ELS MILLORS DISCOS DE L'ANY

Els millors discos de jazz de l'any segons la crítica

Repassem el TOP 10 de treballs de jazz publicats durant el 2020, en el marc dels Premis Enderrock

| 04/02/2021 a les 17:30h

Imatge il·lustrativa
La votació dels Premis Enderrock de la Crítica reuneix les opinions i valoracions de diversos experts d'arreu dels Països Catalans amb la idea d’afavorir el més gran consens i transversalitat. I com cada any, un jurat especialitzat, vinculat a la revista 440Clàssica&Jazz, s'ha encarregat d'atorgar el guardó a millor disc de jazz del 2020, i configurar una llista amb els altres nou discos més ressenyables del gènere.


10.



ENRIQUE OLIVER & JAUME LLOMBART
Everything I Love 
(UnderPool)

I més saxos de categoria. El tenor d’Enrique Oliver fent equip amb la guitarra de Jaume Llombart, i la col·laboració de la trompeta de Fèlix Rossy. Aixoplugats pel segell Underpool, el seu primer disc com a duet sona com un clàssic contemporani.


09.



JAVIER VERCHER & MASA KAMAGUCHI
As We See It 
(Sedajazz Records)

El saxofonista madrileny establert a València Javier Vercher es troba amb el contrabaixista barceloní Masa Kamaguchi. Música volcànica amb peces pròpies que, per damunt de tot, reserven generosos espais per a les sorpreses.


08.



SERGI SIRVENT & DAVID VIÑOLAS
Recreacions tímbriques 
(Selfish)

Singular obra de dos volums que reuneix les sessions en què el duo format pel pianista Sergi Sirvent i el bateria David Viñolas fa les seves ‘recreacions tímbriques’ de la música de dos fars del segle XX, Frederic Mompou i Béla Bartók, a través del prisma del jazz i la improvisació. 


07.



MARCO MEZQUIDA
Talismán 
(Discmedi)

Omnipresent i sempre deliciós, el pianista menorquí Marco Mezquida ha assolit un punt especialment dolç de la seva carrera. En aquest treball interpreta onze peces d’esperit alegre i cantabile, pensant sobretot en les característiques dels dos excel·lents músics que l’acompanyen: el violoncel·lista Martín Meléndez i el percussionista Aleix Tobias.


06.



LLUÍS COLOMA
Piano solo 
(Swing Alley)

Amb els peus arrelats en el boogie-woogie i el blues, els dits del pianista barceloní Lluís Coloma destil·len un llenguatge que parteix d’aquests estils però es propulsa alhora i sempre cap a nous horitzons. Tot això es nota en un àlbum de composicions pròpies i versions, de ritme absolutament aclaparador, però sobretot accelerat i divertidíssim.


05.



MARTÍ SERRA QUARTET
Live at Jamboree - Songs Nina Sang 
(Jamboree Live) 2CD-USB

El 18 d’agost del 2019 el saxofonista badaloní Martí Serra es va presentar al club Jamboree molt ben acompanyat. Amb Òscar Latorre (trompeta), Pau Sala (contrabaix) i Josep Cordobés (bateria) van interpretar sis peces pròpies. I amb la col·laboració especial de la trombonista i cantant Rita Payés van sumar-hi les versions de Songs Nina Sang.


04.



JOSEP-MARIA BALANYÀ & RAMÓN LÓPEZ
Furious Yellow
(Creative Sources Recordings)

El pianista barceloní Josep-Maria Balanyà i el bateria alacantí Ramón López estableixen un diàleg d’alt voltatge en què tot és possible, menys l’avorriment. Donant espai a elements de nous colors més enllà dels seus instruments, com ara la veu humana o la tabla índia, facturen un viatge pels confins més arriscats de la improvisació. Gravat a l’estudi Dada de Brussel·les, Balanyà i López abracen a quatre mans la rebel·lia del free, l’exotisme de les músiques ètniques i el vertigen de l’experimentació. 


03.



MAYTE ALGUACIL & MICHAEL KANAN
Something I Dreamed Last Night 
(Fresh Sound New Talent)

La cantant madrilenya Mayte Alguacil va acabar fa 10 anys els estudis a l’Esmuc, i des d’aleshores no ha parat de créixer com a intèrpret. En aquest cas es troba amb el pianista de Boston Michael Kanan, i junts recreen una música especialment intimista i carregada de subtilitats, pouant en els tresors del Great American Songbook per extreure noves brillantors de bells estàndards com “Every Time We Say Goodbye” o “Only the Lonely”. No és música feta somnis, ni somnis fets música, sinó totes dues coses a la vegada.


02.



EVA NOVOA
Satellite Quartet 
(Fresh Sound New Talent)

En el cinquè àlbum, la pianista barcelonina Eva Novoa s’acompanya com a líder de Rainer Davies (guitarra), Kenneth Jiménez (contrabaix) i Arturo García (bateria) per gravar sis composicions pròpies plenes de sentit espacial i relaxament atmosfèric. El títol està inspirat en el fet que el van gravar la primavera del 2017 a Jupiter, a Florida, ben a prop de Miami, on el grup es va rodar en directe, i del Cap Canaveral, des d’on s’enlairen els coets. Jazz colorista que vola ben amunt i que es deixa endur pels camins de la inspiració, la imaginació i la improvisació.

 
01.- Millor disc català de l'any de jazz



GONZALO DE VAL TRIO feat. BENET PALET
Cancionero 
(Fresh Sound New Talent)


Gonzalo del Val és un dels grans bateries del jazz barceloní i excel·leix com a compositor, arranjador, músic inquiet i arquitecte de propostes i bandes amb intèrprets de primeríssima fila. És el cas del quartet que uneix dos habituals de les seves formacions —Marco Mezquida (piano) i David Mengual (contrabaix)— amb el magnífic Benet Palet (trompeta). Palet és un dels músics que contribueixen amb escreix a la magnificència de la gravació, juntament, és clar, amb el també gran Mezquida. Amb la col·laboració necessària de Mengual i Del Val, constitueixen un tàndem d’alta volada. El disc Cancionero és un compendi a gust del titular, una selecció de visions diverses amb voluntat paisatgística, tal com es dedueix de la lectura d’un poema d’autoria pròpia que figura al llibret del disc. El jazzista nascut a Miranda de Ebro proposa una música evocativa, tenyida de bellesa i amb contrastos climàtics i estilístics, amb peces d’Ornette Coleman (“Round Trip” i “Latin Genetics”) i Keith Jarrett (“Coral”), el seu estimat Steve Swallow (“Away”) o els mateixos David Mengual (“Sorra entre les mans”) i Gonzalo del Val (“Romancero nº 2). El singular contrapunt és la inclusió de l’ària “Lascia la spina” i del bolero “Que nadie sepa mi sufrir” amb la veu convidada d’Albert Pla.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, gonzalo de val trio, eva novoa, llistes, discos 2020, jazz, discos, actualitat, els millors discos de l'any, enrique oliver, jaume llombart, javier vercher, masa kamaguchi, sergi sirvent, david viñolas, lluis coloma, Marco Mezquida, marti serra quartet, mayte alguacil, ramón lópez, michael kanan, josep-maria balanyà, benet palet

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.