Tot i assegurar que està "en contra de les col·leccions", Pi de la Serra argumenta que per a ell no són objectes per anar compilant, sinó que són la seva eina de treball. Com a artesà de cançons, el músic més veterà en actiu dels Setze Jutges normalment toca amb una guitarra Fender Estratocaster i en té una desena més a casa per poder treballar: fer concerts i compondre cançons. La resta, les ha anat adquirint al llarg de la seva vida i li han servit pel seu ofici.
En la tria exposada s'hi troben instruments de corda provinents de Guatemala, Alemanya o Grècia, entre d'altres, acompanyades també de tota la discografia del cantautor. Des de la primera guitarra que Pi de la Serra va tenir a les mans –va anar al lutier amb una foto d'Elvis Presley perquè li fessin la mateixa– i que anys més tard Tortell Poltrona va recuperar del magatzem del Circ Cric, fins a la guitarra de Delfí Abella (Els Setze Jutges) que li va regalar quan va deixar de tocar. Un guitarrón de Juan de Chamula, cordòfons de Puerto Rico, una archtop de George Benson, un pedal steel que va deixar al guitarrista David Soler, un sitar que el va introduir al música hindú gràcies a Ravi Shankar... A més, ha arribat a un acord amb el museu i n'hi haurà dues que aniran canviant, en funció de les que necessiti el músic.

Jaume Ayats i Quico Pi de la Serra. Foto: Xavier Mercadé
Les guitarres d'en Quico Pi de la Serra. Companyes d'un viatge d'artista es podrà veure fins al 28 d'abril al Museu i està situada al bell mig de la sala principal, just davant les guitarres del propi fons de la institució cultural. "Així s'hi estableix un diàleg entre totes elles", ha explicat durant la presentació el director del Museu, Jaume Ayats.
Per conèixer més a fons les anècdotes de cada instrument, Pi de la Serra conduirà unes visites d'autor els dies 24 de gener i 21 de març. A més, el proper 16 de desembre al migdia oferirà un concert-demostració de guitarres al museu.