sector musical

Arrenca el quart Fòrum de l'Acadèmia, en un dels moments més complicats per al sector

L'Acadèmia Catalana de la Música comença demà el Fòrum anual en què tractarà la condició del músic

El debat es dividirà en dos grans blocs i tindrà lloc el 24 i 25 de novembre

Avui s'estrena també, per TV3, el nou documental de l'Acadèmia, 'Rere el mirall, la música'

​L'Anuari de la Música 2020 anuncia la pitjor crisi de la història

| 23/11/2020 a les 16:30h

Gerard Quintana
Gerard Quintana | Pere Masramon
L’Acadèmia de la Música Catalana enceta demà la quarta edició del seu Fòrum anual, en el context més complicat per a la indústria musical dels darrers anys. El debat d’enguany, distribuït en dues jornades -els matins del 24 i 25 de novembre- tindrà com a tema central la condició del músic. Com expliquen des de l’Acadèmia, “la crisi pandèmica ha posat en evidència els grans dèficits estructurals de les polítiques culturals a Catalunya i al conjunt de l’Estat”, tant pel que fa a la inexistència de normatives laborals i de protecció dels artistes, com de polítiques eficaces pel suport a la creació musical.

Així doncs, en el primer dia del Fòrum es tractaran, via streaming i des de l’ESMUC, les polítiques i els recursos de suport que es pot oferir a la creació musical, posant com a exemple casos de bones pràctiques i models internacionals (com el francès) o d’altres sectors culturals (com les arts escèniques), que es podrien aplicar al sector musical. La segona jornada, el dia 25 de novembre, posarà sobre la taula de debat les condicions actuals dels treballadors i treballadores de la música, així com propostes per reformar-les. La sessió serà en línia a través de Zoom. 

Rere el mirall, la música
L’Acadèmia, a més, avui a les 23:30h estrena per TV3 un nou documental que ret homenatge al sector, i que apareix com una mena de substitut dels Premis Alícia, que no s’han pogut celebrar enguany. El documental, amb el nom de Rere el mirall, la música, mostra la importància de la música dins de la nostra societat i reconeix la vàlua de cadascuna de les baules que conformen la indústria.
 

Les activitats del Fòrum
Polítiques i recursos de suport a la creació musical
Dimarts 24 de novembre. En streaming des de l’ESMUC.

10 h - Presentació de la jornada
10:05 h - Diàleg inaugural: El model francès, amb Philippe Le Goff (director del Césaré, Centre National de Création Musicale).
10:30 h - Les arts escèniques com a referent en processos de creació i coproducció. Què en pot aprendre el sector musical?, moderat per Margarida Troguet (gestora cultural i vicepresidenta del CoNCA).
10:30 h - Casos de bones pràctiques, amb Anna Giribet (directora artística de FiraTàrrega i el seu programa Suport a la Creació) i Elena Carmona (directora artística d'El Graner, Centre de Creació de Dansa i Arts Vives).
11:15 hTaula rodona: Dinàmiques actuals de creació i coproducció en matèria de música i què es pot aprendre i aplicar del model de les arts escèniques, amb Jordi Planagumà (director de la Fundació Cases de la Música), Dani Ortiz (tècnic de música de La Marfà, Centre de Creació Musical), Enric Montefusco (músic) i Vicent Fibla (director del festival Eufònic).
12:45 h - Els límits de la creació artística, amb Bernat Dedéu (filòsof, músic, escriptor, professor i comentarista) i Mercè Ibarz (escriptora, crítica cultural i membre de PEN Català), moderat per Gerard Quintana (músic i president de l’Acadèmia Catalana de la Música).
14:00 h - Conclusions, per David Ibáñez (coordinador de continguts d'aquesta jornada)

Condicions professionals dels treballadors i treballadores de la música
Dimecres 25 de novembre. Sessions via Zoom.

10.00 h - Presentació de la jornada
10.05 h - Taula rodona: Condicions laborals dels músics. Propostes de millora, amb Octavio Granados (exsecretari d’Estat de la Seguretat Social), Manuel Aguilar (vicepresident de la Unión de Músicos Profesionales), Eduardo Maura (professor de la Universitat Complutense de Madrid); presentat per Eva Moragas (advocada), i amb les intervencions de Josep Reig (Músics de Catalunya), Montse Pratdesaba "Big Mama” (Societat de Blues de Barcelona), Guillermo McGuill (Sindicato Andaluz de Músicos), Víctor Correa (Músicos de jazz de Castilla y León).
11.45 h - L’estatut de l’artista a debat, amb representants de les formacions polítiques al Congrés de Diputats Marc Lamuà (PSOE), Miguel Lorenzo (PP), Sergi Miquel (JXCAT), Joan Margall (ERC), Mar Puig (UP-ECP) i Héctor Amelló (C’S); moderat per Guillem Arnedo (president de la Unión de Músicos Profesionales i vicepresident de l’Acadèmia Catalana de la Música), i amb les intervencions de Xacobe Martinez Antelo (Músicas ao Vivo), Myriam Miranda (Musikari), Isis Montero (Promusics Balears) i Javier Juan Romeu (Autores de Música Asociados)
13.15 h - Conclusions, per Guillem Arnedo
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, Acadèmia Catalana de la Música, coronavirus, actualitat, sector musical, Fòrum de l'Acadèmia

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.