Terra i Cultura

Magalí Sare: «La poesia cantada és una dimensió més del so i l'emoció»

Entrevista a Magalí Sare, una de les cinc finalistes al premi Miquel Martí i Pol del certamen Terra i Cultura 2019 per la cançó "Desplegar-se" de Sònia Moya

| 08/11/2019 a les 10:00h

Magalí Sare
Magalí Sare | Carles Rodríguez
"Desplegar-se", de Sònia Moya a càrrec de Magalí Sare (amb Manel Fortià), pertany al poemari Càntara (Témenos Editorial, 2018). Aquest és un dels cinc poemes finalistes al premi Miquel Martí i Pol 2019 que organitza el celler Vall-Llach. El jurat es reunirà dissabte 9 de novembre i la decisió sobre els guanyadors del certamen es farà pública el dimecres 13 de novembre.

Com vas conèixer la poetessa que has musicat? 
La Sònia Moya, tant en Manel Fortià com jo, la vàrem conèixer al mateix lloc en moments diferents. Va ser dins del Festival de creació JOSART que es fa a l'estiu a Josa de Cadí, on molts artistes de diferents disciplines s’ajunten per fer art des de zero. Jo tenia moltes ganes de compondre, i posar música als poemes dels escriptors que vaig conèixer allà era l'opció més ràpida tenint en compte que tenia poques hores per composar i muntar la música. En Manel també la va conèixer d'aquesta manera l'any anterior i, d'ençà, han actuat algunes vegades junts en festivals de poesia. La Sònia em va ensenyar diferents poemes que li agradaven i vaig triar aquest a l'atzar perquè em va cridar l’atenció. Després vaig adonar-me que parlava del naixement de la seva filla. 
 
És la primera vegada que la musiques o sou reincidents a musicar poesia?
De fet, aquest poema de la Sònia és el primer poema que he musicat en la vida, més enllà d'haver experimentat alguna vegada improvisant a partir d'un text. Ha sigut més tard que, amb la motivació, he musicat altres coses. Aquest any vaig musicar dues poesies de la Rosa Fabregat pel Dia mundial de la poesia. Els dos poemes estan penjats a Youtube. Pel que fa al procés de musicació, vaig anar partint de la improvisació quedant-me amb aquelles coses que m'agradaven. Tenia la melodia feta i alguna idea pels acords, però treballant amb en Manel vam acabar de donar forma a tota l'harmonia. 
 
Podries dir un poema que t'hagi frapat i una cançó basada en un poema que t'hagi tocat especialment?
Hi ha un poemari de Bernat Nadal que es diu Camille que m'ha remogut moltíssimes coses. És molt impressionant. El poemari musicat El nus la flor m’encanta. Entre les paraules d’Enric Casasses, la veu de Maria Mauri i el piano de Dani Arinyo t'emociones i et diverteixes molt. A part, l’edició és preciosa.  
 
Què és la poesia i què és la cançó per a tu? 

Les paraules ben posades ja tenen una música. Poesia és cançó. La poesia és la bellesa dels sons lligada al propi significat. La música i la poesia cantada és una dimensió més del so i l'emoció. Ens commou profundament, ens toca la nostra part més irracional i ens arriba a l'estómac i a l'ànima. 
 
Què us sembla haver quedat finalistes en aquesta edició 2019 del premi Miquel Martí i Pol dins del certamen Terra i Cultura? 

Sí que coneixíem el guardó i ens fa moltíssima il·lusió haver quedat finalistes. Ens posa molt contents veure que la feina i la investigació desinteressades que hi ha darrere d'aquesta música, hagi pogut arribat tan lluny! 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Dani Arinyo, Maria Mauri, Enric Casasses, Manel Fortià, Magalí Sare, terra i cultura

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.