Estrenem en primícia «Avui em cal», la nova cançó del duet castellonenc

Lola Bou i Manel Brancal saben que els cal la força del folk

Lola Bou i Manel Brancal és un duet de Castelló format el 2020 fruit de la unió de dos artistes amb una llarga trajectòria. Bou ha destacat com a actriu en diversos musicals i també en televisió, com per exemple a la sèrie de TV3 'El cor de la ciutat'Brancal, pel seu costat, és guitarrista i ha destacat fent adaptacions d'obres de Francesc Tàrrega o musicant textos de poetes valencians 
Text: Sergi Núñez i Joaquim Vilarnau. Fotos: Arxiu.
Després del seu disc debut com a duet, 'Tallat en dos' (autoeditat, 2021), a finals de gener van presentar el seu segon disc, 'Fràgil' (autoeditat, 2023). Avui, estrenem en primícia el videoclip d'una de les cançons d'aquest darrer treball: "Avui em cal", un tema que tracta el desig de sentir a prop -físicament i espiritual- la persona estimada."Avui em cal" té una aroma folk i d'arrel mediterrània i, segons el duet, és un tema força diferent del seu repertori habitual: "És una cançó composta per Lola originàriament per a piano i veu", explica Brancal, mentre Bou destaca que va concebre la cançó "com una mena de marxa mora, instintiva i amb sons de tambors tribals". No va ser fins que el guitarrista va arranjar la idea original de Bou que la cançó va prendre aquesta sonoritat mediterrània.

La instrumentació de la peça incorpora instruments de diversos indrets del Mediterrani: des del busuqui grec o la darbukka, molt present a l'Orient Mitjà i al Magreb, fins a instruments tradicionals dels Països Catalans com les gralles, els flabiols o els panderos. Precisament, el graller i flabiolaire de la cançó és una persona molt especial per al duet, ja que es tracta de Ferran Brancal, el fill de Manel Brancal.
 

LA MÚSICA QUE CURA

Lola Bou & Manel Brancal han presentat amb Fràgil la segona dosi de la seva pròpia medicina. I mai més ben dit, perquè el disc es presenta en una caixa de medicament que conté un tub d’assaig amb un USB. Nou cançons que recorren un ampli ventall estilístic que va de la cançó jazz al latin, dels sons mediterranis a la bossa nova, del pop a la música disco.