Cantant cantant, les penes se'n van

El Circuit Folc, aquest cap de setmana al Càntut de Cassà, a Manlleu i a les Borges Blanques

| 14/11/2016 a les 12:51h

Cap de setmana intens al Circuit Folc. Les Roba Estesa i el duo Maria Arnal i Marcel Bagés actuaran a la primera edició del festival Càntut, a Cassà de la Selva. En paral·lel, els Animal visitaran el Cafè Slàvia de les Borges Blanques i el tenorista Jordi Molina actuarà amb el seu grup a l'Ateneu de Manlleu.

En el marc del Càntut es presentarà el disc 'Goigs de Pasqua. La colla dels Tranquils d'Esclet (Cassà de la Selva)'

Joan Arnau
, topògraf de professió i recopilador de cançons de tradició oral a la vall d'Hostoles, va morir el passat 10 de novembre, segons informa el diari El Punt Avui. Arnau va ser una de les moltes persones que han fet una feina discreta i cabdal per preservar la memòria musical dels pobles. Jaume Arnella, Ramon Manent, Artur Blasco, Jordi Fàbregas, Jordi Roura, Pep Gimeno 'Botifarra', Vicent Torrent, Anaís Falcó... Per sort, la llista de persones que s'han preocupat de recollir mostres vives de cançó popular –moltes vegades sense més eina que una gravadora i l'empenta individual– és interminable. I també hi ha festivals que arreu del territori s'han preocupat d'explicar que aquestes cançons que han acompanyat la vida abans que la música fos un negoci són un tresor cultural molt fràgil. Un tresor més efímer que les pedres. El Cant al Ras, de Massalfassar, o la trobada D'aquí estant veig una estrella , de Riudaura, en són dos exemples reeixits.

El proper cap de setmana es presenta una nova trobada animada amb el mateix esperit, però que presenta la particularitat que té l'origen en un cançoner on-line: el Càntut, que des de fa uns anys recull i ordena gravacions de cançons de l'Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Ripollès. La cosa s'ha anat fent grossa, i si fa uns dies es va publicar el disc Càntut (BankRobber, 2016), de Carles Belda i Sanjosex, del 18 al 20 de novembre s'acumularan a diversos espais de Cassà de la Selva un munt d'activitats: concerts, dinars de cantadors, tallers infantils, conferències... Podeu consultar la programació completa aquí.



El Circuit Folc participarà al Càntut amb dos concerts: Roba Estesa i Maria Arnal amb Marcel Bagés. Dissabte 19 de novembre, el sextet del Camp de Tarragona Roba Estesa, guanyador del IX Concurs Sons de la Mediterrània, actuarà a la plaça Petita (20 h, gratuït). Les cançons tradicionals són part important del seu primer disc, Descalces (Coopula, 2016); part important i viva, perquè moltes de les lletres s'han adaptat al present. I a "Sóc d'un poble" evoquen i imaginen un poble ideal i petit on "tothom canta al vent". 

Diumenge 20, Maria Arnal i Marcel Bagés actuaran a la sala La Coma (13 h, gratuït). La cantant badalonina i el guitarrista flixanco presenten un concert on es troben els cants de batre, la poesia i els ambients elèctrics, en una proposta que de fet neix també d'un projecte que connecta tradició oral i noves tecnologies: Compartir Dóna Gustet.



El Circuit Folc arriba aquest mateix cap de setmana a les Borges Blanques i a Manlleu. Al Cafè Slàvia de la capital de la Garriga, el grup Animal oferirà la seva cara més acústica i introspectiva (dissabte 19 de novembre, 23.30 h), mentre que a l'Ateneu de Manlleu el tenorista Jordi Molina presentarà el seu àlbum Matèria del temps  (dissabte 19 de novembre, 19 h).

Arxivat a: Sons de la mediterrània, Circuit Folc, Animal, Maria Arnal, Càntut, Roba Estesa, Jordi Molina, Marcel Bagés