Llibres

23 llibres musicals per a un Sant Jordi amb ritme

La diada de Sant Jordi té el component musical en moltes novetats editorials d'aquesta primavera 2019

| 19/04/2019 a les 10:00h

Imatge il·lustrativa
Llibres i roses són els protagonistes de Sant Jordi, però els que arriben a Enderrock no són llibres qualssevol, aquí us deixem més d'una vintena de novetats per remenar, triar i llegir. 


Armonías y suaves cantos. Las mujeres olvidadas de la música clásica
Autora: Anna Beer 
Editorial: Acantilado

Assaig interessantíssim sobre la presència de les dones en la història de la música clàssica i les dificultats per a la seva visibilitat. Repàs des del Renaixement fins al segle XX de la lluita contra el sexisme i els testimonis documentals existents. Carreres de compositores més o menys silenciades (tot depenent dels seus vincles amb el poder del moment), com les tres dones que protagonitzen l'inici d'aquest volum (Francesca Caccini, Barbara Strozzi i Élisabeth Jacquet de la Guerre), que mostren com sovint les seves obres no van poder sobreviure al menysteniment que van viure com a dones durant les seves respectives èpoques. També s'hi exposen els guanys aconseguits en dones com Clara Schumann o Lili Boulanger


Bon dia. Una cançó contada d'Els Pets
Autores: Laia Figueras i Núria Puyuelo (il·lustracions de Marta Montañá)
Editorial: Nanit


Compta amb mi. Una cançó cantada de Txarango 
Autores: Laia Figueras i Núria Puyuelo (il·lustracions de Valentí Gubianas)
Editorial: Nanit

El debut de l’editorial Nanit és doble i musical. Les dues sòcies Laia Figueras i Núria Puyuelo s’han inspirat en el “Bon dia” d’Els Pets i el “Compta amb mi” de Txarango per reescriure contes il·lustrats. Hi descobrireu un Lluís Gavaldà fruiter, un Falin Cáceres cambrer i un Joan Reig peixater. Dues històries que parlen de les emocions i les petites coses del dia a dia per compartir amb els més menuts de casa.


Bruce Dickinson. Una autobiografia
Autora: Bruce Dickinson
Editorial: Libros Cúpula

El cantant d’Iron Maiden presenta una autobiografia on n’hi ha per sucar-hi pa. Fuig de parlar de les relacions familiars i sentimentals per centrar-se en com es va convertir en el cantant del millor grup de heavy mètal del món. També ens descobreix la seva carrera com a pilot d’avions de passatgers, la seva afició per l’esgrima, la carrera en solitari i les teranyines que s’amaguen rere una estrella del rock.


Calles que fueron nuestras. El universo musical de Jarvis Cocker, Richard Hawley y Pulp
Autor: Juan J. Vicedo
Editorial: Silex

L'autor d'altres llibres de caire biogràfic i per a melòmans, com els dedicats a Dylan, Patti Smith i Kate Bush, ara s'endinsa en tres autors que coincideixen en un lloc, la ciutat de Sheffield, on van néixer i viuen Jarvis Cocker, Richard Hawley i el grup del primer, Pulp.


¡Cuba va!
Autor: Juan Miguel Morales
Editorial: Milenio

En un dels pròlegs d’aquest llibre Silvio Rodríguez escriu: ‘És un continent de monuments de la música cubana. És una sorpresa multiplicada’ i el defensa com 'un fet cultural'. Recull la tasca ingent de l’autor, fotògraf i membre de la redacció d’Enderrock Juan Miguel Morales, feta després d’anys de feina d'ençà del seu primer viatge a l’illa el 2003. Recull fins a 50 imatges i 33 entrevistes a músics cubans –de la talla d’Esther Borja (1913-2013), Noel Nicola (1946-2005), José María Vitier (1954) i Carlos Varela (1963)–, tot de veus de la música popular cubana que se senten a prop com qui hi fa un cafè.


Debut
Autora: Christina Rosenvinge
Editorial: Literatura Random House

Com neix una cançó? Quins són els primers esbossos? La cantautora madrilenya fa un repàs del seu cançoner i explica la metamorfosi de les cançons i lletres amb un bagatge de 25 anys de trajectòria.


