Premis Enderrock

Els 10 millors discos de jazz de l'any

La votació popular dels Premis Enderrock en la categoria de jazz es durà a terme entre els 10 discos seleccionats per la crítica

| 09/01/2018 a les 00:02h

Albert Cirera Tres Tambors
Albert Cirera Tres Tambors | Arxiu de l'artista
El dia 9 de gener es va iniciar la primera de les tres voltes de la votació popular dels Premis Enderrock 2018. En la categoria de jazz, la crítica ha fet una tria de 10 propostes discogràfiques entre les quals ja podeu votar. Només 5 propostes passaran a la segona volta i 3 seran les finalistes que arribaran a la gran festa dels Premis Enderrock, que se celebraran el dijous 8 de març a Girona.

1. Albert Cirera & Tres Tambors
Suite salada (Underpool)

Al capdavant d'Albert Cirera & Tres Tambors hi trobem el saxo tenor i igualadí d’Albert Cirera. Després de gravar un primer disc titulat Els encants (Fresh Sound, 2012), aquest 2017 han publicat un segon àlbum més arrodonit i aprofundit, Suite salada, plantejat com un conjunt de sis moviments, amb títols d’inspiració illenca i ambientacions orgàniques, que s’emmirallen en la llibertat creativa i l’amplitud de mires dels discos que Keith Jarrett va gravar a quartet al llarg dels anys setanta.



2. Mayte Alguacil
Trav’lin Light (Fresh Sound)

En el seu segon treball com a solista, la cantant Mayte Alguacil s’ha buscat un acompanyament senzill i elegant: la guitarra de Jaume Llombart i el contrabaix de Pedro Campos, a més de les col·laboracions especials del saxofonista Enrique Oliver i el trompetista Felix Rossy. Com ja va fer al seu àlbum de debut, Day by Day (Fresh Sound, 2015), la vocalista treballa un repertori d’antics estàndards nord-americans amb gust, expressió, gràcia i naturalitat. Ja ho canta ella mateixa en una de les cançons del disc: “I’m Old Fashioned”. Si ens agraden els estàndards, per què no tornar-hi amb nous ulls i noves orelles?



3. Xavi Torres Trio
Unknown Past (Berthold Records)

El pianista tarragoní establert a Amsterdam Xavi Torres és un dels valors emergents entre els jazzistes catalans. Al costat de Vic Moliner (contrabaix) i Joan Terol (bateria), integra un trio que ja va publicar fa un parell d’anys l’energètic Skyline (Seed, 2015) i que ara reforça l’aposta amb un segon treball, igualment energètic, que arriba després de recollir diversos guardons a Holanda. Composicions pròpies, referències diverses i un joc constant entre el piano acústic i els teclats elèctrics defineixen una proposta que busca inspiració i motor creatiu en el concepte del ‘passat desconegut’.



4. Martín Leiton Big Band
Inevitable (Fresh Sound)

L’existència d’una big band a les nostres latituds és com un petit miracle, fruit de molta vocació i de molta empenta per part dels músics. L’existència d’una big band que a més neix per interpretar el repertori nou del seu director és un petit miracle doble. Aquest és el cas de la big band del contrabaixista canari establert a Barcelona Martín Leiton, que després de publicar un disc a quartet i un altre a trio reuneix un pilot de grans jazzistes de l’escena catalana per bastir una proposta que s’obre a les tradicions afroamericanes, les músiques ètniques, el folklore llatinoamericà...   



5. Marco Mezquida
Ravel’s Dream (autoeditat)

Una de les moltes branques creatives que creixen alhora al voltant dels dits del pianista Marco Mezquida és la seva recreació de l’univers musical de Maurice Ravel, al costat d’Aleix Tobias i de Martín Meléndez. Tot un prodigi d’imaginació que la temporada passada va encisar L’Auditori de Barcelona i ja s’ha publicat en disc.



6. Oriol Roca Trio
Mar (El Negocito Records)

Primer treball com a líder del bateria Oriol Roca. Amb el contrabaix de Manolo Cabras i el pianista Giovanni di Domenico,  tots dos vells coneguts del músic barceloní, construeixen un espai sonor a tres bandes dens i alhora divers i ampli; ben bé com contemplar el mar obert en plena navegació.



7. Bernat Font
Storytellers (Swit Records)

Posseïdor d’una pianística sobrada de swing on ressonen antics estils i mestres, Bernat Font publica amb el seu trio un disc instrumental de temes propis. Al costat de Martí Elias (bateria) i de Joan Motera (contrabaix), Font es llueix com a narrador d’històries sense paraules però amb notes, ritmes i silencis.



8. Chicuelo - Mezquida
Conexión (Taller de Músics)

Un altre projecte amb l’empremta de l’omnipresent Marco Mezquida. En aquest cas, explorant les possibilitats d’improvisar sobre els diversos pals flamencs al costat del gran guitarrista —i compositor— Juan Gómez ‘Chicuelo’, amb la complicitat del Taller de Músics i de la Fira Mediterrània de Manresa.


9. Rufaca Folk Jazz Orchestra
Beatus Ille (Seed Music)

Sergi Vergés es mou entre l’asfalt de Barcelona i els contraforts de la serra del Cadí. I és així com ha pogut encapçalar una espectacular orquestra que reuneix joves valors del folk i del jazz per presentar, amb nous arranjaments, un repertori centrat en la música de tradició oral pirinenca.   



10. Diversos Autors
Underpool 5 (Underpool)
Cinquè lliurament de les produccions que el segell Underpool edita cada any on reuneix formacions inèdites. Un disc que compleix amb escreix amb les expectatives d’una alineació estimulant i poderosa: el saxo de Gorka Benitez, el piano de Roger Mas, el contrabaix de Martín Leiton i la bateria de Ramon Prats
 
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Premis Enderrock

COMENTARIS

Mezquida-Chicuelo

Blanca Mtnez Solar, 09/01/2018 a les 22:25

Fusión emocionante

Tav'lin Light

María Teresa Gomar, 09/01/2018 a les 22:38

Exquisita voz, limpia, fresca y elegante, todo un placer escucharla. Buenísima representación del jazz en España

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.