Eva Dénia recorda Haití

Escolta dues cançons del seu proper disc, 'Quan abril era abril'

| 26/11/2015 a les 12:00h

La cantant i guitarrista valenciana Eva Dénia acumula sis discos en la seva discografia, on ha interpretat cant tradicional, cançó popular i s'ha endinsat en el jazz i la bossanova. Al costat de la xel·lista Merxe Martínez han rodat diferents repertoris, i s'ha sentit còmoda per compondre cançons pròpies. El disc Quan abril era abril (Comboi Records) el presentarà en directe al Teatre del Raval de Gandia, i a Enderrock.cat ja en podeu escoltar un avançament de dues cançons: "Haití" (inspirada en la catàstrofe del 2010) i "Quan abril era abril". 
Eva Dénia. Foto: Arxiu Comboi Records 

A principi del 2010 un terratrèmol va devastar Haití i el país a dia d'avui encara en pateix les conseqüències. Arran d'aquella catàstrofe, Eva Dénia en va escriure un poema que finalment ha esdevingut una de les noves cançons que inclou el seu setè disc, Quan abril era abril (Comboi Records), i que podeu escoltar a Enderrock.cat: "Anys després el recupere i comprove que no ha perdut actualitat. Només cal afegir-hi una estrofa que acabe amb el vers 'Qui es recorda ja d’Haití?'  L’escric ràpidament i enregistre amb el mòbil la melodia que em ronda pel cap. En pocs dies la cançó està acabada", explica. 



La carrera de l'artista de Gandia va començar l'any 1999 com a intèrpret de jazz i va adaptar en valencià alguns dels estàndards més populars a Adéu tristesa (Picap). Al nou disc no amaga la seva gran tradició com a intèrpret amb peces de Georges Brassens ("Le parapluie"), Milton Nascimento ("Fruta boa"), Georges Moustaki ("L'estranger"), i ha musicat un poema de la valenciana Maria Beneyto ("Als amics de tristor"). Però el més interessant és conèixer Eva Dénia com a autora de les seves pròpies cançons: "En un moment donat vaig pensar que jo també tenia coses a dir. Tenia els calaixos plens d’esborranys i el cap ple d’idees i vaig pensar que havia arribat el moment de posar-me mans a l’obra".

Ara bé, després de més de quinze anys, què l'ha empès a escriure cançons originals? La xel·lista Merxe Martínez, que l'acompanya des de fa temps en directe, hi ha tingut molt a veure. "En duo hem rodat, i rodem, diferents repertoris: música tradicional valenciana, música francesa, cançó... La rutina de l’assaig setmanal m’ha permès anar provant les coses que escrivia: les cançons, els arranjaments. Merxe ha estat molt receptiva a tot el que jo feia i això m’ha ajudat molt a materialitzar-ho." 

A Enderrock.cat també podeu escoltar la cançó que dóna nom a l'àlbum, "Quan abril era abril": "Naix d’un hivern sense pluja, d’un sentiment de pèrdua, d’un passat irrecuperable. Abril ja no tornarà a ser mai més abril. El pas del temps i el canvi climàtic en tenen la culpa", explica la cantautora. 


Els germans Dénia han treballat plegats en aquest nou repte. Carles Dénia –que alguna vegada ha explicat que quan no aixecava un pam de terra va descobrir un munt de músiques d'arreu del món escoltant la col·lecció de discos de la seva germana– s'ha encarregat de la producció, ha revisat alguns arranjaments i n'ha escrit alguns d'originals. El disc sortirà a la llum en físic i en directe el dissabte 12 de desembre, i és que el duet el presentarà a casa, al Teatre del Raval de Gandia. 

A continuació podeu veure la musicació del poema de Maria Beneyto, interpretat pel duet: 
 
Arxivat a: Enderrock, disc, quan abril era abril, gandia, teatre del raval, merxe martínez, eva dénia, estrena, cançó, país valencià, haití