la tria

Zinteta: «El que fa Tribade és intentar trencar el mur que ens impedeix ser lliures»

La il·lustradora té a la paleta musical grups com La Otra, Roba Estesa i Keny Arkana

Mercè Martínez: «Recordo tornar-me boja amb temes de Red Hot Chili Peppers»

| 27/09/2018 a les 20:00h

Zintenta
Zintenta | Arxiu artista
Transformar el greix, les estries i la menstruació en una eina d'apoderament feminista. La il·lustradora Zinteta parteix de l'immens poder de l'art per lluitar contra el sistema patriarcal que ofega els cossos de les dones. Ho fa ressignificant amb colors les parts del cos femení que havien estat, fins ara, tabú. L'artivisme de la barcelonina, però, té una paleta de cançons explosives que l'acompanyen en la creació de les seves il·lustracions i en la difusió del seu missatge d'estima cap a una mateixa. Cinta Tort Cartró ens dibuixa el mapa musical de la seva vida.



1. Cançó que expliqui quina relació té la música amb l'art.
"Complicidad", de Perotá Chingó.

"La música i l'art plàstic van de la mà. Em fan vibrar alhora. Són dues eines comunicatives que em permeten fluir en les meves emocions, en el sentir més profund. Com diu la cançó, 'de toda idea creativa soy la gestación'. Vibracions que es complementen per fer-nos vibrar a nosaltres i, sens dubte, créixer." 
 
2. Cançó que encarni el teu artivisme feminista. 
"Yo por ellas, ellas por mí", amb motiu de la vaga del 8-M.

"Escoltant-la no calen paraules. Per no callar, per lluitar, per lluitar juntes en tot això. Jo per elles, elles per mi. Gràcies germanes."
 
3. Cançó amb què t'has apoderat i has guanyat confiança respecte el teu cos. 
"La Otra", de La Otra.

"Aquesta cançó de La Otra parla de tot el que he anat superant i de totes les barreres que he anat trencant per poder apoderar-me i viure'm. Ser jo mateixa i poder estar segura de qui soc. Lluitar per ser l'altra, per ser la que vull, la que soc, la que sento, no la que m'han imposat."
 
4. Cançó que mostri la varietat i pluralitat dels cossos, i el teu activisme en referència a això.
"Gorda", de La Clika Pika.

"La Clika dona veu i visibilitza una de les realitats, des de la meva experiència vital, més dures: la gordofòbia. En escoltar-la és com mirar-me al mirall i sentir amb força que no hem d'oblidar-nos mai de visibilitzar tota la realitat corporal, un gran ventall de cossos que sempre han estat invisibilitzats i amagats. Cal parlar, cal lluitar i, sens dubte, cal visibilitzar."
 
5. Les teves il·lustracions porten una nombrosa gamma de colors. Quina cançó et dibuixa al cap un mar de colors?
"La Rage", de Keny Arkana.

"Quan escolto la Keny em vibra tot. La seva força, les seves ganes de canvi, el no callar, el cridar fort i lluitar. El que sempre he volgut transmetre a les meves pintures. I amb elles, la meva essència, el color: l'explosió. El color com a eina política de comunicació i transformació del món cruel on visc. Keny, gràcies per escriure i fer màgia revolucionària." 
 
6. Quina cançó o grup et poses per a les teves il·lustracions sobre la menstruació?
"Sunrise", de Norah Jones


"Necessito una dosi de molta pau i calma per crear i Norah Jones sempre m'ho posa fàcil."
 
7. Cançó que reflecteixi els tallers de body painting que realitzes.
"Orgull", de Roba Estesa

 
"És clar que aquesta obra de les companyes de Roba Estesa és la que més defineix el que vivim i sentim en els tallers; un espai on apoderar-nos i sentir des de la col·lectivitat i la germanor. Res pot definir millor el que elles diuen: 'Quin orgull compartir-te en la batalla'."
 
8. Cançó que et porti a la il·lustració més màgica que hagis fet. 
"Niña de las dunas", de María José Llergo

 
"Les ganes de comunicar i de sentir de la Maria José em transporten a la part més experimental de nosaltres mateixes, a sentir tot el que fem i a fluir-hi. Escoltant-la pinto sense parar i sempre, amb ella, aconsegueixo fer màgia." 
 
9. Cançó amb què subvertiries el sistema heteropatriarcal en què vivim. 
"Gaupasa", de Tribade

"El que fa Tribade amb cadascuna de les seves cançons és intentar trencar cada vegada més el mur que ens impedeix ser lliures. En pocs minuts ens fan tremolar i sentir que amb la col·lectivització en la lluita feminista podem carregar-nos aquest sistema que ens ofega constantment." 
 
10. Cançó de la teva vida. 
"Oda a mis hermanas", de Lilitz

 
"Gràcies Lilitz per escriure això. Gràcies per saber que no estic sola, que això és una lluita de totes, gràcies per fer-me sentir lliure i per viure'm amb les teves paraules. Gràcies per ajudar-me a ser jo i no avergonyir-me'n." 
 

Il·lustració de Zinteta. Foto: Zinteta

Especial: La Tria
Arxivat a: Enderrock, Perotá Chingó, La Otra, Tribade, Roba Estesa, La Tria, Zinteta, il·lustració, feminisme, Keny Arkana

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.