Entrevistes

Joana Gomila: «La creació és un procés intens, no tenc gaire temps de pensar»

La mallorquina resident a Catalunya és un remolí musical que contagia el seu entorn

Joana Gomila i The Sey Sisters al Palau Robert

| 12/05/2018 a les 18:00h

Joana Gomila
Joana Gomila | Michal Novak
La manacorina afronta una temporada d'estiu d'allò més entretinguda. La seva incontinència creativa fa que participi activament a un bon grapat de projectes combinant la música amb altres disciplines com són el circ i la dansa. Conversem amb ella sobre alguns dels projectes que té en marxa i la imminent gravació del seu nou material amb Folk Souvenir.

Aquest estiu actuaràs amb la Companyia Hotel Iocandi. Ens pots parlar d'aquest projecte?
J.G: 
En aquest projecte cant i toco el contrabaix. És una companyia de circ que vam fundar fa uns anys amb Tomeu Amer, que també és manacorí, i Griselda Juncà. En Tomeu fa escala d'equilibri i na Griselda, tot i que és trapezista, també empra l'escala per a aquest espectacle, que s'anomena Esquerdes. Estam molt contents perquè és el primer estiu que tenim bolos a Catalunya. Està molt bé viatjar i conèixer món, però de vegades també està bé poder tornar a casa.

A banda de la teva companyia de circ, acabes de presentar un espectacle conjunt amb la ballarina Lali Ayguadé a L'Auditori de Barcelona en el marc del cicle Escenes. Com va ser l'experiència?
J.G:
Va ser molt especial. Coneixia Lali Ayguadé com a ballarina, l'havia vist ballar però no la coneixia personalment. Quan ens van fer la proposta no vam dubtar ni un moment. Ha estat una gran sort poder treballar amb ella, així com també amb el ballarí Magí Serra i els meus companys Santi Careta i Laia Vallès. Fa poc hem batejat el projecte com Sa Mateixa, una reflexió de tot el que passa dins un mateix lloc. Dins una mateixa illa quantes illes hi ha?

Com vius tanta activitat?
J.G: És com un regal, cada bolo i cada creació. Des de fa bastant de temps me sent molt afortunada d'aprendre i compartir amb tots els meus companys i companyes. La creació és un procés intens, no tenc gaire temps de pensar.

Prepares un nou disc de Folk Souvenir?
J.G: Ja podem dir que sí! Tenim un repertori nou. És una continuació pel que fa a contingut. Seguim amb la investigació dins la música popular. Són tonades que durant el temps he anat cercant i trobant. Se'm va despertar el cuquet i he trobat música que he volgut compartir amb els companys. Ja tenim dates d'enregistrament cap al juliol, però estam cercant un lloc, dependrà de la sonoritat que aconseguim als assajos previs a la gravació.

I on fareu aquests assajos?
J.G: Per al mes de juny hem aconseguit reunir tot l'equip, durant tres dies, al Centre d'Art i Natura Farrera del Pirineu. Aquests assajos ja estan pensats per a la gravació. Hi anirem també amb el nostre productor, Jaume Manresa (Antònia Font).

Dins un context com el vostre, tan lligat a la improvisació, quina és la tasca del productor?
J.G: Amb en Jaume vam decidir coses de la gravació referents al tractament de so. Com enregistrar el so de sala, coses de la mescla... depenent d'això podem anar cap a un color més jazz o més dur... El tractament sonor és molt important, en alguns temes on teníem dubtes ell ens ajudava amb els matisos. Amb en Jaume hem fet feina junts en l'àmbit del teatre. M'encanta la seva personalitat i la capacitat que té de veure les coses, la seva perspectiva.

Quin és el pròxim concert de Folk Souvenir?
J.G:
El proper concert de Folk Souvenir és el 18 de maig a França, a Nimes, concretament. Estam molt contents de poder presentar la nostra visió de la música popular mallorquina una mica més enllà. El 27 de maig serem a la Jazz Cava de Vic i el 20 de juliol a Santa Eugènia, a casa.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Joana Gomila, dansa, entrevistes, Joana Gomila Folk Souvenir, circ

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.