Dones rebels
Autora: Aina Torres
Editorial: Sembra llibres

L’escriptora, poeta i periodista Aina Torres presenta un recull de 22 dones imprescindibles dels Països Catalans, sovint silenciades, però sense les quals la història no seria la mateixa. Hi apareix la compositora i pianista de Castelló Matilde Salvador i poetes com Maria Mercè Marçal i Montserrat Abelló. 


Dones valencianes que han fet història
Autores: Marta Viu, Sandra Capsir
Editorial: Bromera

Llibre de perfils de dones professionals en diverses èpoques. Entre les més interessants n’hi ha de musicals, com la diva internacional Lucrezia Bori, la pianista precoç Amparo Iturbi Bàguena, la reina de la copla Concha Piquer López, la compositora Matilde Salvador i Segarra, la cantant de la movida Pepa Villalba Payà (del grup tecnopop Vídeo) i la DJ Mónica Núñez Ferrer (Monica X).


Ellas cantan, ellas hablan
Autor: Toni Castarnado
Editorial: Sílex

Més de 460 pàgines de converses amb dones de trajectòries musicals reconegudes, com les que encapçalen Mavis Staples, Ronnie Spector, Patti Smith o Marianne Faithfull. L’autor aprofita el seu material antic, però també fa més d’una vintena de noves converses expressament per al volum (de Maria del Mar Bonet a Núria Graham, passant per Cathy Claret, Myriam Swanson, Maria Arnal i Maria Rodés, entre altres).


Entre el cel i la terra
Autor: Gerard Quintana
Editorial: Columna

El popular cantant gironí ha complert un dels somnis que compartia amb la seva admirada Patti Smith, entrar en el món literari escrivint una novel·la. El líder de Sopa de Cabra no només ha escrit una primera novel·la que és una història d’amor, sinó que s’ha proposat repassar la història recent. Si el debut literari al mateix segell editorial de Lluís Llach amb Memòria d’uns ulls pintats se centrava en els anys vint i trenta, Quintana ho fa en la segona meitat del segle XX.



Flores muertas
Autor: Julio César Cano
Editorial: Columna

Les aventures de l’inspector Monfort el porten en el quart llibre de Julio César Cano (ex-Gatos Locos) a investigar la mort del cantant d’una banda d'indie a Castelló. Com passa a tots els melòmans, el personatge de Monfort s’entén millor amb la seva banda sonora preferida.


God save the queens
Autores: Cristina Garrigós, Nuria Triana, Paula Guerra 
Editorial: 66 RPM Ediciones

Merescut tribut a algunes de les més significatives pioneres del punk nascudes a la península Ibèrica. Entrevistades per les tres autores, reconegudes especialistes i estudioses del fenomen punk, aquestes dones recorden els seus primers temps en el món de la música, què significava i què comportava el fet de ser punk, i el seu encaix en una escena predominantment masculina que no es podria entendre sense elles. Analitzen la seva evolució i la seva vigència, aportant el punt de vista de qui ho va viure en primera persona.


La noia del violoncel
Autor: Jordi Campoy
Editorial: Columna

Debut literari d'aquest productor musical, pianista i compositor, una novel·la que combina l’atzar, la música i el misteri. L’autor narra una història plena de coincidències i d’intriga per descobrir els orígens de la protagonista, i mostra com petits fets, els girs sorprenents que es presenten al llarg de la vida, poden canviar un destí. De lectura ràpida, la novel·la està ambientada al Londres actual i a la Barcelona dels anys setanta. La història comença i acaba amb la funda vella del violoncel, i una clau que li remourà el passat. L’obra té una banda sonora de cinc cançons de Campoy.


La revolució vertical
Autor: Ngügï Wa Thiong'o
Editorial: Raig Verd

Traduïda a més de vuitanta llengües, es tracta d’una faula africana on les parts del cos competeixen entre elles per demostrar quina és la més important, mentre els animals s’ho miren estranyats. A la traducció catalana, a més, el conte inclou una cançó composta per Clara Peya amb lletra adaptada per Alícia Serrat.


