Carta blanca a Aleix Tobias

El percussionista actua tot sol avui al Tradicionàrius presentant 'Morse'

| 09/02/2017 a les 07:00h

A Aleix Tobias se'l pot veure tocant en infinitat de projectes i arreu del món. Per exemple, al capdavant de l'orquestra de percussions ibèriques Coetus. Però veure'l tot sol també val molt la pena. Aquest dijous 7 de febrer al CAT de Gràcia, on li han donat carta blanca, hi haurà ocasió de comprovar-ho.
 
Com que té carta blanca, Aleix Tobias pot fer avui al CAT (21.30 h) el que més li vingui de gust. Així que s'instal·larà al mig de la platea amb el set de bateria i alguns altres instruments (pandero, berimbau) per anar fent un repàs a tots els ritmes i estils que s'ha anat trobant al llarg de la seva trajectòria.

El nom del concert, Morse, fa referència a un dels temes que inclou, que és prou curiós. "El meu avi va ser traductor de morse durant la Guerra Civil –explica el músic badaloní–, i quan va morir li vaig fer uns escrits. Vaig pensar de fer-li alguna cançó, però al final vaig fer una peça basada en el codi morse. El que faig en directe, a partir d'una claqueta, és disparar el morse i anar acompanyant-lo tocant frases rítmiques a sobre. El punt equival a la caixa i la ratlla al bombo."

"Que jo sàpiga, no s'han fet experiments musicals amb el codi morse d'aquesta mena –ens continua explicant Tobias–, però si ho penses hi ha certes connexions: el morse és un sistema de comunicació encriptat a través de codis rítmics. I la percussió, a la seva manera, també."  

A més de "Morse", Aleix Tobias inclourà algunes peces cantades, composicions amb els berimbaus i molta improvisació. Qui vulgui saber com pot sonar, pot veure aquest vídeo amb una gran versió de "Gasolina Cabaré", del polifacètic artista paulista Manu Maltez, que correspon a la presentació de Morse al Centre Cívic Sandaru de Barcelona, fa un any i mig.



I després d'aquest concert sol, Aleix Tobias no para. El divendres 10 de febrer serà al Festival de Jazz de Granollers amb el projecte on, al costat del pianista Marco Mezquida i el violoncel·lista Martín Meléndez, deconstrueixen en clau jazzística la música de Maurice Ravel. El 15 de febrer, en el marc del BarnaSants, acompanyarà a la sala Jamboree el saxofonista Martí Serra en la presentació del disc Cançons mecanoscrites (Temps Record, 2016). El 16 de febrer, també al Jamboree, participarà a la presentació de Sirin, el projecte de la cantant i clarinetista Carola Ortiz, amb qui també serà el 18 de febrer a la Jazz Cava de Terrassa. I el 23 de febrer, presentació del repertori nou de Coetus a L'Auditori de Barcelona. "Com que no érem prou gent, hem eixamplat encara més la família", explica Tobias, que ha incorporat el guitarrista Mario Mas i el saxofonista Martí Serra a la tropa. Pel que fa als cantants, Rusó Sala substitueix Carola Ortiz i s'afegeix a Ana Rossi i Carles Dénia en el front vocal del grup.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, morse, Aleix Tobias, Tradicionàrius