actualitat

'MA. Live in Tokyo' és el nou disc de Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida

La cantant ha anunciat avui a través de les xarxes la sortida d'un nou àlbum

Parlem amb el músic menorquí sobre el projecte

| 30/04/2020 a les 17:00h

Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida
Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida | Alex Rademakers
Aquest migdia, Sílvia Pérez Cruz ha regalat un breu concert en directe a través del seu perfil d'Instagram, dins del marc del festival Jazz Auditoria organitzat per Blue Note i Unesco. Enmig del directe, la cantant ha aprofitat per anunciar la sortida d'un nou disc gravat en directe amb Marco Mezquida precisament al Blue Note de TòquioMA. Live in Tokyo (Universal, 2020)

L'any passat tots dos artistes van girar en format duet arreu, fins a arribar l'octubre al Japó, on van tocar quatre dies seguits als Blue Note de Nagoya i Tòquio. No obstant això, fins ara, encara no tenien cap treball d'estudi enregistrat. “La idea de fer un disc d'estudi no ha estat mai contempada perquè creiem que el nostre potencial i la veritat de la música que fem com a duo, la nostra conversa, rau en els concerts en directe. És on guanya més la naturalitat que tenim la Sílvia i jo amb la música i amb aquesta formació”, comenta Mezquida. “A l'estudi surten altres coses, però es perd aquesta frescor i, a més, deixa palesa la preparació que cal per poder oferir un disc de música en directe: moltes vegades els directes solen ser més imperfectes, i nosaltres vam fer tota una gira durant el 2019 per poder arribar amb la màxima connexió a Japó i poder gravar en directe”.


La màgia dels directes gravats a Tòquio es concreta, per un costat, en el concert de petit format que van oferir al Blue Note. “La Sílvia i jo estem acostumats a tocar en auditoris més grans i al Blue Note potser hi ha 100 persones per passi. Això crea una intimitat i proximitat amb el públic que ha quedat bonicament enregistrada”, explica Mezquida. Per l'altre, també ho fa especial el públic “meravellós i respectuós” japonès: “sentir la seva reacció davant de cançons cantades en català, portugués, anglès o castellà... demostra que és realment una emoció universal”.

La gravació havia de sortir a finals d'any però amb la situació de confinament i l'endarreriment de l'altre disc que havien de treure plegats, Farsa (Género imposible) (Universal, 2020), han decidit finalment avançar-ne la sortida, en format digital, per aquest proper mes de maig. “El procés de selecció no va ser fàcil”, admet el menorquí, “vam enregistar els vuit bolos de Tokio, vuit hores de música meravellosa amb la Sílvia súper inspirada, els dos fusionats i fent una música molt bonica, sentint-nos molt lliures, amb molt d'amor i bona entesa. Humilment, hi havia preses d'una bellesa espectacular”. El resultat serà un llarga durada de quinze cançons, amb tot el repertori del directe, bisos inclosos.

“A cada cançó li tinc una gran estima perquè les hem tractat amb molt d'amor però, sens dubte, hi ha un moment que m'emociona especialment en què fem una cançó tradicional menorquina, que a la Sílvia li venia molt de gust cantar”, recorda el pianista. “Una nena” és una cançó que jo escolto des de petit a Menorca i, és clar, quan de sobte estic tocant aquesta preciositat a Tòquio, amb la Sílvia, al Blue Note i està sonant maquíssim... Què fort!”.
 

Síliva Pérez Cruz i Marco Mezquida a Cap Roig Foto: José Irún


Els silencis de MA
El disc porta per títol el símbol kanji 間 (ma), recollit també a la portada que n'ha fet la il·lustradora Mireia Miralles. “És un símbol molt bonic: com una porta a través de la qual es veu la lluna”, opina Mezquida. “Darrera hi ha una història tradicional japonesa que ve a dir que ma és l'espai entre dos punts, dues persones: hi ha mas que es complementen, i d'altres que repel·len. I ma, aplicat a l'art, és l'espai o silenci entre dues notes o persones i crec que acorda bastant amb la música que fem la Sílvia i jo: per la manera de respirar i les dinàmiques que tenim i pel fet d'estar units d'una manera més profunda, natural i intensa”.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, acualitat, Marco Mezquida, Sílvia Pérez Cruz, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.