actualitat

El Congrés Nacional de Música d'Arrel tira endavant

Es farà, presencial i en streaming, del 13 al 15 de novembre al CAT

| 27/10/2020 a les 14:20h

Presentació del I Congrés Nacional de Música d'Arrel al CAT
Presentació del I Congrés Nacional de Música d'Arrel al CAT | Arxiu Tradicionàrius
Avui, dimarts 27 d'octubre, s'ha presentat al CAT de Gràcia el I Congrés Nacional de Música d'Arrel, que s'hi farà del 13 al 15 de novembre. Hi haurà ponències, comunicacions, debats i dos concerts-cirereta: el duo d'Arnau Obiols i Joana Gomila i els reactivats Carles Belda i el Conjunt Badabadoc.

"Si la pandèmia és persistent, nosaltres ho som més", ha assegurat Esteve León, que ha oficiat d'amfitrió de la roda de premsa en representació del CAT. Adaptant-se a les noves restriccions horàries del Procicat, el congrés té previst tirar endavant 'amb la màxima presencialitat possible' i oferirà també totes les activitats en directe en streaming a través del web i del canal de YouTube del Centre Artesà Tradicionàrius.

Com tantes altres iniciatives relacionades amb el folk, l'embrió del congrés és en les converses a la barra del bar del CAT, després dels concerts. "Hi ha malestar dins del sector amb alguns aspectes i és necessari encetar un debat per saber com estem i on volem anar", explica Joana Domènech, una de les integrants de l'associació de joves La Xeixa, creada expressament per tirar endavant aquest congrés, al qual s'hi ha sumat el suport del Centre Artesà Tradicionàrius i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya. "I més encara en aquests temps de pandèmia, que ho han sacsejat tot, i el nostre sector especialment", continua. "Quan vam començar a imaginar aquest debat vam pensar en sis àmbits temàtics", continua Manu Sabaté, també de La Xeixa. I aquests eixos temàtics al voltant dels quals s'agruparan les intervencions al llarg del cap de setmana seran: Identitat, Comunicació i difusió, Models d'organització professionals, Models pedagògics, Creació artística i Llegat i relleu generacional.

"La setantena de propostes de comunicacions que hem rebut demostren que hi ha ganes de debatre i de reflexionar sobre la música d'arrel", continua Manu Sabaté. Cal dir que aquest congrés estava incialment previst per al mes d'abril, quan la pandèmia va obligar a posposar-lo. Pel camí, ha mort un dels participants que hi havia de fer una comunicació, el graller de Vilafranca del Penedès Miquel Benito, que serà recordat amb un petit homenatge al congrés. 


La programació
Com a marc general, la ponència inaugural, el divendres 13 de novembre a la tarda, la protagonitzaran els musicòlegs Anna Costal Jaume Ayats, que reflexionaran sobre què ha significat i què significa fer de músic de tradició oral. El mateix divendres, en un àmbit més lúdic, es presentarà una producció pròpia: el duo CA!, format per la cantant manacorina Joana Gomila i el percussionista de la Seu d'Urgell Arnau Obiols, farà equip amb el grup de projeccions en viu Atzur.

L'endemà dissabte, els encarregats de coronar la jornada de reflexions i de debat amb una mica de festa seran El Belda i el Conjunt Badabadoc, ressuscitats per a l'ocasió amb les seves versions jamaicanes de grans èxits transgeneracionals de la música catalana.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Joana Gomila, CAT, Tradicionàrius, Congrés Nacional de Música d'Arrel 2020, I Congrés Nacional de Música d'Arrel, Congrés Nacional de Música d'Arrel, actualitat, Arnau Obiols, Carles Belda, Conjunt Badabadoc, Atzur, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.