Xavi Múrcia: "Vinyoli és l'essència"

El músic vallesà és finalista del Premi Miquel Martí i Pol 2015 per l'adaptació de "Cap a les deus"

| 08/11/2015 a les 15:00h

El poema "Cap a les deus" de Joan Vinyoli, musicat pel músic vallesà Xavi Múrcia, ha estat seleccionat com a finalista de la vuitena edició del Premi Miquel Martí i Pol, juntament amb quatre altres adaptacions poètiques presentades per Bertomeu, Bikimel, Borja Penalba Ismael Clark. La cançó s'inclou en un àlbum dedicat íntegrament a l'antologia vinyoliana, titulat A través de Vinyoli (Discos a Mà, 2014), on el cantant fusiona la poesia i música moderna. 
Xavi Múrcia. Foto: Noemí Elias

EDR: Per què et va cridar l'atenció el poema "Cap a les deus" de Joan Vinyoli? 
Xavi Múrcia: El poema pertany a un dels primers llibres del poeta, Les hores retrobades (Barcelona, 1951), i malgrat això ja va ser tota una declaració de principis. Vinyoli és un perseguidor infatigable de l'essència que li permet interpretar la pròpia realitat. Anant cap a les deus, cap a les arrels, cap als orígens, caminant cap a un mateix. El disc A través de Vinyoli és una petita antologia, molt particular, a partir de l'Obra completa editada per Xavier Macià.

EDR: Com et vas apropar a la poesia de Vinyoli?
X.M: L'obra de Joan Vinyoli m'acompanya des de l'adolescència quan vaig descobrir "El temps" en una lectura del Batxillerat. Com que el poeta té diverses lectures, des d'aleshores he anat aprofundint en la seva obra fins a descobrir el gran autor que és. Vinyoli és sobretot un home en construcció que mostra davant els altres el procés que va seguint. T'hi pots trobar i t'hi pots identificar. Això me'l fa estimar i desitjar musicar-lo.

EDR: El Certamen Terra i Cultura promou la poesia musicada. Com ho valores?
X.M: Els lectors de poesia sempre han estat una petita minoria dins la minoria que representen els lectors. En la poesia hi trobo consol, ajuda, saviesa i, sobretot, companyia. M'agradaria que més gent en pogués participar. Donar-la a conèixer és important. 

EDR: Què valores de ser finalista al Premi Miquel Martí i Pol?
X.M: Els artistes som bàsicament comunicadors. Utilitzem unes eines molt concretes per posar-nos en contacte amb els altres. Necessitem una resposta per saber que realment estem en diàleg. Rebre un premi, o qualsevol altra consideració, et fa creure que t'estàs explicant correctament. En aquest cas concret, a més, t'he de confessar que Lluís Llach [president del jurat] és, segurament, el meu primer referent. És el músic que em va impulsar a començar aquest camí. I això hi afegeix un plus d'il·lusió.

Arxivat a: Enderrock, terra i cultura 2015, xavi múrcia, celler vall llach