Lila: història gràfica d'una lluita
Autors: Toni Galmés, M. Àngels Cabré
Editorial: Comanegra

Amb pròleg de la il·lustradora Paula Bonet, Lila és una diversa i exhaustiva guia de la història gràfica en clau feminista amb documentació de segles de lluita: des del color, formats i lemes de cartells del corrent musical Riott Grrrls fins a l’estètica dels videoclips de Rosalía.




Liv on
Autores: Olivia Newton-John, Beth Nielsen Chapman, Amy Sky
Editorial: Flamboyant

La mateixa editorial d'El monstre de colors presenta una obra que valora la música com la bona acompanyant que és, i més si va unida a la poesia i l'art. Aquest llibre es va concebre amb la voluntat de proporcionar consol en els moments tristos de la vida. A través de les cançons d'Olivia Newton-John i unes bellíssimes il·lustracions es vol omplir d'esperança i llum aquests instants passatgers.


Nyam. Cuina, cançons i vida
Autora: Beth Rodergas
Editorial: Bridge

Beth s'endinsa a la cuina, però no només prop dels fogons –amb un gran nombre de receptes compartides amb la seva mare Maria Cols–, sinó que també a través de la flaire que li desperten aquests plats troba el moment de compartir records vitals i musicals (des d'Hàbit, el seu primer grup, fins al seu concert de Ben Harper inoblidable o la confessió de ser fan de Mecano).


Pau Riba en 20 cançons
Autor: Ramon Moreno
Editorial: Edicions Cal·lígraf

Les vint cançons que componen aquest llibre han estat triades per músics, poetes i amics de Pau Riba, com Ivan Telefunken o Enric Casasses. L'autor, a través de converses llargues amb el cantautor, dibuixa la trajectòria vital i poètica d'aquest personatge que recentment ha celebrat els 50 anys del seu disc emblemàtic Dioptria.


Tocats de l'ala
Autor: Oriol Rodríguez
Editorial: Contra

El periodista barceloní ha realitzat setanta entrevistes per crear un mosaic del rock català, el del període del 1989 al 1999, any de la mort de Carles Sabater (Sau). Rodríguez apunta amb una perspectiva de trenta anys el que ha redescobert: "Aquesta generació menystinguda per lloses que planaven sobre ells: que si eren grups subvencionats pel pujolisme, o la mala premsa que els titllava de músics incompetents i lletristes insignificants, quan el seu llegat avui és inqüestionable. Vull fer justícia. Sopa de Cabra era un grupàs i Kitsch són súper vigents... He volgut anar més enllà dels típics tòpics".


Tu busques amor i jo cobertura
Autor: Bruno Oro
Editorial: Rosa dels Vents

Debut de l’actor, humorista i músic Bruno Oro en la narrativa, amb una novel·la situada entre les ciutats de Barcelona, Buenos Aires i Beverly Hills. La història comença quan, tot just abans d’apagar-se del tot havent estat programat per desaparèixer, el Nen –mòbil i singular narrador d’aquesta novel·la– submergeix el lector enmig d’una comèdia romàntica, tendra, melancòlica i hilarant, protagonitzada pel Capo. Un actor famós gràcies a una exitosa sèrie de televisió abandona el vaixell per esbrinar què li oferirà el destí.




Un monstruo
Autora: Lyona
Editorial: Principal de Libros

Un monstruo forma part de la sèrie que va començar amb Yo mataré monstruos por ti, de Santi Balmes (cantant i compositor de Love of Lesbian), i que ha estat un best seller infantil des que va ser publicat el 2011. A més, també ha estat un dels llibres més venuts a les campanyes de Nadal dels últims anys i els drets de traducció s'han venut als Estats Units, Itàlia i Dinamarca.


Versos que canten i ballen
Autores: Fina Girbés, Pere Puig
Editorial: Bromera

Llibre-disc que proposa excursions tot llegint i escoltant un CD de música coral dirigit per Vicens Ros i Victòria Ros amb catorze poemes de Fina Girbés. Una invitació a recitar, cantar, ballar i jugar divertint-se amb la poesia.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, llistes, Sant Jordi, llibres

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.