actualitat

Spotify crea una llista exclusiva de música en català

La plataforma multinacional sueca de música en línia ha impulsat IndieCat per afavorir el trànsit d'escoltes d'artistes catalans

La llista era una reclamació de la indústria musical catalana i del Departament de Cultura de la Generalitat

| 22/01/2021 a les 10:00h

La llista de reproducció d'Spotify IndieCat
La llista de reproducció d'Spotify IndieCat
El català ja és oficial a Spotify. La reclamació perquè la plataforma de streaming inclogués el català va començar ja fa anys, des de diferents iniciatives, plataformes i xarxes, tant privades com populars. Finalment aquest mes de gener s’ha fet el primer pas a través d’una llista oficial de pop independent en català, anomenada IndieCat.



La plataforma de streaming Spotify és un dels serveis d’escolta en línia més populars a Catalunya i arreu del món. El fet d’incloure oficialment una llista de música en català representa una gran promoció pels artistes catalans, a més de la normalització de la llengua i el foment de la cultura i la música en català. El fet que surti un tema en català en una llista multiplica per centenars les escoltes arreu del món, una variable que garanteix un retorn econòmic i de difusió per als artistes i els segells discogràfics.

Tot i que fins ara hi ha hagut algunes cançons en català o d’artistes catalans inclosos en les diverses llistes de reproducció oficials de música espanyola a Spotify. La música en català es trobava agrupada en llistes històriques com Los 2000 España, Los 90 España, o Los 80 España, en estils com Rap Español o Rock Español; o per èxits i novetats-, però no n’hi havia hagut cap exclusivament dedicada a la música catalana.

La demanda privada i popular
La decisió de crear una llista amb continguts propis és una iniciativa editorial que cal atribuir a la multinacional sueca, en funció de l'important volum d'escoltes que es produeixen dels territoris de llengua catalana i de música en català, segons han reconegut els mateixos responsables de continguts de la plataforma.

L'elaboració d'una llista amb continguts musicals en llengua catalana era una demanda que tenia un ampli suport a les xarxes, com va demostrar la creació d'una comunitat reivindicativa a Facebook (@spotifycatala. També era una demanda de les associacions de discogràfiques catalanes i dels agregadors digitals (Altafonte, Believe, Orchard, La Cúpula,…), que també tenia el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquests agregadors funcionen com distribuïdors de cançons a les diferents plataformes digitals (Spotify, Deezer, iTunes, YouTube, etc.), i tenen com a principals clients les companyies, de manera que necessiten posicionar el seu producte. La inexistència de llistes específiques –com hi ha respecte a d'altres països i llengües– marginava les cançons en català.

Una llista variada
La llista IndieCat té ara per ara una seixantena de cançons (amb algunes que han anaat variant) que van des de l’actualitat més recent, amb peces actuals de Renaldo & Clara o Els Amics de les Arts, fins a cançons de l’emblemàtic i ja desaparegut -des de fa més de set anys- grup mallorquí, Antònia Font. Grups i artistes com Ferran Palau, Pau Vallvé, El Petit de Cal Eril, SanjosexMishima gaudeixen de diverses cançons a la llista.

Tot i que tots els artistes inclosos són dels Països Catalans, no totes les cançons són en català com anuncia el subtítol de la llista, "Hits de l'indie en català". De fet, s'hi poden escoltar un parell de cançons en anglès de Núria Graham i una de Nueva Vulcano que, tot i tenir títol en català ("La pedra oscil·lant"), és cantada en castellà.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, sector musical, actualitat, llengua, spotify, català

COMENTARIS

Com entrar a la llista

Bernat Sales, 03/11/2021 a les 21:41

Hola, tenim cançons pròpies a Spotify i ens agradaria aparèixer a les llistes indiCat o altres de música en català. Com ho podem fer? Som els ÉSSERS, ens podeu escoltar a

OrFx1Jgkh1oMkBC71f1j?si=Tg42v8HfTyWnlatVxnmrZA

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.