Exposicions

Brian Eno: «La meva vida com a artista de la llum és més llarga que la meva carrera com a músic»

El músic i productor britànic inaugura a Barcelona la mostra 'Lightforms / Soundforms'

Es podrà veure fins a l'1 d'octubre a l'Arts Santa Mònica

| 13/06/2017 a les 12:41h

Brian Eno
Brian Eno | Xavier Mercadé
El músic i productor Brian Eno ha inaugurat avui a Barcelona l'exposició més completa que s'ha realitzat fins a la data a nivell internacional al voltant de la seva figura. Lightforms / Soundforms, que es podrà veure a l'Arts Santa Mònica des del 14 de juny fins a l'1 d'octubre i que té la col·laboració a la producció de Sónar+D, ofereix una selecció dels seus treballs més recents com a artista i com a músic, acompanyats de les notes, esquemes i dibuixos que li han servit per articular i exposar les seves idees.

Durant la presentació de l'exposició aquest matí a l'Arts Santa Mònica, Eno ha assegurat que la seva carrera com a artista de la llum –engegada el 1967– és prèvia al seu recorregut com a músic, que va començar quan va acabar la Universitat l'any 1969. "Poca gent s'adona d'això", ha dit fent broma, "però les escoles d'arts a Anglaterra eren un projecte secret per crear música rock'n'roll".

Tot i endinsar-se més endavant en el terreny musical, Brian Eno no va abandonar mai el món de les arts visuals, i va realitzar el seu primer xou a la meitat dels 70. "Quan treballo amb la llum em sento com si estigués fent una pintura", ha explicat l'artista, que d'aquesta manera es desmarca del tractament que se sol donar a la il·luminació com a eina en les produccions teatrals i musicals, per treballar-la de manera autònoma. En algun punt la seva concepció de la música i de la llum ha convergit, fins a arribar al tipus de creació que és Lightforms / Soundforms. 

Malgrat tot, l'artista no vol sentir a parlar de retrospectives: tota la feina exposada és actual. Així, Eno ha compost expressament per a la mostra la peça New Space Music, que suposa la seva darrera immersió en la música ambient. D'altra banda, la icònica instal·lació audiovisual generativa 77 Million Paintings, en la qual les imatges i sons evolucionen de manera indefinida i quasi irrepetible, ocuparà el segon nivell del centre.

Altres peces destacades de la mostra són Light Boxes –pintures de llum que es modifiquen constantment–, Notebook –una recol·lecció de les seves peces sobre paper– i la seva intervenció a l'Aeroport de Barcelona – El Prat, on a través de la megafonia es podrà escoltar –concretament a la sala de recollida d'equipatges de la T1– el seu darrer àlum, Reflection.
Arxivat a: Enderrock, festivals, sónar, Brian Eno, exposicions, arts visuals, tecnologia, arts santa mònica

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.