Mox i Mara Aranda, guanyadors als Premis Ovidi

Per la cançó "Si el poguera partir" i pels discos 'Tuactes i rebomboris' i 'Mare Vostrum'

| 23/11/2015 a les 09:48h

La desena edició dels Premis Ovidi de la música en valencià han distingit el grup de rock de l'Horta Mox –en la categoria de millor disc de rock, per Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015), i de millor cançó– i la cantant Mara Aranda –en la categoria de millor disc de folk per Mare vostrum (Picap, 2015)–.


El grup de Puçol Mox ha estat un dels grans triomfadors d'aquesta edició dels Premis Ovidi. El seu segon treball, Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015), gravat després d'haver guanyat el VII Concurs Sons de la Mediterrània, ha estat considerat el millor disc de rock. En aquest àlbum hi ha a més la que ha estat considerada millor cançó, "Si el poguera partir", un cant de batre elèctric on sona la carismàtica veu de Pep Gimeno 'Botifarra'. Sobre aquesta peça, l'integrant del grup Vicent Redolat comentava al número 239 de la revista Enderrock: "Botifarra du l'art dins, i a més és un expert, ha fet una gran feina de recuperació i representa moltíssim. Està sempre embolicat i li hem d'agrair l'esforç d'haver gravat aquests cants de batre, que eren realment especials. Ha interpretat un cant de batre, que es fa sempre a l'aire i sense ritme, encotillat en un compàs i amb bateria".

Els Mox tindran ocasió de festejar els premis el proper diumenge 29 de novembre al Teatre Micalet de València (19 h), on actuaran presentant aquest segon disc.

Pel que fa al millor disc valencià de folk del 2015, el premi ha recaigut en el treball de Mara Aranda Mare Vostrum (Picap), amb el qual la cantant ha celebrat 25 anys de carrera explorant la cançó d'arrel mediterrània, dels romanços i pals tradicionals dels Països Catalans a l'antic repertori sefardita, passant per les fusions amb músiques magribines i orientals, etc.

La gala s'ha celebrat aquest diumenge, diada de Santa Cecília, patrona dels músics, al Palau de la Música de València. L'ha presentada Amàlia Garrigós amb la participació d'Eugeni Alemany i Xavi Castillo. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha tancat l'acte demanant perdó pel maltracte que les institucions han dispensat a la música en valencià durant els anys de govern del PP.

La gala de premis ha tingut lloc aquest diumenge 21 de novembre al mateix Palau. Enguany, el jurat, format per Xavier Aliaga, Vicent Xavier Contrí, Josep Vicent Frechina (secretari), Carla Gonzàlez, Eduard Guillot, Juan Manuel Játiva i Joaquim Vilarnau, ha pres en consideració 134 discos. Aquests són els premis finals en totes les categories:
 
Millor disc de cançó d'autor
Clara Andrés, Entrelínies (Mésdemil, 2014)
 
Millor disc de folk
Mara Aranda, Mare Vostrum (Picap, 2015)
 
Millor disc de hip hop i electrònica
Zoo, Tempestes vénen del sud (Propaganda pel Fet!, 2014)
 
Millor disc de pop
Gener, El temps del llop (Mésdemil, 2014)
 
Millor disc de rock
Mox, Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015)
 
Millor maqueta
Geografies, Primer condicional (autoeditat, 2015)
 
Millors arranjaments i producció
Aspencat, Tot és ara (Halley Records, 2015)
 
Millor cançó
"Si el poguera partir (Cançó de batre)", Mox amb Pep Gimeno 'Botifarra'
  
Millor lletra
"Contrallum", Gener
 
Millor disseny
Júlia, Nuvolàstic (Malatesta Records, 2015), amb disseny de Sofía Hernández
 
Millor videoclip
“Música naix de la ràbia”, Aspencat 
Produït per Tresdeu Media, amb direcció de Pau Berga

Arxivat a: Sons de la mediterrània, mox, gener, geografies, júlia, palau de la música, premis ovidi, mara aranda, valència, país valencià, aspencat, zoo, clara andrés